Komputer for alle (Norway)

Gjør tekster på papir digitale

Google har gjort det enkelt å digitalise­re tekst i bilder og jobbe videre med den på pc-skjermen. Alt du trenger er mobilen, en smart app og Google Dokumenter.

- Journalist Steffen Nielsen

Folk flest har hauger med gamle dokumenter som ikke finnes i digital form, enten fordi filene har blitt borte fra datamaskin­en, fordi de i sin tid ble skrevet på en skrivemask­in eller fordi vi har fått dem fra andre. Hvis du har behov for å jobbe videre med teksten fra papirene, er det selvfølgel­ig mulig å skrive dem av, bokstav for bokstav, men det er en tidkrevend­e og lite lystbetont oppgave.

Heldigvis finnes det et alternativ, nemlig tekstgjenk­jenning, også kjent som OCR, eller “Optical Character Recognitio­n”. OCR-teknikken er i stand til å identifise­re tekst i bilder og deretter konvertere bildene til tekst som kan brukes i for eksempel et tekstbehan­dlingsprog­ram.

Bedre enn noen gang

Vi har skrevet om tekstgjenk­jenning tidligere og har benyttet både programmer og nettjenest­er til formålet. Likevel har det alltid vaert en ganske kompleks oppgave som har krevd både skanner og en god porsjon tålmodighe­t med å redigere teksten når programmen­e forutsigba­rt nok bommer på bokstavene. Slik er det ikke lenger.

I dag har vi nemlig Google Dokumenter. Googles nettbasert­e tekstbehan­dling kan motta bildefiler og trekke ut teksten av dem. Det fungerer aldeles glimrende, og det spiller ingen rolle om teksten er på norsk, engelsk, latin eller et av de utallige andre språkene som støttes av Google. Det virker nesten magisk.

Du klarer deg til og med uten en skanner. I stedet kan du bruke appen Office Lens på mobilen. Du tar et bilde av dokumentet med kameraet i telefonen – så er bildet klart til påfølgende tekstgjenk­jenning i Google Dokumenter. Det er bare å følge veiledning­en på de neste sidene.

 ??  ?? Det er lett å digitalise­re tekst fra fysiske dokumenter. Bare bruk mobilen til å skanne papirene – og jobb videre med teksten i Word eller Google Dokumenter.
Det er lett å digitalise­re tekst fra fysiske dokumenter. Bare bruk mobilen til å skanne papirene – og jobb videre med teksten i Word eller Google Dokumenter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway