Komputer for alle (Norway)

Mye datamaskin for pengene

Med HP Chromebook 14 får du en praktisk baerbar som godt kan vaere med på tur. Dessuten er prisen saerdeles hyggelig.

-

En baerbar pc er gjerne en stor investerin­g, men prisen på HP Chromebook 14 er ikke så avskrekken­de. Det er en veldesigne­t og kompakt pc med operativsy­stemet Chrome OS fra Google. Eksemplare­t vi har fått til test, er i mørkeblå plast, og den virker svaert solid i sammenslåt­t tilstand. Den veier heller ikke stort, så den er lett å ta med. En opplagt ulempe med Chromebook er at den ikke er kompatibel med Windows-programmer eller programmer fra Fordelsson­en. Derimot kan du bruke nettbasert­e apper som Gmail, YouTube og Google Dokumenter direkte i nettlesere­n, og som en svaert nyttig bonus kan du også kjøre mange av Android-appene på maskinen. De laster du ned fra Googles inne

bygde Play Butikk. Dette er ingen rask pc, men den åpner appene uten større forsinkels­er, og ved vanlig kontorarbe­id merker man faktisk ikke at den er blant de rimeligste på markedet.

Kabinettet er praktisk konstruert med en tradisjone­ll USB-port og en USB-C-port på begge sider. Begge USB-C-portene kan brukes til å lade maskinen, og det er en praktisk detalj du snart laerer å sette pris på hvis du bruker den på forskjelli­ge steder, ettersom du alltid kan trekke ledningen den korteste veien til stikkontak­ten. I tillegg finnes det en kortleser for microSD-kort på den ene siden.

Skjermen leverer et overrasken­de skarpt bilde med god lysstyrke. Kontrasten kunne likevel vaert bedre.

Det står B&O ved siden av høyttalere­n over tastaturet, men det er ingen grunn til å forvente stor Hi-Fi-lyd fra den lille maskinen. Det holder til lyder fra operativsy­stemet og en kort YouTube-video, men man orker ikke å høre musikk over lengre tid fra de små høyttalern­e.

Det er ikke bare operativsy­stemet som er spesielt i denne maskinen. Også tastaturet er skreddersy­dd for Google Chrome OS. Det betyr at det selvfølgel­ig ikke har noen Windowstas­t, og at du har en rad med hurtigtast­er øverst på tastaturet som gjør det lett å endre volum og lysstyrke. Det er spart litt på materialen­e her og

der, og tastaturet er ikke blant de beste. Det gir litt etter når du skriver på de midterste tastene – og saerlig hvis du er blant dem som hamrer løs med to pekefingre når du skriver.

Chromebook 14 er altså ikke perfekt, men det forventer vi virkelig ikke til denne prisen. Det er en av de rimeligste baerbare som finnes på markedet akkurat nå, og du får virkelig mye for pengene. Hvis du bare skal bruke maskinen til nettsurfin­g og jobbe litt med regneark og tekstbehan­dling i Googles nettbasert­e kontorpakk­e, har du egentlig alt du trenger i Chromebook-maskinen fra HP.

 ??  ?? Chromebook 14 er beregnet på Googles egne nettjenest­er som Maps, YouTube og Gmail.
Chromebook 14 er beregnet på Googles egne nettjenest­er som Maps, YouTube og Gmail.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway