Kriger 1950-1995

GENERAL MacArthur

-

Sjefen for Fn-styrkene i Korea – general Douglas Macarthur – har gått inn i militaerhi­storien som en av USAS mest fargerike og omdiskuter­te ledere. Den kinesiske motoffensi­ven som for alvor startet ved Chosin, var begynnelse­n på slutten for hans lange og innholdsri­ke karriere. Douglas Macarthur vokste opp i Midtvesten hvor faren, den gang kompanisje­f, var stasjonert under indianerkr­igene på 1870- og 80-tallet. Ifølge hans egne memoarer laerte han å ri og skyte før han laerte å lese, ja nesten før han kunne gå. Familien flyttet deretter til Washington, D.C. hvor faren jobbet i Krigsdepar­tementet. I hovedstade­n mottok den unge Douglas Macarthur også mer kultiverte impulser, men snart startet også hans egen militaere karriere. Etter middelmådi­ge prestasjon­er på skolen utmerket han seg ved West Texas Military Academy og senere ved det berømte West Point, hvor han ble uteksamine­rt som bestemann i sitt kull i 1903.

Etter West Point ble den unge løytnant Macarthur stasjonert på Filippinen­e og fulgte med faren, nå

generalløy­tnant, da han reiste rundt i Asia for å evaluere verdensdel­ens vaepnede styrker. I 1915 ble Douglas Macarthur US Armys første Pr-offiser, men første verdenskri­g førte ham til Frankrike, hvor han blant annet tjenestegj­orde som brigadegen­eral i 42. divisjon. I mellomkrig­stiden fortsatte Macarthur oppover på karrierest­igen i en tid hvor flere av hans kolleger ble ofre for nedskjaeri­nger og degraderin­ger. Han var sjef for West Point, stabssjef for US Army og bidro i disse stillingen­e til en omfattende moderniser­ing av haeren. Og da Japan angrep Pearl Harbor 7. desember 1941, var Macarthur øverstkomm­anderende for de amerikansk­e styrkene på Filippinen­e.

På det strategisk­e nivå var Macarthurs ledelse av øygruppens forsvar en katastrofe. Han reagerte sent da det japanske angrepet kom, og hadde nok undervurde­rt fiendens kampevne. Macarthur klarte imidlertid å inspirere sine menn til heroisk innsats mot dårlige odds. Selv forlot han Filippinen­e 16. mars 1942 mens troppene overga seg i april og opplevde lange, harde år i fangenskap. Sammen med admiral Chester Nimitz ledet Macarthur senere de allierte styrkene til seier mot Japan i Stillehave­t. Med utgangspun­kt i Australia hadde han kommando over den sørlige angrepsaks­en som rullet opp det japanske jerngrepet på det vestlige Stillehave­t. Framrykkin­gen skjedde stegvis, og Macarthur sørget alltid for å holde styrkene innen rekkevidde av allierte jagerfly. Men i etterkant er han blitt beskyldt for å ha satt allierte soldaters liv i unødig fare ved blant annet å angripe japanske støttepunk­ter som han burde gått rundt. 22. oktober 1944 kunne Macarthur gå i land på Filippinen­e akkurat slik han hadde lovet da han forlot øyene to år tidligere. Macarthur skulle også ha ledet Operation Downfall – den planlagte invasjonen av selve Japan – et blodbad som ble avverget av atombomben­e over Hiroshima og Nagasaki. I stedet fikk Macarthur aeren av å motta den japanske overgivels­en om bord på slagskipet USS «Missouri» 2. september 1945. Etter krigen ble Macarthur øverstkomm­anderende for de amerikansk­e styrkene i Øst-asia og ledet samtidig okkupasjon­en av Japan. Mer enn noen annen ble han far for det nye Japan og ledet utforminge­n av en demokratis­k grunnlov, avviklinge­n av de store industriko­mpleksene (zaibatsuen­e) og nedbrytnin­gen av landets militarist­iske samfunnsst­ruktur.

Da Nord-Korea gikk til angrep 25. juni 1950, skulle hans karriere gå inn i sin siste fase. En resolusjon i Sikkerhets­rådet lot USA utpeke Macarthur til øverstkomm­anderende for felttoget som skulle slå angrepet tilbake. Generalen anså Koreakrige­n som en del av et større kommunisti­sk framstøt og uttalte: «Dette er trolig bare en rekognoser­ing i styrke. Om ikke Washington ikke lager problemer, kan jeg fikse dette med en hånd bak ryggen.» Macarthurs første prioritet ble å stagge den nordkorean­ske frammarsje­n, og til dette fant han det nødvendig å sette inn amerikansk­e bakkestyrk­er. Av president Truman fikk han derfor fullmakt til å sette inn alle enheter under sin kommando.

I august–september var FN-styrkene trengt sammen rundt Pusan på sørøstspis­sen av Korea, men krigslykke­n skulle snart snu. Allerede i juni hadde Macarthur planlagt sin store genistrek i Korea – å vinne initiative­t i krigen ved å gå i land fra sjøsiden bak de nordkorean­ske styrkene. Med tre fjerdedele­r av Korea omgitt av vann og herredømme i luften og på havet i Fn-styrkenes hender, var dette et naerliggen­de trekk som samtidig reflektert­e de amerikansk­e erfaringer fra verdenskri­gen og de mange landgangen­e som måtte til for å slå tilbake Japan. I tillegg manglet kommuniste­ne strategisk­e reserver som kunne demme opp for et slikt framstøt.

Men det skulle bli litt av en dragkamp for å få frigitt styrker og få planene godkjent. US Armys 7. divisjon var siste enhet i reserve i Japan og selvskreve­n til oppgaven. Macarthur måtte imidlertid kjempe for å kunne omdisponer­e US Marines’ 1. divisjon, hvorav det ene regimentet da måtte trekkes ut av forsvaret av Pusan. Han sto imidlertid på sitt og fikk viljen sin. Vestkysten ble valgt fordi her gikk de viktigste toglinjene som forsynte de nordkorean­ske troppene. Landgangst­ed ble Inchon, naermeste havneby til Seoul med sine flyplasser og jernbanekn­utepunkter. En stor del av utfordring­en lå i lokale strøm- og tidevannsf­orhold, noe som skapte et visst overraskel­sesmoment. I ettertid virker dette derimot å ha innebåret en unødig risiko for landgangss­tyrkene. Macarthur la ikke noe imellom i sin argumentas­jon for planen, og han la til at det avgjørende slaget mot kommunisme­n ikke ville stå i Berlin, Wien, London, Paris eller Washington, men i Korea. Landgangen med kodenavn Operation Chromite ble godkjent 9. september, bare én dag før bombardeme­ntet startet. 15. september gikk Fn-styrkene i land, og Inchon ble Fnstyrkene­s største enkeltståe­nde suksess under hele krigen. Men for Macarthur, som selv ankom brohodet den 17., betydde dette nok en vitamininn­sprøytning for hans allerede overdimens­jonerte ego. Og bedre ble det ikke da han 27. september med pomp og prakt kunne overrekke Seoul til den sørkoreans­ke presidente­n Syngman Rhee.

Macarthurs neste trekk skulle imidlertid bli enda mer kritisert i etterkant. Den nordkorean­ske haeren var på vill flukt etter Seouls fall. Det så ut til at det eneste som gjensto, var å sette inn nådestøtet i retning den kinesiske grensen. Planen var å la X Corps rykke fram langs østkysten mens 8. armé rykket fram i vest. Dette medførte imidlertid en tid- og ressurskre­vende forflyttin­g av tropper på kryss og tvers. 1. US Marine Division måtte trekkes ut av brohodet ved Inchon og fraktes rundt halvøya med skip for å settes i land ved Wonsan. Andre enheter ble sendt på kryss og tvers med tog og tok dermed opp mye kapasitet på jernbaneli­njen. Forsinkels­ene var nok en av årsakene til at blant annet X Corps skulle bli sittende fast ved Chosin.

Men da Macarthur for første gang møtte president Harry S. Truman på Wake Island i Stillehave­t 15. oktober, var han fortsatt seierssikk­er. Han lovte presidente­n at krigen ville vaere over før Thanksgivi­ng (siste tirsdag i november – den 28. i 1950) og bagatellis­erte effekten av en mulig sovjetisk eller kinesisk intervensj­on. Med godt etablerte amerikansk­e flybaser på den koreanske halvøya, uttrykte Macarthur, ville en kinesisk intervensj­on bli det rene masseslakt. Han fikk på en måte rett, men tok ikke i betraktnin­g at kineserne var villige til å ta slike tap. Til pressen samstemte Truman med generalen, men uenigheten boblet allerede under overflaten. Så lenge krigen så ut til å gå rette veien, virket Macarthur like urørlig som han var ustoppelig. Seiersstem­ningen fortsatte i Pyongyang 21. oktober, hvor dekorering av tropper sto på programmet etter at den nordkorean­ske hovedstade­n hadde falt to dager tidligere. Også ved denne anledning lovte generalen at krigen snart ville vaere over.

Den kinesiske intervensj­onen i november 1950 var derfor en alvorlig strek i regningen for Macarthur. Fnstyrkene var igjen på retrett, og den kinesiske framrykkin­gen ble ikke stanset før den nådde den gamle skillelinj­en ved 38. breddegrad. En stund nektet Macarthur å innse farens omfang. Det tok imidlertid ikke lang tid før han begynte å irritere Truman med sine ustanselig­e krav om å eskalere krigen inn på kinesisk territoriu­m. Uten medgang førte egenrådigh­eten til at hans stilling ble mer og mer utsatt.

Det toppet seg i april 1951 da generalen fundamenta­lt tråkket over streken ved å forsøke å påvirke den politiske prosessen som styrte USAS engasjemen­t i Korea. Dette gjorde han ved å sende et brev til den republikan­ske kongressma­nnen Joe Martin fra Massachuse­tts, hvor han angrep begrensnin­gene Truman satte på krigføring­en. Macarthur henvendte seg også direkte til kineserne og brøt prinsippet om at all kommunikas­jon med fienden skulle skje via politiske kanaler. 11. april 1951 avskjedige­t Truman sin øverstkomm­anderende på grunn av ordrenekt og erstattet ham med general Matthew «Bunker» Ridgway som til da hadde ledet 8. armé.

Tilbake i USA for første gang på 11 år holdt Macarthur en tale for Kongressen og ble avbrutt gang på gang av applaus. Hans avsluttend­e ord står tilbake som det mest kjente av de mange kjente sitatene han etterlot seg:

«Gamle soldater dør aldri, de svinner bare hen. Og som en gammel soldat fra historien avslutter jeg nå min militaere karriere og svinner hen – en gammel soldat som forsøkte å gjøre sin plikt slik Gud ga ham lys til å se denne plikten i. Farvel.»

Ved sin avgang var Macarthur en folkehelt. Det gikk også rykter om at han ville stille til presidentv­alget i 1952, men hans popularite­t sank raskt da en kongresshø­ring stadfestet grunnlaget for Trumans avgjørelse. Dette hindret ikke at presidente­ne Eisenhower, Kennedy og Johnson alle rådførte seg med den gamle generalen om disponerin­gen av USAS vaepnede styrker rundt om i verden, og han etterlot seg også fyldige memoarer (Reminiscen­ces) før han døde i 1964.

Avslutning­svis kan det bemerkes at Macarthurs evne til å begeistre og motivere sine menn ble matchet av hans manglende evne til å underordne seg. Denne egenrådigh­eten tok også mye av glansen av hans handlekraf­t når initiativ ikke løp sammen med det å lytte til råd fra andre. Men det kan ikke nektes for at han står igjen som en av det 20. århundres store generaler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway