Kvinner som dreper

Tamara Samsonova

Bestemor Ripper

- TEKST: DR. K. CHARLIE OUGHTON

Islaviske regioner i Russland går det historier om gamle Tamara Samsonova. Historiene er moderne versjoner av eventyrene om Baba Jaga, den mytologisk­e skapningen, muligens en heks, som drepte og (påstår noen) spiste ofrene sine før hun satte hodeskalle­ne på påler. Baba Jaga lurer fremdeles i bakgrunnen i slaviske hjem, som en advarsel til eventyrlys­tne barn, men i Samsonovas tilfelle er det de voksne som må passe seg. Den morderiske kvinnen brydde seg ikke om å styre sinnet hvis hun mente noen hadde krenket vanlig høflighet. Hun ville irettesett­e lokalsamfu­nnet, selv om det medførte drap på dem som var uhøflige – kort sagt alle som irriterte henne.

Baba Jagas opprinnels­e

Tamara Samsonova likner mye på den historiske Jaga, en besnaerend­e kvinne som blir assosiert med kråker, slanger og padder. Hun har faktisk det glimtende, raske blikket til en fugl på leting etter neste smakfulle godbit. Hun har faktisk slangelikn­ende hår – uregjerlig­e krøller som vitner om en eldre kvinne som ikke bryr seg. Det sies at Baba Jaga bor i utkanten av landsbyene i en hytte som står på knokkellik­nende kyllingbei­n – et merkelig syn for de lovlydige landsbyboe­rne. Det er derfor passende at et bilde viser Samsonova idet hun kommer ned langs det hvite, knudrete rekkverket fra leilighete­n, baerende på offeret sitt.

Det stakkars byttet i dette tilfellet var hennes tidligere leieboer Valentina Ulanova, og hun ble offer for en forbrytels­e som minnet veldig om den historiske Jaga. Babas sanne ansikt i Russland er det samme som hos mange matriarker, en dyktig og omsorgsful­l, men samtidig ondskapsfu­ll kvinne. I de gamle folkeevent­yrene skal Baba ha søkt råd både hos de modige og de uforsiktig­e, og når hjelpen eller gevinsten var innen rekkevidde, så måtte de betale en pris.

Samsonovas forbrytels­er ble først oppdaget da hunder klarte å snuse seg fram til liket av hennes tidligere leieboer. Den 79 år gamle Ulanova hadde spurt om å få leie hos den yngre kvinnen for en billig penge, og i tillegg holde henne med selskap. Tamara var glad for at noen kunne holde orden i huset – hun tenkte at leieboeren skulle ta seg av vaskingen. Dessverre for Tamara nektet Valentina å ta i så mye som en tekopp.

Kjaeresten­e Grimm

Valentina var fast bestemt på at hun ikke skulle løfte en finger. Hun følte kanskje selv at hun hadde overlistet den gamle heksa, siden hun sverget på at hun ville reise dersom Tamara presset henne mer. Hun visste at den gamle damen hadde blitt glad i henne på et slags vis. Dessverre førte det til at Tamara endret taktikk, og behovet for rene kopper ble plutselig mindre …

Ifølge rapportene tømte Samsonova en overdose av sovemiddel­et Phenazepam­um i leieboeren­s kopp, og hun falt i dyp søvn. Dermed havnet Valentina i evigheten.

Samsonova oppdaget at hennes velfødde leieboer var for tung til å flyttes, så hun lånte verktøy fra naboene og delte kroppen

til Valentina i flere deler mens hun ennå var i live. Hun fordelte den store kvinnen i flere sekker og gjemte kroppen (minus hodet) ved dammen ved Dimitrova-gaten i gamlebyen i St. Petersburg. Undersøkel­seskomitee­n, Russlands kriminalav­deling for alvorlige forbrytels­er, kommentert­e at det var organer som var fjernet. Det førte til rykter om at den grusomme kvinnen hadde spist de mest utsøkte delene av Valentina, og også noen av de andre ofrene sine. Det gjorde ikke saken bedre at hun antakelig ble sett da hun bar ut det som skal ha vaert Valentinas hode i en stor gryte.

Det tok henne to timer å kvitte seg med det grusomme innholdet i gryten. Hun delte kjøtt fra sener og blod fra bein for å skjule sporene, samtidig som naboene sov fredelig i leilighete­ne rundt. En skremmende historie i seg selv, men den ender ikke der. Da sporingshu­nder fant restene av hennes tidligere venninne, dukket det opp flere lik. To andre leieboere hadde ifølge Tamara selv blitt delt i biter fordi hun ble lei av dem.

Ektemannen hennes hadde vaert sporløst forsvunnet siden hun meldte ham savnet i 2005, og liket hans (eller det som er igjen av ham) har aldri blitt funnet. En forretning­smann endte også opp uten armer, bein og hode etter deres møte tolv år tidligere.

Svartekuns­t og kaffegrut

Da man avslørte de antatte forbrytels­ene, ble man klar over at Samsonova var sett på som en heks, noe som trolig har ført til visse aktivitete­r. Blant eiendelene fant man bøker om svartekuns­t og astrologi, sammen med hennes personlige notater med detaljer om de mørke gjerningen­e hennes. Notatene viste at hun kunne snakke flere språk, både fransk og tysk, og tydeligvis fant glede i å notere ned sine skjendige kokekunste­r sammen med tanker om mer gjenkjenne­lige måltider. Hun spådde ikke i teblader men i kaffegrut siden hun var kaffedrikk­er. Hun var en grusom vertinne som også skrev ned råd om hvordan man kunne kvitte seg med lik, og i en av dagbøkene skal hun ha skrevet: «Jeg drepte leieboeren min Volodya, kuttet ham i biter på badet, la kroppsdele­ne i plastposer og kastet dem i ulike deler av Frunzenski­j-distriktet i St. Petersburg.»

Fryktelig fantasi

Akkurat som de fleste eventyr er det mer enn bare et dryss av fantasi i historiene om denne grusomme kvinnen. Mytene om kannibalis­me er nettopp det – det er antakelser basert på de manglende kroppsdele­ne til Valentina og de andre ofrene. Trolig var det ønsket om å skjule identitete­n til ofrene som førte til at kroppsdele­r manglet, og ikke Samsonovas forkjaerli­ghet for menneskeli­g tartar. Blant de leieboerne hun hevder å ha tatt av dage, så har en av dem dukket opp igjen, og han er nå et nøkkelvitn­e i saken mot henne – en stemme mot en hatet husvert og ikke en ondskapsfu­ll heks. Det virker som om dagbøkene er like mye resultatet av et ordinaert liv og en person som har kjedet seg, og ikke en ondsinnet forbryter. Hun skal angivelig ha vaert flere måneder på psykiatris­k sykehus før hun ble arrestert.

Det virker absolutt ikke som hun har noe imot å bli en legende, og naboene forteller at hun var veldig opptatt av saken til seriemorde­ren Andrej «Red Ripper» Tsjikatilo, som på 70-tallet drepte og spiste minst 53 personer før han ble tatt, dømt og henrettet. Hun skal ha samlet på avisutklip­p om den beryktede morderen. Hun så kanskje på livet sitt som en kjedelig historie og fortalte dommeren under rettssaken: «Jeg har gjort meg klar for denne rettssaken gjennom mange år. Alt ble gjort med hensikt. Med dette siste drapet avsluttet jeg kapittelet. Jeg er skyldig og fortjener å bli straffet.» Deretter sendte hun slengkyss til ivrige journalist­er, i tilfelle de ikke allerede hadde latt seg sjarmere av henne. Hun virker mer som en eldre stripper enn en kvinnelig Jack the Ripper og har vaert svaert tilgjengel­ig for de aktuelle myndighete­r. Hun er alltid en gjøgler og har svaert velvillig vist på en dukke hvordan hun dissekerte ofrene sine. Alt er selvsagt filmet. Hvis hun blir dømt, kan hun risikere dødsstraff. Dersom moralen fra de gamle mytene snakker sant om stjernenes posisjoner for den nye seriemorde­ren, er det ikke et spørsmål om hvis hun står overfor en russisk eksekusjon­spelotong, men når.

HUN DELTE KJØTT FRA SENER OG BLOD FRA BEIN FOR Å SKJULE SPORENE

 ??  ?? HØYRE 68 år gamle Tamara Samsonova er mistenkt for 11 drap over en periode på to tiår. Hun har redegjort i detalj for sine forbrytels­er til de russiske myndighete­ne, så langt som at hun med en dukke har rekonstrue­rt hvordan hun parterte et av sine ofre.
HØYRE 68 år gamle Tamara Samsonova er mistenkt for 11 drap over en periode på to tiår. Hun har redegjort i detalj for sine forbrytels­er til de russiske myndighete­ne, så langt som at hun med en dukke har rekonstrue­rt hvordan hun parterte et av sine ofre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway