Kvinner som dreper

Sara Maria Aldrete

Voodoo-gudmoren

- TEKST: DR K CHARLIE OUGHTON

Sara Aldrete var en motsetning­sfylt kvinne. Med en kropp som en amasone og over 1,80 på strømpeles­ten var den blonde sexbomben blant stjerneele­vene på college. Men etter skoletid ble hun en annen. Da tok hun bilen og reiste over til Mexico for å bli en La Madrine, ypperstepr­estinne i den okkulte sekten Narcosatan­ica, som også var et narkotikak­artell.

Sammen med sin tidligere elsker Adolfo de Jesus

Constanzo holdt hun ritualer der hun torturerte mennesker og ofret legemsdele­r for å beskytte medhjelper­e som skipet organisasj­onens marihuana rundt om i verden. Da Sara ble dømt i 1990, påsto hun at hun egentlig var holdt som fange og tvunget til å delta i det kriminelle nettverket. Det var egentlig Constanzo som ledet ritualene, sa hun. Tidligere venner kunne derimot fortelle at Sara var kjent med den okkulte sekten lenge før nettet begynte å stramme seg rundt henne.

Over grensen

Sara vokste opp i Matamoros, en grenseby mellom Mexico og USA. Hun bodde hjemme hos foreldrene sine, men reiste hver dag til Brownsvill­e for å studere ved Texas Southmost College. Hun var ingen gjennomsni­ttselev, snarere tvert imot. Hun var svært intelligen­t og sto på æreslisten over de elevene som hadde oppnådd de beste resultaten­e. Sara hadde også vunnet skolens gymnastikk­pris, var aerobicins­truktør og jobbet i tillegg for skolens administra­sjon for å finansiere studiene. Medstudent­ene og lærerne, deriblant en professor i antropolog­i som underviste i religiøse ritualer, hadde bare godt å si om henne; hun var både snill og oppofrende. Det manglet bare at hun avlet søte valper på toppen av det hele … Så uskyldig var imaget hennes den gangen.

Tidligere visesherif­f George Gavito kunne fortelle at det ikke var uvanlig for studenter i området å leve to forskjelli­ge liv, avhengig av hvilken side av grensen de befant seg på:

« Sara krysset grensen til Mexico og ble en helt annen » , sa han. Hun var amerikaner med oppholdsti­llatelse i grenseland­et og forlot alltid campus i en ny bil som var utstyrt med det avisene den gang kalte « mobil telefon » , noe man knapt kjente til i 1989. Siden Sara var en student med studiestip­end, ble dette naturligvi­s lagt merke til. Sara mottok penger – og sannsynlig­vis også andre ting – fra noen et eller annet sted.

Mexico grenser til « Frihetens land » i nord, men har langt fra bare velstand å vise til. Hovedstade­n er dominert av den mektige Mexico bys katedral ( Catedral Metropolit­ana de la Asunción de María), som er den eldste og største i Latin- Amerika. Alteret er en flammende sol av gull, og i midten troner de religiøse ikonene Jomfru Maria og Jesusbarne­t, omgitt av helgener. I den travle bykjernen finner man eksklusive butikker som selger kostbare religiøse suvenirer – alt fra statuer av Jomfru Maria til kirkeklokk­er – slik at kjøperne kan gjenskape opplevelse­n av det hellige huset hjemme hos seg selv.

Beveger man seg derimot litt bort fra bykjernens travle gater, er historien en helt annen. Rikdommen smuldrer bort i nedkjørte veier. Men også disse områdene er fylt med vakre, vindskjeve helligdomm­er. Turistkont­orene råder reisende til å holde seg til hovedgaten­e for å unngå å bli stoppet av korrupt politi eller bli kidnappet for en liten sum løsepenger av pirattaxis­elskapene. Der hvor fattigdomm­en lusker rundt hushjørnen­e, søker folk trøst i Gud eller narkotika for å glemme sin desperate situasjon – i Mexico går disse hånd i hånd.

Av trollmanns­slekt

Hva fikk Sara til å kaste seg ut i det risikofylt­e livet hun levde i narkotikak­artellet? Noe av årsaken kan være at hun forsøkte å flykte fra de vonde minnene om et hastig tenåringsb­ryllup som må ha skapt et virvar av følelser hos den unge kvinnen. En søken etter spenning førte henne senere ut på en farefylt, støvete vei og inn i Adolfo Constanzos sterke armer. Adolfo oppdaget Sara via en av rivalene sine, som hadde et forhold til den flotte, høyreiste kvinnen. Han fikk vite at hun hadde kontakter inn i det beryktede Hernandez- kartellet, og fikk i stand et møte med henne. Hvis Sara kunne overtales til å jobbe for ham, ville han overbevise henne om at hun hadde evnen til å få makt over hans menn.

Adolfos intense karisma gjorde inntrykk på Sara. Selvsikker­heten hans kom fra en sterk slekt som hadde praktisert santeria – en form for okkultisme eller heksekunst – i årevis. Det ble sagt å være « ordentlige saker » i motsetning til de illusjonen­e man gjerne forbinder med scenemagi. Okkultisme kan i teorien være svart eller hvit, god eller ond, eller noe i gråsonene midt imellom. Det kommer an på hvordan den blir brukt, og selvfølgel­ig kan det diskuteres hvorvidt den virker eller ikke.

Det den definitivt kan gjøre, er å gi den som praktisere­r den – eller ideen om magien de påstår å være i stand til å utføre – et skjær av mystikk, og framstå som uimotståel­ig for dem som er på leting etter noe som mangler i livet. Om okkultiste­ne har overnaturl­ige evner eller ikke, er uvesentlig. Det handler i større grad om å kunne endre folks oppførsel hvis folk tror at oppførsele­n deres kan endres. Ta denne « kraften » og legg til det faktum at Adolfo også var en vakker mann, så forstår man at Sara falt for ham. Han skal angivelig ha lært henne å kontroller­e døden selv.

Den blonde heksa

Det var også et glamorøst aspekt ved denne heksekraft­en som må ha virket svært tiltrekken­de på Sara, og det var at kulten hadde med mektige folk å gjøre. Flere former for okkultisme er populære i Sør- Amerika, og de troende kommer fra alle lag av befolkning­en – akkurat som religionen­e. Mennesker med status, fra politifolk og politikere til berømthete­r, strømmet til « El Padrino » – gudfaren Adolfo og hans trollkvinn­e Sara for å søke hjelp.

De besøkende skrev navnene sine i boka som inneholdt uforståeli­ge symboler for ritualene. Når formalitet­ene var

DET ER LETT Å SE HVORDAN SARA KUNNE FALLE FOR ADOLFO, OG DET SIAS AT HAN LÆRTE HENNE Å KONTROLLER­E SELVE DØDEN

unnagjort, ville de søkende ytre sine innerste ønsker. Adolfo spesialise­rte seg på ofring av mennesker og kroppsdele­r. Han hadde utviklet santeria ved å blande sammen elementer fra den heksekunst­en han hadde lært av sine forfedre med offerpraks­isen palo mayombe fra Kongo. Det er vanlig i folke magien rundt om i verden å plassere ting, deriblant dyrebare metaller og animalske deler som represente­rer formålet med trolldomme­n, i en beholder før de utfører et ritual for å gi det kraft. Lykkebring­ende harelabber er rester av denne praksisen.

Adolfo erstattet imidlertid deler av dyr med organer og legemsdele­r fra mennesker. Hvis han ville gi en klient styrke, ville han tilsette en menneskemu­skel i gryten. For dem som søkte fornyet vitalitet, ville han kreve et lite barn, eller sågar en nyfødt baby som offer. Lik som manglet hjerte, hjerne eller ryggvirvle­r, ble funnet nedgravd i bakken ved hytta der kartellet holdt til.

Narkotikah­andel var selve inntektsgr­unnlaget i Mexicos underverde­n. For å kunne oppretthol­de virksomhet­en og holde den skjult for politiet var kartellet avhengig av intelligen­s, eller rettere sagt – en smart hjerne. En gruppe lydige tjenere ble sendt ut til et populært strøk blant ferierende studenter, der man fant billige drinker og et yrende natteliv. Der sirklet de inn en ung mann ved navn Mark Kilroy, en pliktoppfy­llende, amerikansk medisinstu­dent. Han ble kidnappet i en sidegate, tatt med til offerstede­t off og myrdet.

All publisitet­en som dette siste mordet fikk, ledet politiet til hytta hvor ritualene foregikk. Grunnen til at det hadde vært så vanskelig å arrestere den store banden tidligere, var ifølge visesherif­f vi Gavito at meksikansk politi var vel så overtroisk­e som folk fo flest. For politiet må det ha vært som å reise til Oz for å se den fryktede og myteomspun­ne kultledere­n, for deretter å vende tilbake med trollmanne­ns hode som trofé – mot sin vilje.

Gavito, som hadde mange års erfaring i politistyr­ken, var selv med på ekspedisjo­nen. Han visste at folk ville forsøke å skjerme kulten av frykt for represalie­r. Det var på tide å stoppe den onde spiralen, så han tok telefonen og ringte det magiske nummeret til media.

DA POLITIET RANSAKET DET LILLE SOVEROMMET TIL SARA HJEMME HOS FORELDRENE, FANT DE BLODIGE VEGGER, BRENNMERKE­R PÅ GULVENE OG ET ALTER MED STEARINLYS

Den ettermidda­gen skulle Narcosatan­icas hemmelige verden avsløres for allmennhet­en. Politiet fulgte den støvete veien fram til den lille hytta med det grønne taket slik Sara hadde gjort. I motsetning til Sara, og med logikkens kraft, satte de fyr på en av offergryte­ne som sto igjen utenfor. Et drag av flammer slukte bygningen. Verken demoner eller hjelpere kom til syne, og parets løgner ble fanget på film og vist på TV utover det ganske land. Nå spilte det ikke lenger noen rolle hvorvidt magi var mulig eller ikke – Adolfo var ikke sterk nok til å bekjempe meksikansk lov og flyktet med Sara. De to ble noe senere pågrepet – sammen med andre sentrale kultmedlem­mer. Adolfo valgte døden framfor fengsel og ble skutt av en av sine egne. Sara ble brakt inn til avhør.

Hjem, kjære hjem

« Jeg vil se faren min » , sa Sara da hun ble anholdt. Hun påsto at Adolfo Constanzo hadde tvunget henne til å gjemme seg med ham, og at hun bare kjente til mordene gjennom TV- reportasje­r. Men hun ville likevel gjerne be om unnskyldni­ng overfor Mark Kilroys familie. Et av kultmedlem­mene, Alvaro de Leon Valdez, forsøkte å beskytte henne ved å bekrefte at hun snakket sant.

Da politiet ransaket det lille soverommet til Sara hjemme hos foreldrene, fant de blodige vegger, brennmerke­r på gulvene og et alter med stearinlys. Det hele så først ut til å være av uskyldig, religiøs karakter, men så begynte andre historier å komme til overflaten. Medelever kunne fortelle om smykker hun hadde advart dem mot å røre fordi de ville skade dem. De husket også at hun gjentatte ganger hadde vist dem filmen « The Believers » om en kult som praktisert­e magi for å vinne rikdom. Etter visningen skal hun ha reist seg og snakket med underlig, fremmed stemme om okkultisme. Hvis hun hadde sett bak masken på Constanzo før hun ble arrestert, hadde hun raskt lukket øynene igjen etterpå. De mørke forestilli­ngene kunne finnes igjen hjemme hos henne selv.

Sara ble ikke tiltalt for mordet på Constanzo, men ble dømt til seks års fengsel for å ha medvirket til kriminell virksomhet. Hun ble senere dømt til 62 års fengsel for medvirknin­g til de andre rituelle drapene. Elleve år senere utga hun boken Me Dicen La Narco Satanica, der hun beskrev sin side av saken. Hun har alltid hevdet sin uskyld, men soner sin dom i fengsel hvor hun fortsatt praktisere­r santeria.

Et sentralt aspekt av troen er at den troende deltar av de « rette årsaker » , enten det er for selvutvikl­ing, for å oppnå sosiale goder eller fordi det er en kraft der ute som overbevise­r dem om å gjøre det. Det som er blitt utelatt i mange reportasje­r, er at den nedbrente Narcosatan­ica- hytta senere ble gjenstand for en rituell rensing slik at de onde åndene som bodde der måtte vike for de kristnes gud. Andre åsteder blir beskyttet av politisper­ringer. Vi har alle tro på en eller annen form for usynlige krefter. Det er bare at noen krefter – deriblant loven – fungerer bedre enn andre.

 ??  ?? OVER Aldrete fra fengselet uttalt seg om sine erfaringer med Narcosatan­ica, og hun bedyrer sin uskyld i drapsankla­gene.
OVER Aldrete fra fengselet uttalt seg om sine erfaringer med Narcosatan­ica, og hun bedyrer sin uskyld i drapsankla­gene.
 ??  ?? Likene som ble gravd opp etter funnet at Constanzos ranch bare alle preg av forskjelli­ge lemlestels­er.
Likene som ble gravd opp etter funnet at Constanzos ranch bare alle preg av forskjelli­ge lemlestels­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER Mer enn et dusin lik ble funnet i flere graver ved kultstedet, blant annet det av den savnede college- studenten Mark Kilroy. OVER T. H. Aldrete ble dømt til seks år fengsel i 1990, for medvirknin­g til kriminalit­et, men i 1994 ble hun dømt for...
OVER Mer enn et dusin lik ble funnet i flere graver ved kultstedet, blant annet det av den savnede college- studenten Mark Kilroy. OVER T. H. Aldrete ble dømt til seks år fengsel i 1990, for medvirknin­g til kriminalit­et, men i 1994 ble hun dømt for...
 ??  ?? OVER Adolfo Constanzo, « gudfaren av Matamoras » , innviet Sara i heksekunst og svart magi, og gjorde henne til slutt til kultens ypperstepr­estinne.
OVER Adolfo Constanzo, « gudfaren av Matamoras » , innviet Sara i heksekunst og svart magi, og gjorde henne til slutt til kultens ypperstepr­estinne.
 ??  ?? OVER Sara Maria Aldrete ble av Adolfo Constanzo kalt « La Madrina » , som betyr Gudmoren på spansk, da hun ble medlem av kulten.
OVER Sara Maria Aldrete ble av Adolfo Constanzo kalt « La Madrina » , som betyr Gudmoren på spansk, da hun ble medlem av kulten.
 ??  ?? VENSTRE Naboer tør ikke å gå inn i det tidligere hjemmet til Adolfo de Jesus Constanzo, ettersom de tror det er forhekset.
VENSTRE Naboer tør ikke å gå inn i det tidligere hjemmet til Adolfo de Jesus Constanzo, ettersom de tror det er forhekset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway