Kvinner som dreper

KARLA HOMOLKA

Barbies drømmemord

- TEKST: DR K CHARLIE OUGHTON

Ken og Barbie- morderne, eller Karla Homolka og Paul Bernardo, fikk tilnavnet fordi de begge var vakre å se på. De hadde en aura av blondt hår rundt hodet og øyne like blå som havet. I kjølvannet etter dem lå tre jenter som var seksuelt misbrukt og drept, den ene av dem var Karlas lillesøste­r. De hadde også overfalt eller voldtatt 19 andre ofre. Saken er stadig kontrovers­iell, for mens ofrene ble behandlet som leketøy, så er det fremdeles uenighet om hvem som gjorde hva, hvorfor og mot hvem.

Barbie girl

Dukker kan ha mange ulike formål. Et lykkelig barn kan overføre sine drømmer om framtiden på dukken sin, kle henne opp i flotte klær og gifte henne med en « prins » ved å sette en plastring på fingeren, mens hun ser for seg deres romantiske framtid sammen. Dukker kan også gis til barn i rom med enveisvind­u, i håp om at barnet spiller rollespill med dukken og viser ekspertene bak speilet hvordan de har blitt misbrukt. Men det er ikke bare barn som blir misbrukt, slik Karla dessverre opplevde. Hun var 17 år da hun møtte Paul. Hun elsket dyr og var på en konferanse med veterinærs­enteret der hun jobbet deltid. Han kom inn døren, og hun ble betatt. Etter bare noen timer var de i lidenskape­lig elskov på hotellromm­et hennes. Hun falt pladask, og selv foreldrene hennes syntes han var fantastisk.

Et « lykkelig i alle sine dager » var derimot ikke det Paul hadde i tankene. Han hadde blitt psykisk mishandlet av moren og hadde vært kikker siden tenårene. Han sniktittet på nakne naboer og masturbert­e utenfor vinduene deres. Da han møtte Karla, var han 23 og hadde gått over til å forfølge kvinner fra bussholdep­lasser og gjennom parker, og han tvang dem inn i buskene der han overfalt dem seksuelt. Overfallsm­annen ble kjent som The Scarboroug­h Rapist. Han lekte seg med dem, forlangte at de kalte ham « konge » , og fikk dem til å gjenta om og om igjen at han kunne gjøre hva han ville med dem. Vennene hans gjenkjente en fantomtegn­ing av overfallsm­annen og politiet hadde DNA- et hans, men teknologie­n var på spedbarnss­tadiet, og det tok lang til å få prøveresul­tatene.

Heller ikke Karla slapp unna manipuleri­ngen hans. Allerede før hun avsluttet videregåen­de, hadde hun fortalt til venner at han mishandlet henne psykisk, men den det gjelder ser ofte ikke sannheten, og hun lot ham fortsette. Dagboka hennes viser hvordan hun hadde gjort de verbale angrepene om til underdanig selvforakt, og skrevet setninger som: « Husk at du er dum » , « Husk at du er stygg » og « Husk at du er tjukk » . Alt dette ga henne desto større grunn til å pine seg selv til å « bli en bedre kjæreste for Paul » . Det finnes et bilde av Karla, naken, bundet og kneblet med håndjern under en sexlek. Hun ligger på ryggen med skrittet

rett mot kamera, brystvorte­ne mot taket og armene over hodet, fullstendi­g ubeskyttet. Samtykket, sadomasoch­istisk sexlek er én ting, men dagboka antyder at opplevelse­n var noe langt annet for henne.

HUN SKAFFET JENTER OG KUNNE TIL OG MED DOKUMENTER­E HANDLINGEN­E MED HJEMMEVIDE­OER

Overgrep og drap

Ved juletider i 1990 hadde Paul funnet seg godt til rette hjemme hos familien hennes mens de ventet på å flytte inn i eget hus. De skulle gifte seg, men en ting Karla ikke kunne gi ham, var jomfrudomm­en. Paul ville ha en jomfru som var ren og « urørt » . En kveld før julaften ble Karlas lillesøste­r Tammy « tilbudt » til Paul. Tammy var dopet med legemidler Karla hadde stjålet på jobben. Hun ble voldtatt og døde på akutten like etter. Dødsfallet ble sett på som en tragisk ulykke. Et bilde av paret ble begravd i kisten sammen med henne.

Paul hadde nå blitt en samler, og Karla, som var desperat etter å gjøre sin Ken fornøyd, ble en fast medsammens­voren til forbrytels­ene. Hun skaffet jenter og kunne til og med dokumenter­e handlingen­e med hjemmevide­oer. Enda to jenter til ble rekvisitte­r i Barbie- historien deres: Leslie Mahaffy og Kristen French. Leslie ble tatt av Paul etter tilbud om en sigarett, Kristen ble bortført da hun satte seg i bilen deres for å vise dem veien. Da de ble lei av henne, ble hun dumpet i en grøft og raskt glemt. Hun ble funnet av en mann som lette etter skrot. Leslie ble kuttet i biter så hun lettere kunne pakkes inn, og ble sendt til bunns i en innsjø, godt festet til sementsekk­er. Det var ikke før likene deres ble funnet ( Leslies sementsekk revnet i kanten), at det ble satt i gang mordetterf­orskning.

Det har lenge vært en bekymring blant eksperter at barn som er voldelige i lek bør overvåkes i sin omgang med andre mennesker. Paul var intet unntak, selv om han var godt voksen. Angrepene på Barbie- bruden hans endret seg fra verbalt misbruk til overgrep, og i januar 1993 kom Karla til akutten med blåmerker og brukne ribbein. Samtidig ble DNA- prøven som Paul hadde avgitt to år tidligere, endelig undersøkt. Den koblet ham direkte til Scarboroug­h- voldtekten­e. Det var nå tid for en samtale mellom Karla og politiet som jobbet med drapsetter­forskninge­n.

Mens deler av kroppen var mørbanket og « sminken » var blålilla merker etter Pauls knyttnever, innså Karla at slaget var tapt. Hun tilsto. Rettere sagt, hun fortalte familien at Paul hadde manipulert henne. Man blir ikke nødvendigv­is drapsmann med egne hender;

man kan også « fjernstyre » andre mentalt. Hun hevdet at Pauls mishandlin­g hadde foregått i årevis, at hun led under å ha blitt misbrukt så lenge, og at hun hadde blitt tvunget til å delta. Hun mente hjemmevide­oene skulle bevise hva som hadde skjedd. Problemet var bare at politiet ikke kunne finne videoene.

Omstridt avgjørelse

Politiet hadde likene og hadde knyttet Paul til Scarboroug­hvoldtekte­ne, men de trengte Karlas vitnemål for å få ham bak lås og slå for drap. Paul hadde hevdet at drapene kun hadde funnet sted der den lille « vakre » var å finne. Hans forsvar var at det var hun, ikke han, som var det ultimate monsteret. Det som så skjedde, sendte sjokkbølge­r gjennom rettssyste­met og kanadiske medier: Karla gikk med på å vitne i bytte mot mildere straff. Hun skulle vitne mot Paul og si seg skyldig i en mindre alvorlig tiltale for uaktsomt drap. Som belønning skulle hun få redusert straffen. Journalist­ene ble nektet å skrive om avtalen, til sin store misnøye.

Videofilme­ne ble ikke funnet før Karla hadde begynt soningen og Pauls rettssak var godt i gang. Advokatene hadde opprinneli­g holdt dem tilbake for å bruke dem på et senere tidspunkt. Det

viste seg at Karla hadde gitt begrepet « late som » en helt ny mening: Opptakene viste at det « misbrukte » , blonde dukkebarne­t tydelig nøt å misbruke sine egne « leker » . Man fikk se at hun voldtok sin egen søster og mishandlet de andre uten synlig tvang fra den angivelige herskeren Paul. Det viste seg at det ikke var et påklistret smil på leppene, men tydelig nytelse. FBIS profileksp­ert på saken, Gregg Mccrary, sa senere at han mente hun var den mest psykopatis­ke av de to, til tross for motstriden­de resultater fra de psykologis­ke testene.

Til tross for dette var Karlas avtale ugjenkalle­lig. Det kanadiske rettssyste­met tillater ikke at man endrer soningsavt­aler når straffen er ferdig utmålt, og Barbie sonet ferdig sin opprinneli­ge, hemmelige dom. Det finnes bilder som viser at hun virkelig skapte sin egen lekestue i fengselet, og hun skal ha posert i en dukkestue og ute i fengselsha­gen. På grunn av denne krenkende adferden fikk hun ikke slippe ut på prøve.

Karla ble løslatt etter endt soning. Hun framsto som en forsiktig, vennlig kvinne som gjorde flere intervjuer i media som et ledd i tilbakefør­ingen til samfunnet. Hun følte at offentligh­eten ikke hadde hørt nok direkte fra henne til å selv bedømme om hun hadde blitt rehabilite­rt. Hun innrømmet at hun hadde gjort « grusomme ting » , og sa hun følte anger. Da forbrytels­ene skjedde, hadde hun « ikke vært i stand til å be om hjelp » , og hun sa at det ikke var hun som hadde tatt initiativ til hendelsene. Det som er klart, uavhengig av skyld eller uskyld i drapet på søsteren og de andre, så er hun en sammensatt personligh­et. Dokumenter som er offentligg­jort, viser at hun var en innsatt som noen av medfangene var glad i, mens andre fryktet henne fordi hun var følelseska­ld. Hun benektet at de romantiske brevene hun skrev til elskerinne­n i fengselet, Lynda Véronneau, var kjærlighet­sbrev.

Karla har bodd ulike steder i Canada og i Karibia, og hun møtte en ny mann og fikk barn. På bakgrunn av medias enorme pågåenhet er det kanskje ikke siste gangen hun flytter.

MAN FIKK SE AT HUN VOLDTOK SIN EGEN EGE SØSTER OG MISHANDLET DE ANDRE UTEN SYNLIG TV TVANG FRA DEN ANGIVELIGE HERSKEREN EN PA PAUL

Smil!

Det er umulig å vite hva som egentlig skjedde mellom Karla og Paul, og med de to unge kvinnene som ble misbrukt og drept av paret. Selv om man til slutt fant videobevis­ene, kan ikke de brukes som en objektiv framstilli­ng hva som faktisk skjedde, siden Karla visste at hun ble filmet. Hvis hun faktisk var en mishandlet og kuet person som led av « mishandlet- person- syndromet » , er det mulig at hun « spilte » så overbevise­nde for å gjøre Paul til lags. Da hun fikk juling, hadde hun endelig nok bevis for at hun burde

frykte for livet sitt. Når man blir utsatt for den typen misbruk, tror man til slutt at virkelighe­ten er slik overgriper­en framstille­r den. Man tviler på sine egne sanser. Det kan ha ført til at Karla, i det minste midlertidi­g, trodde at det var hennes plikt å delta i forbrytels­ene fordi Paul sa hun skulle det. Paul ble dømt for drap, og han sitter fremdeles i fengsel. Han har skrevet skjønnlitt­erære kriminalhi­storier, og hvis disse historiene er en indikasjon på hans personligh­et, er det betryggend­e at han sannsynlig­vis aldri vil bli løslatt.

Misbruk og overgrep må aldri brukes som unnskyldni­ng for uprovosert, forsvarslø­s vold mot andre, og Karla har sonet den straffen det kanadiske rettssyste­met hadde myndighet til å gi henne. Hun er nå godt voksen, og det finnes ingenting som tyder på at hun har begått lovbrudd etter at hun ble løslatt. Den lovhjemmel­en som kunne gitt henne en prøveløsla­telse på grunn av en « mindre alvorlig » drapsdom, er nå strøket.

Det beste vi kan gjøre i framtiden, er å sørge for at de juridiske prosessene er rettferdig­e både for ofrene og gjerningsp­ersonene. Rettferdig­het er tross alt ikke noe man leker med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INNFELT Deres første offer som et par var Karlas lillesøste­rtammy Homolka, som ble spesielt utvalgt ordi hun var jomfru, og lett å manipulere, ettersom hun var søsteren til Karla.
INNFELT Deres første offer som et par var Karlas lillesøste­rtammy Homolka, som ble spesielt utvalgt ordi hun var jomfru, og lett å manipulere, ettersom hun var søsteren til Karla.
 ??  ?? OVER Paul Bernardos hus i Port Dalhousie ble gjenstand for grundige rettstekni­ske undersøkel­ser etter Katies tilståelse, der det også ble funnet beviser for hans tilværelse som Scarboroug­h Rapist.
OVER Paul Bernardos hus i Port Dalhousie ble gjenstand for grundige rettstekni­ske undersøkel­ser etter Katies tilståelse, der det også ble funnet beviser for hans tilværelse som Scarboroug­h Rapist.
 ??  ?? Venner gjenkjente en skisse som forestilte angriperen, og Pauls DNA ble dermed innhentet.
Venner gjenkjente en skisse som forestilte angriperen, og Pauls DNA ble dermed innhentet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER T. V. Pauls sak hang på Karlas vitnesbyrd. Han ble tiltalt og dømt for kidnapping, voldtekt og overlagt drap. Han ble idømt livstidsst­raff med betegnelse­n « farlig voldsforbr­yter » .
VENSTRE Deborah og Dan, foreldrene til offeret Leslie,...
OVER T. V. Pauls sak hang på Karlas vitnesbyrd. Han ble tiltalt og dømt for kidnapping, voldtekt og overlagt drap. Han ble idømt livstidsst­raff med betegnelse­n « farlig voldsforbr­yter » . VENSTRE Deborah og Dan, foreldrene til offeret Leslie,...
 ??  ?? ØVERST Karla forlater retten sammen med sin advokat, i etterkant av hennes tilståelse og en « avtale med djevelen » som skulle sikre henne en « smidig » soningstid på 12 år. Hun ble løslatt i 2005.
ØVERST Karla forlater retten sammen med sin advokat, i etterkant av hennes tilståelse og en « avtale med djevelen » som skulle sikre henne en « smidig » soningstid på 12 år. Hun ble løslatt i 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway