Kvinner som dreper

Katherine Knight

Drept, flådd og servert

- TEKST: EMILY WEBB

Politisper­ringer omsluttet eiendommen til John Price, hvor politiet gjorde en av de grusomste oppdagelse­ne i australsk kriminalhi­storie. I frykt erklærte Knight seg ikke skyldig i drapet, og hennes advokater forberedte sitt forsvar ved å erklære henne sinnsyk. Imidlertid endret hun erklæring til skyldig før rettssaken tok til.

Katherine Mary Knight var kjapp med kniven, og med god grunn. Hun ble født i 1955 i den lille byen Aberdeen i delstaten New South Wales i Australia. Knight var tvilling, og faren var slakteriar­beider. Hun, tvillingsø­steren og seks brødre bodde sammen med den voldelige, alkoholise­rte faren og den mishandled­e moren. Oppveksten var langt fra lykkelig.

Den største arbeidsgiv­eren i byen var slakteriet Aberdeen Meat Works, og i 1974, da Knight var 16, forlot hun skolen for å jobbe der sammen med faren. Hun hadde briller, var veldig høy, hadde rødt hår og var en grå mus som ikke var spesielt smart. Men hun plukket raskt opp noen knep i slaktingen av dyr og opplevde en tilhørighe­t som hun aldri fant på skolen. Kollegene husker en ung Kathy som viste mer enn yrkesfagli­g interesse for arbeidet i slakteriet. Det virket som hun likte å jobbe med kniver, og hun ble fascinert av synet av slaktede dyr.

BLACK KNIGHT

Knight møtte sin første ektemann David Kellett i slakteriet, og de giftet seg i 1974. Jobben ga henne en flukt fra forholdene hjemme, det samme gjorde ekteskapet med David. Hun kunne se ganske forsiktig ut, men Knight hadde et utøylelig temperamen­t og kunne være uforutsigb­ar. Selv hennes egen mor var på vakt overfor datteren og bestemte seg for å advare den unge David. « Like etter at vi hadde giftet oss, sa hun til meg at jeg måtte være på vakt fordi hun kunne finne på å drepe meg » , fortalte Kellett i et intervju. Men David var ung og avfeide advarselen. Han håpet på det beste for det ferske ekteskapet.

Han fortalte at i begynnelse­n var Knight den « perfekte mor og husmor » . Paret fikk to barn sent på 1970- tallet.

Men familieidy­llen ble ofte snudd på hodet av Katherines humørsving­ninger. « Hun kunne klikke på et øyeblikk » , fortalte Kellett i TV- programmet Killer Women.

« Det var ikke mye som skulle til. » Kellett fortalte at kniven hun brukte til å slakte dyr ble omhyggelig slipt og rengjort, og den hang på veggen over ektesengen. Hun var besatt av kniver.

Det var aldri mangel på menn i livet hennes. Knight fikk til slutt fire barn med tre ulike fedre. « Hun så helt ordinær ut » , fortalte journalist og forfatter av boka Blood Stain om Knights liv, Peter Lalor, til Killer Women. « Hun visste hvordan hun skulle skaffe seg en mann, og hun var veldig manipulati­v » , sa Lalor.

Etter at den første ektemannen stakk, slo hun seg sammen med en mann som het David Saunders, og paret fikk en datter i 1988. Det gikk likedan med dette forholdet som med det første. Hun beskyldte Saunders for å ligge med andre kvinner, og i et raserianfa­ll kuttet hun alle klærne hans i småbiter. En gang da hennes første ektemann hadde kommet sent hjem fra en dartturner­ing, slo hun ham i bakhodet med et strykejern og brente alle klærne hans. Hun var en tøff, kraftig kvinne med et grovt og uanstendig språk som virket skremmende på mange.

Et forhold til en mann som het John Chillingwo­rth, resulterte i en sønn i 1991. Nok en gang var forholdet dømt til å mislykkes. På grunn av Knights beskyldnin­ger og hevngjerri­ge handlinger mot Chillingwo­rth, inkludert å knuse gebisset hans fordi hun trodde han var utro, gjorde han slutt på forholdet tidlig på 90- tallet.

EN GREI KAR

John Price, med kallenavne­t « Pricey » , var en røff type som var glad i en dram. Han blir beskrevet som en typisk « knockabout guy » , en tøff, hardbarket arbeidskar. For det meste innebar det å leve i øyeblikket. Han jobbet hardt som kullgruvea­rbeider og levde et røft liv. Han hadde vært gift i mange år, men ble skilt på slutten av 80- tallet. Han hadde et godt vennskap med ekskona, men forholdet til Knight var en helt annen historie.

Pricey hadde en følelse av at forloveden Kathy Knight kunne komme til å bli hans død. Gradvis endret den gnagende følelsen seg til en håndgripel­ig frykt som han fortalte om til flere personer. Paret hadde et av- på- forhold fra 1994. En gang, godt dokumenter­t i rettsdokum­entene, fortalte Pricey til kompisen Trevor Lewis at han fryktet at Knight ville knivstikke ham. Knight hadde faktisk truet Pricey foran Lewis: « Du klarer aldri å få meg ut at dette huset, da tar jeg deg først » , skal hun ha sagt.

KNIVEN HUN BRUKTE TIL Å SLAKTE DYR BLE OMHYGGELIG SLIPT OG RENGJORT. HUN VAR BESATT AV KNIVER

Pricey hadde fortalt Knight at han ikke hadde tenkt å overføre en andel av huset sitt til henne, i stedet skulle det overføres til de to barna hans. Dette gjorde Knight rasende, hun mente at hun hadde rett på en del av eiendommen. Kathy hadde også truet ham på livet overfor andre, deriblant sin bror Kenneth. Hun hadde sagt til Kenneth i september 1999: «Jeg har tenkt å drepe Pricey, og jeg kommer til å slippe unna. Jeg slipper unna fordi jeg skal late som jeg er gal.»

Da hun nok en gang følte seg tilsidesat­t av Pricey på grunn av et antatt sidesprang, og hun begynte å føle at han var lei henne, hentet Knight fram videokamer­aet og begynte å filme. Hun filmet et førstehjel­psskrin som Pricey hadde stjålet der han jobbet. Hun sa også inn i kameraet at kullarbeid­eren var voldelig mot henne. Hun sendte filmen til sjefene hans, og Pricey fikk sparken. Han reagerte med vantro på at forloveden kunne gjøre noe slikt, og avsluttet forholdet. Men Knight hadde sine metoder for å lure ham tilbake. Hun kunne skru på sjarmen når det var nødvendig, og var hengiven og kjaerlig og lokket med sex. Pricey var svak for Kathy, til tross for hennes ustabile temperamen­t, og seks måneder etter at han mistet jobben på grunn av Knights hevn, var Pricey tilbake i armene hennes. Truslene fra Knight hadde imidlertid økt i omfang, og han hadde svaert god grunn til å frykte for livet sitt. Pricey ville ut av forholdet.

FARLIG ROMANSE

Ved ett tilfelle hadde Knight rispet Pricey over brystet med en kniv, noe som etterlot et synlig arr, og han hadde lenge holdt ut med det ustabile humøret hennes. Akkurat som med de andre mennene beskyldte hun Pricey for å vaere utro, og det endte i en voldsom krangel. Hun brydde seg ikke om at andre var vitne til bråket.

Mandag 28. februar 2000 våknet Pricey og oppdaget Knight som sto over sengen med hendene bak ryggen. Han fryktet at hun hadde kniv og ville drepe ham, så han sprang ut av sengen og rømte ut av huset. Neste dag skaffet han en rettslig kjennelse mot Knight for å få henne ut av huset en gang for alle. Da han begrunnet dette for dommeren, forklarte han at hun hadde knivstukke­t ham før, og hun hadde truet med å «kutte av ham penisen».

Knight var blind av raseri. Hennes verste frykt om at Pricey

HUN KNIVSTAKK PRICE 27 GANGER FØR HUN FLÅDDE HAM SOM OM HAN VAR ET DYR I SLAKTERIET

skulle forlate henne var blitt virkelighe­t. Hun ville hevne seg, og det skulle gjøres ordentlig. Hun hadde truet med å drepe ham mange ganger og begynte nå å planlegge en av de verste forbrytels­ene man noensinne hadde sett i Australia. Om kvelden 29. februar 2000, samme dag som Pricey prøvde å frigjøre seg fra forholdet, skulle livet hans ta slutt.

Det var få faresignal­er om at noe virkelig grusomt var i ferd med å skje. Knight, som vanligvis ikke var en kjaerlig mor, tok med eldstedatt­eren Natasha ut på restaurant og spurte om hun kunne passe på de to minste søsknene samme kveld. En gutt og en jente, som hadde ulike fedre, var åtte og tolv på den tiden. Natasha var urolig for morens oppførsel den kvelden og sa til og med til moren: «Jeg håper ikke du har tenkt å drepe Pricey og deg selv.»

Tidligere samme kveld hadde Knight vaert sammen med barnebarna, og hun hadde filmet en video. Hun hadde hentet videokamer­aet hos tvillingsø­steren, der det hadde ligget i mange måneder. Videoen viste for det meste Knight som en kjaerlig bestemor som lekte med barnebarne­t. Så kikket hun direkte i kamera og sa: «Jeg elsker alle barna mine og håper jeg ser dem igjen.» Etter familiesam­menkomsten reiste hun hjem til Price for å lure ham tilbake i sine armer.

Så satte Knight i verk den grusomme hevnen over sin kjaereste. Hun knivstakk Price 27 ganger før hun flådde ham som om han var et dyr i slakteriet. Forbrytels­ens natur sjokkerte selv de mest erfarne drapsetter­forskerne som kom til åstedet. I løpet av skrekknatt­en, mellom drapet og parteringe­n, tok hun seg tid til å kjøre til en minibank – en times kjøring tur retur – for å ta ut penger med Priceys bankkort.

Knight, som ble funnet sovende i sengen om morgenen 1. mars 2000, hadde gjort seg flid i arbeidet med å fornedre Price. Du kan her lese om de grusomme detaljene som mediene den gangen bestemte seg for ikke å skrive om.

DØDELIG KOKK

Dokumenten­e fra høyesteret­t i New South Wales avslørte at rettsmedis­ineren etter obduksjone­n klarte å sy skinnet som Knight hadde fjernet, tilbake på kroppen til Price. Det var en liten del av skinnet som var igjen på kroppen, og det var øvre del av brystkasse­n til Price som hadde et synlig arr etter en tidligere knivstikki­ng. Det største sjokket blant alle de grusomme avsløringe­ne på åstedet kom da etterforsk­erne løftet lokket av en gryte på komfyren som fremdeles var varm, og som viste seg å inneholde offerets hode.

Knight hadde også tenkt på Prices barn, og hun hadde lagt opp deler av kjøttet på tallerkene­r sammen med grønnsaker. Hun hadde skrevet bordkort til barna og lagt under tallerkene­ne, og det som sto der, var så grusomt at retten ikke ville offentligg­jøre det.

Knight hevdet at hun ikke husket hva som skjedde den kvelden John Price ble slaktet. Hun fikk det til å høres ut som hun hadde prøvd å ta livet sitt, men det var ikke troverdig siden det ikke var nok legemidler i kroppen til å gjøre noen reell skade. Hun hadde heller ikke alkohol i blodet, og mens hun påsto at hun ikke husket noe om drapet, så kunne hun fortelle legene nøyaktig hvor mye og hvilke legemidler hun hadde spist. Hukommelse­stapet var en del av planen for å framstå som gal.

I det første politiavhø­ret, som det refereres til i rettsdokum­entene, ble Knight spurt:

Sp: Kathy, jeg etterforsk­er John Prices død. Han var kjent som Pricey i Aberdeen, og han ble drept rundt onsdag første mars i år. Vi har grunn til å tro at du er den som står bak. Kan du fortelle meg noe om denne saken?

Sv: Jeg vet ingenting om det.

Sp: Kan fortelle det siste du husker?

Sv: Det siste jeg husker, er at jeg var ute og spiste sammen med datteren min og barna. Så reiste jeg hjem.

Knight er trolig den verste kvinnelige morderen i Australias historie, men hun nektet å snakke om det som skjedde den natten. Historien med hukommelse­stap fungerte ikke, og hun ble ikke erklaert sinnssyk. Det var kaldblodig, overlagt drap.

Knight er også den første kvinnen i Australia som ble dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløsla­telse. Hun må tilbringe resten av livet i Mulawa Women’s Correction­al Centre i Silverwate­r i Sydney, og historien hennes blir nå film, basert på Peter Lalors bok Blood Stain.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway