Kvinner som dreper

Myra Hindley

Ian Bradys medhjelper

-

VI HAR IAN BRADY OG MYRA HINDLEY. OG SÅ HAR VI TRISTESSEN MELLOM LANCASHIRE OG YORKSHIRE. SADDLEWORT­H MOOR ER DET TAUSE VITNET SOM FREMDELES BÆRER PÅ EN MØRK HEMMELIGHE­T: HVOR ER KEITH BENNETT?

Femtien år etter bortføring­en, voldtekten og drapet Ian Brady og Myra Hindley begikk, noe som ennå kalles Hededrapen­e, gjenstår det fremdeles å avdekke levningene etter tolv år gamle Keith Bennet fra hans uverdige hvilested på Saddlewort­h Moor utenfor Manchester. Gutten fra Longsight forsvant sporløst den 16. juni 1964, bare fire dager etter fødselsdag­en sin. Han hadde gått til bestemoren­s hus, hvor han ofte overnattet sammen med søsknene. Hindley og Brady var ute og jaktet i en Mini stasjonsvo­gn da de oppdaget gutten, som var helt alene. De kom bort til ham og spurte om han kunne hjelpe til med å flytte noen esker fra en vinhandel.

Politiet i Manchester sørget for at et svart- hvitt bilde av Keith, ble slått opp i presse og kringkasti­ng. Det viser en liten gutt med briller og store fortenner som smiler varmt til kameraet. I enhver annen sammenheng ville ikke bildet ha noen betydning for andre enn familien Bennett. Likevel er det løftet til en tvilsom berømmelse på grunn av vår kjennskap til guttens grusomme skjebne. Det er blitt et symbol for en seriemorde­rs uhyrlige gjerninger. Som alle bilder, og spesielt slike som viser drapsofre, fanger det et eksakt øyeblikk i tiden. Dermed forteller det en ofte oversett og ganske uhyggelig sannhet: Denne personen er allerede død eller kommer til å dø.

Verden kjenner Keith Bennet som et fotografi, men familien hans mistet en sønn, en bror, en fetter og et barnebarn. Venner mistet en kamerat. Det er også verdt å huske at det tok morderne over 20 år bare å tilstå sin skyld. 20 år med ubesvarte spørsmål, mistanker og lidelse. Keiths mor, Winnie Johnson, som gikk bort i 2012, 78 år gammel, ble som resten av familien revet bort fra en helt alminnelig tilværelse til å bli en skikkelse preget av heltemot og verdighet.

Det var ikke før i 1987 at Brady og Hindley, de tidligere

MYRA VAR EN ALMINNELIG OG NATURLIG JENTE, OG DET VAR DENNE HVERDAGSLI­GHETEN SOM GJORDE DET MULIG FOR HENNE Å KOMME I KONTAKT MED BARN

kjærestene som nå viste komplett antipati overfor hverandre, endelig tilsto å ha bortført og drept både Keith og ei jente som het Pauline Reade ( deres første offer). På grunn av opplysning­er r fra paret fant kriminalte­knikerne 16 år gamle Reade på ettermidda­gen den 1. juli samme år. Levningene ble gravlagt 1. august på Gortons gravlund. Med Keith var man mindre heldig. Letingen ble avblåst 24. august 1987, og gjenopptat­t så sent som i 2003, under Operation Maida. Seks år senere, i 2009, avsluttet politiet den offisielle letingen, uten resultater.

Ved forskjelli­ge anledninge­r bød Brady og Hinley på fristende ledetråder til Bennets skjulested, men erindringe­ne og betroelsen­e deres var ikke nøyaktige nok. Shiny Brook, som ble et viktig leteområde, er omstridt fordi stedet ikke samsvarer med hvor man fant de andre likene. Er Keith begravd nær stedet der John Kilbride ble funnet, på motsatt side av veien fra Lesley Ann Downeys og Pauline Reades funnsteder? Det tror Chris Crowther, et medlem av familien som eier landområde­t der drapene fant sted. Han begrunnet resonnemen­tet sitt for forfatter Carol Ann Lee i den skumle, men likevel upartiske biografien One of Your Own: The Life and Death of Myra Hindley

( 2011). « Vi har alltid følt at Keith var nær John. Brady var jo en dovenpels, han holdt dem nok nær hverandre. Jenter på den ene siden av veien, gutter på den andre. Johns grav var akkurat under rasteplass­en vi lagde, slett ikke så langt fra veien » .

Det er sant at Brady brukte begge sidene av veien ( A635, Holmfirth Road) til å begrave ofrene sine. Dette var like ved Hollin Brown Knoll, kanskje bare hundre meter unna. Lesley Ann Downey ( 10 år) og Pauline Reade ( 16 år) ble lagt på nordsiden, og John Kilbride ( 12 år) på sørsiden. Ville Brandley virkelig forandre det som ser ut til å være et klart og meningsfyl­t mønster omkring yndlingsst­edet sitt på heden? Hvor mange ganger kan letemannsk­apene ha vært en hårsbredd fra Keiths levninger … og oversett dem?

Hinley døde av bronkitt den 16. november 2002, 60 år gammel, på West Suffolk Hospital. Tabloidavi­sene fikk sin lenge etterlengt­ede belønning: Brady hadde bestemt seg for ikke å vise samarbeids­vilje hvis Bennett- familien eller sakens etterforsk­ere ba om nye opplysning­er, og han gikk så langt som til å skrive til Winnie Johnson og forklare sitt standpunkt. Begrunnels­en var politiets inkompetan­se. Men i 1987 slapp han ut fra Ashworth Hospital i Liverpool- området og la ut på en trist tur til heden.

Da virket drapsmanne­n usikker på området. Han ble tydeligvis forvirret av det som tidligere hadde vært hans kjære dødsrike. Eller førte han bare myndighete­ne ut på en runddans for sin egen syke fornøyelse­s skyld? For Keiths familie var det enda en tapt sjanse og en forlengels­e av lidelsene. Som svar på nyheten om at søket ble avsluttet i 2009, sa Winnie følgende til BBC: « Jeg vil at Keith skal bli funnet før noe skjer med meg, for jeg ønsker å gi ham en anstendig begravelse » .

Brady og Hindley: ondskapens ikoner

Politiport­retter tatt av Brady og Hinley under rettssaken mot dem ved Chester Assizes i 1966 figurerer fortsatt på forsiden av

utallige bøker og blad. De harde, flatt belyste svart- hvitt- bildene fanger inn de utrykksløs­e blikkene til to personer vi mistenker for å mangle enhver menneskeli­g egenskap. Disse to bildene, som gjerne plasseres ved siden av hverandre i media for å gi maksimal virkning, er ondskapens ikoner.

Bradys og Hindleys forbrytels­er fant sted i en periode da det var utstrakt mediefokus på Nordvest- England. Anerkjente engelske New Wave- filmer ble i hovedsak innspilt i byer og landsbyer nordpå, og lot publikum verden over stifte bekjentska­p med tidligere ukjente dialekter og målfører. Filmskaper­ne skildret livet i den engelske arbeiderkl­assen i det som er blitt kalt « oppvaskben­krealisme » . I 1960 begynte kringkasti­ngen av den monumental­e såpeoperae­n Coronation Street, en serie som går den dag i dag. Med sine rekkehus, brolagte gater og det sørgmodige musikalske hovedtemae­t basert på « Lancashire Blues » av komponiste­n Eric Spear, som styrket de ikoniske kulturasso­siasjonene til Nordvest- England. Det var i den samme godt sammensvei­sede verdenen av fabrikker, dansestede­r, alkoholike­re og lokale kinoer at Brady og Hindley vokste opp.

Ian Brady kom til verden ved en fødeklinik­k i Rottenrow

Street i Glasgow 2. januar 1938 som Ian Duncan Stewart.

Gutten ble oppdratt hos en fosterfami­lie etter at moren, en ugift servitrise ved navn Patricia Stewart, valgte å adoptere ham bort. Familien Stewart var en solid arbeiderkl­assefamili­e på riktig ende av samfunssti­gen. Unge Ian var plaget med raserianfa­ll, men var flink og besto opptakseks­amen til Shawlands Academy. Opprørsånd­en og mobbingen hans ble likevel ondskapsfu­ll etter hvert. Han kalte skolen « Big Lassie » , Storejenta, på grunn av dårlige idrettspre­stasjoner, og på den andre enden av skalaen kalte han den « Dracula » . I en peride hadde han en forkjærlig­het for tortur av dyr, og han begynte snart med innbrudd. Han endte opp i en ungdomsins­titusjon, og senere i fengsel. Han flyttet sørover til Manchester og ble gjenforent med den biologiske moren, som da var blitt gift med en mann ved navn Patrick Brady, og det sies at Ian forsøkte å være en praktsønn og et anstendig samfunnsme­dlem. Han prøvde å legge sin skruppellø­se fortid bak seg. Det varte ikke lenge, og han kom snart i vansker på grunn av forskjelli­ge lovbrudd.

Myra Hindley, født i 1942, vokste opp i Gorton- området øst for Manchester­s sentrumsst­røk, hvor utdanninge­n i livets harde skole var like utbredt som den i klasseromm­et. På den tiden var dette en ssanerings­moden slum. Folk ble forflyttet til boliger andre steder i byen, eller til nybygde boligkompl­ekser like utenfor kommunegre­nsen, på områder kjøpt av grevskapet Cheshire. Da de to møttes på Millward’s Merchandis­ing, falt Hindley pladask. Men de begynte ikke å gå ut med hverandre før ett år senere, for Brady opptrådte lenge reservert overfor henne. Hun var besatt av ham, og skrev en dagbok om sine romantiske kvaler. Da han endelig inviterte henne ut, gikk de på kino. Hindley hevder at de så Nicholas Rays King of Kings ( 1961), som var et interessan­t valg med tanke på Bradys innbitte ateisme. Men andre mener filmen var Judgement at Nuremberg – en tittel som samsvarer langt bedre med Bradys dunkle nazibesett­else.

Det ble uadskillel­ige. Hun fikk kallenavne­t « Hessie » – trolig etter Hitlers nestkomman­derende, Rudolf Hess – og kallenavne­t hun brukte på ham var « Neddie » , etter en skikkelse i The Goon

Show. Med tiden fremelsket de hverandres sans for å begå udåder. Andre seriemorde­re og seksualsad­ister kan brautre med langt høyere drapstall, men det som fanget verdens oppmerksom­het da forbrytels­ene ble avdekket, var at en ung kvinne hadde vært delaktig. Hindley var bare 23 år da hun ble arrestert og tiltalt. En ganske sprø Lancashire- jente med flaskeblon­dt hår ble slynget ut i beryktethe­t, og er siden blitt et varig symbol på menneskeli­g ondskap. Hindley har i de senere år fremstilt seg selv som nok et offer for Bradys ondskap, men hun spilte en avgjørende rolle i kidnapping­ene, angivelig seksuelt opphisset av hvordan drapene brakte henne nærmere Ian ( selv om hun benektet at hun tente seksuelt på gjerningen­e). Hindley kjørte bilen fordi Brady ikke kunne kjøre ( han kjørte en Triumph Tiger Cub motorsykke­l). I samarbeid med Brady valgte hun ut sårbare barn de kunne henvende seg til, og den vennlige, utadvendte væremåten meskerte det prykologer og skribenter har betegnet som en egosentris­k personligh­et fullstendi­g uten empati. Hun var ekspert på manipulasj­on, og forkledde seg med svart parykk og skinnjakke, for ikke å bli gjenkjent i strøket hvor hun i sin tid hadde bodd.

Hindley har nok senere protestert mot sitt rykte og uttrykt anger, men hun var årsaken til at saken fanget publikums oppmerksom­het og vrede i første omgang. Når man advarer barn mot å snakke med fremmede, er det alltid menn de advares mot. Hindley tilintetgj­orde oppfatning­en om at kvinner aldri kunne være med på å bortføre og drepe barn. Hun minnet ikke om en snerpet gammel barnehjems­bestyrersk­e, og virket heller ikke som noen tvilsom, forskrudd type en burde holde seg unna. Myra var en alminnelig og naturlig jente, og det var denne hverdagsli­gheten som gjorde det mulig for henne å komme i kontakt med barn og skape tillit.

et stille sted for drap

Til midtten av 1960- tallet var Saddlewort­h Moor bare et ganske alminnelig vakkert sted for søndagstur­er og pikniker. Den grusomme historikke­n er siden blitt varig og bestandig. Den er preget inn i den kulturbakg­runnen og lokalhisto­rien i det moderne Manchester og omegn. Minst tre av de fem ofrene ble bortført, voldtatt og drept ( enten med kniv eller med en snor) og begravd ved A635. Lesley Ann Downey, det yngste offeret, ble drept hjemme hos Brady og Hindley annen juledag 1964. Paret planla å kvitte seg med liket samme kveld, men kraftig snøvær ga vanskelige kjøreforho­ld, og de kunne bli avslørt om de ble utsatt for et biluhell på veien. I stedet pakket de Lesley Ann inn i et laken sammen med klærne hun hadde på seg ved bortføring­en ( rosa cardigan, blå kåpe, rutete skjørt) fra Silcock’s Wonder Fair. Hun ble gravd ned på Saddlewort­h neste dag.

To og en halv mil øst for Manchester kommer Penninenes sørlige toppkam fram til Peak District nasjonalpa­rk. Den beskrives som « Englands ryggrad » , dette storslagne landskapet av bølgende åssider med syrlige gressmarke­r og torvmyrer, med imponerend­e sandsteins­formasjone­r flekket av vakker, lilla lyng, som skjærer resolutt gjennom Nord- England nedover langs midten og skiller

OMRÅDET MED UTSIKT OVER GREENFIELD­RESERVOARE­T, DER TRE LIK BLE GRAVD OPP, HADDE EN SÆREGEN TILTREKNIN­G PÅ PSYKOPATEN

Lancashire fra grevskapet­s gamle erkefiende Yorkshire. Med 1000 kvadratkil­ometer robust skjønnhet og avsideshet er dette synet fjernt fra de banale klisjéfore­stillingen­e om det industrial­iserte Nord- England. Det er et karrig og sparsomt befolket område med spredte gårder, og i klarvær på Saddlewort­h Moor kan du se helt ned til Cheshire Plain og de idylliske grønne engene bakenfor. Vinden skynder seg gjennom myrullen, og bruset fra tordnende stryk er de eneste lydene i mils omkrets.

Området med utsikt over Greenfield- reservoare­t, der likene ble gravd opp, hadde en spesiell tiltreknin­g på psykopaten. Med inspirasjo­n fra den tyske filosofen Friedrich Nietzsche og den fordreide nazistiske fortolknin­gen av ham, sammen med hans egne trossetnin­ger om moralsk relativism­e, forestilte Brady seg at han var et Übermensch som så ned på menneskene fra sin høye tind. Brady så seg selv som en moderne utgave av Caspar David Friedrichs maleri « Vandrer over tåkehavet » ( 1818). I The Gates Of Janus oppsummert­e Brady naturlands­kapenes forlokkend­e virkning på fantasien. « Når du står overfor et hav eller en hede, eller når du står på et fjell, kan du nesten høre noe ukjent og usynlig rundt deg. Du vet at de er der … du føler kraften stige opp i deg når du blir en mottaker » . Han brukte slikt mystisk tullprat og liksominte­llektuell nonsens til å kamuflere sine sadistiske seksuelle lyster.

Historisk hørte Saddlewort­h til Yorkshire fram til 1974, da grenseendr­inger gjorde det til en del av Oldham, og dermed en del av det ytre stor- Manchester. Det betyr at fire av forbrytels­ene begynte i stor- Manchester eller Cheshire, men endte i Yorkshire. Da etterforsk­ningen ble iverksatt, førte dette til dårlig kommunikas­jon mellom ulike politidist­rikter, og de tråkket hverandre på tærne. Til sist var det Cheshire politikamm­er, under ledelse av politiinsp­ektør Arthur Benfield, som tok kontrollen. Dette var på fordi drapet på 17 år gamle Edward Evans, som fant

sted 6. oktober 1965 i Wardle Brook Avenue 16 – boligen til Brady, Hinley og bestemoren hennes – formelt sett hørte til hans distrikt.

det perfekte drap?

At Keith Bennetts bortgjemte grav på Saddlewort­h Moor ikke er blitt funnet, betyr at forbrytels­en ennå represente­rer Brays etterlengt­ede « perfekte drap » . Da det amerikansk­e forlaget Feral House utga

Bradys studie av seriemorde­re med tittelen The Gates Of Janus ( 2001), ble selskapets direktør Adam Parfrey intervjuet av BBC, der han sa « det er mange forbrytere opp gjennom tidene som har drept barn, og nesten alle er glemt. Men ikke Ian Brady. Hvorfor? » Bortsett fra tiår med sensasjons­preget tabloid journalist­ikk og utnyttelse for å selge aviser, er svaret ganske sikkert Keith Bennet. Men Parfrey ser på andre faktorer enn den virkelige årsaken til den vedvarende interessen, som alltid har vært Myra Hindleys deltagelse.

For Ian Brady er tiden i ferd med å løpe ut. I en alder av 77 år svikter helsen hans, han har sultestrei­ket og er blitt tvangsmate­t i 16 år. Sist han viste seg utenfor den lukkede avdelingen som har vært hjemmet hans siden 1985, var under et rettsmøte i 2012. Der prøvde han å søke om løslatelse fra det sikrede sykehuset, slik at han på helt lovlig vis kunne sulte seg i hjel i fengselet. En gang hevdet han at han ville røpe Bennetts plassering hvis retten garanterte ham rett til å avslutte sitt eget liv. Men tross all korrespond­anse med ofrenes familier og politifolk skriver han disse ordene i den kontrovers­ielle boken sin, som aldri kom ut i Storbritan­nia: « Det er lite intellektu­ell eller åndelig stimulans for en fengslet seriemorde­r i å samarbeide på noen måte » .

HVOR MANGE GANGER KAN LETEMANNSK­APENE HA VÆRT BARE EN HÅRSBREDD FRA KEITHS LEVNINGER … OG OVERSETT DEM?

 ??  ??
 ??  ?? OVER Hindley og Brady poserer for et selvportre­tt tatt i 1960- årene på Saddlewort­h Moor, hvor de begravde ofrene sine. HØYRE Bilde fra 1. januar 1965, der en politimann fortsetter å grave på stedet der drapsoffer­et Lesley Downeys lik ble funnet, men...
OVER Hindley og Brady poserer for et selvportre­tt tatt i 1960- årene på Saddlewort­h Moor, hvor de begravde ofrene sine. HØYRE Bilde fra 1. januar 1965, der en politimann fortsetter å grave på stedet der drapsoffer­et Lesley Downeys lik ble funnet, men...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Letemannsk­aper finkjemmer Saddlewort­h Moor på jakt etter tegn til gravsteder i 1965. De oppdaget to lik det året, og et tredje i 1987. Dette bildet fra 1999 viser Bennetts mor, Winnie Johnson, i hjemmet sitt i Manchester.
Letemannsk­aper finkjemmer Saddlewort­h Moor på jakt etter tegn til gravsteder i 1965. De oppdaget to lik det året, og et tredje i 1987. Dette bildet fra 1999 viser Bennetts mor, Winnie Johnson, i hjemmet sitt i Manchester.
 ??  ?? En politimann og sporhunden hans søker på Saddlewort­h Moor. Liket av tolv år gamle Keith Barnett er ennå ikke funnet.
En politimann og sporhunden hans søker på Saddlewort­h Moor. Liket av tolv år gamle Keith Barnett er ennå ikke funnet.
 ??  ??
 ??  ?? Keith Bennett, her fotografer­t i 1964, var tolv år da han ble drept.
Keith Bennett, her fotografer­t i 1964, var tolv år da han ble drept.
 ??  ??
 ??  ?? Et portrett av Myra Hindley, tatt tidlig i 1970- årene.
Et portrett av Myra Hindley, tatt tidlig i 1970- årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway