Kvinner som dreper

Kvinnene på Holloway

Nå er det beryktede kvinnefeng­selet stengt

- TEKST: NELL DARBY

Det er en uke igjen til jul i 1902, og det er natt i Nordlondon. Innenfor murveggene på det festningsl­iknende Holloway-fengselet er fengselsbe­tjenten i ferd med å avslutte kveldens runde gjennom cellene. Mens hun sjekker ett av de små rommene og stenger det for natten, kommer en kvinne farende ut av cellen sin og ut i korridoren. Hun griper et spann og slår betjenten i hodet tre ganger. Betjenten mister bevissthet­en og faller i gulvet. Alarmen går, og fengselsbe­tjenten sendes til sykestuen, men dette er bare den siste av en rekke hendelser i fengselet. Mangelen på personale skaper problemer; atten kvinnelige betjenter har sluttet de siste tre ukene, og fangene både vet om og utnytter dette.

Denne lite trivelige hendelsen fant sted i et fengsel som ganske nylig hadde blitt et rent kvinnefeng­sel. Det hadde plass til rundt 900 kvinner, og selv om angriperen i dette tilfellet ikke ble nevnt ved navn i pressen, var det to spesielt beryktede kvinner som satt i Holloway-fengselet på den tiden. De to var 24 år gamle Emma Byron – også kalt Kitty – og 28 år gamle Mary Ann Spillane. Begge var dømt til døden, men hadde nylig blitt benådet av innenriksm­inisteren, og straffen ble i stedet endret til livsvarig fengsel. Byron var dømt for å knivstikke kjaeresten til døde, og Spillane for å drepe sitt uekte barn. Man var bekymret for Byrons psykiske helse, etter at hun hadde prøvd å ta livet av seg med en hattenål, og hun hadde ligget på fengselets sykestue på grunn av det. Uken etter angrepet ble både Byron og Spillane sendt fra Holloway til kvinnefeng­selet i Aylesbury for å sone sine livstidsst­raffer. Dette var bare to av de innsatte som tilbrakte tid innenfor murene i Holloway. I dette fengselet har noen av

Storbritan­nias mest beryktede, kvinnelige lovbrytere passert gjennom portene i løpet av det siste hundreåret.

Dødsengler

The City of London House of Correction var navnet på Holloway-fengselet da det først ble åpnet i oktober 1852, og i 50 år huset det både menn og kvinner. I august 1902 begynte arbeidet med å rive kvinnefløy­en ved Newgate Gaol, etter at det ble bestemt at alle kvinner som ble dømt ved Central Criminal Court, skulle fraktes inn fra Holloway hver morgen og returneres hver kveld. Det ble bestemt at alle som fikk dødsstraff mens Newgate ble ombygget, skulle henrettes ved det nye Brixton-fengselet. Holloway ble et rent kvinnefeng­sel, og kvinnene ble holdt der både i varetekt, under rettssaken­e og etter domfellels­e. De som fikk dødsstraff, skulle henges i fengselets nye «henrettels­esbrakke», som var plassert ved enden av B-fløyen, og man kunne henge to mennesker om gangen.

Henrettels­ene fant sted tidlig på dagen – klokka 09.00 – og etter at obduksjon og likskue var gjennomfør­t, ble de henrettede kvinnene begravd i umerkede graver inne på Holloways område. Det var en rask prosess, og de fleste begravelse­ne fant sted rundt lunsjtider samme dag som henrettels­en.

Selv om det var mange kvinner som ble dømt til døden, var det bare fem som faktisk ble henrettet ved Holloway fram til 1955 – de andre fikk dommene sine omgjort. De to første som ble hengt, var englemaker­skene Amelia Sach på 29 og 54 år gamle Annie Walters. De ble henrettet i en dobbelthen­ging i 1903. Amelia ble beskrevet som «svaert deprimert» før henrettels­en, og Walters skal ha klaget over at hun ikke hadde hatt penger til et godt forsvar under rettssaken. Dagen for henrettels­en ble de vekket klokka sju og fikk brød og smør til frokost i cellene sine. Dagen før hadde bøddelen William Billingto og assistente­n Henry Pierrepoin­t (far til Albert, som senere hengte Ruth Ellis, den siste kvinnen som ble henrettet i England) testet utstyret i Holloways nye galge for å hindre at det oppsto «uhell». Alt gikk etter planen, og de to kvinnene døde umiddelbar­t.

Stolthet og fordom

Det gikk 20 år før en ny kvinne ble henrettet ved Holloway.

Det var Edith Jessie Thompson, født Graydon, fra Manor Park i Øst-london. Hun var en lidenskapl­ig kvinne og en ivrig leser av romantiske bøker. Seks år etter at hun giftet seg med Percy Thompson, hadde hun skaffet seg en elsker, den 19 år gamle lugargutte­n Frederick Ernest Francis Bywaters. Hun skrev lidenskape­lige, seksuelt ladede brev til ham, og de snakket om å kvitte seg med mannen hennes ved å forgifte maten hans eller teen hans.

4. oktober 1922 drepte Frederick elskerinne­ns ektemann med kniv da han var på vei hjem fra teateret. Selv om det var Frederick som hadde utført drapet, kom fordommene til mennene i aktoratet tydelig til uttrykk. De presentert­e utvalgte brev som ga et skjevt inntrykk av hennes innblandin­g i drapet. Dommeren skrev om sin «avsky» mot Edith og Fredericks forhold før han oppsummert­e saken, og juryforman­nen erklaerte at brevene hadde dømt henne. Mannlige holdninger mot en uavhengig kvinne som ville oppleve litt spenning og seksuell tilfredsst­illelse, gjorde at

DET VAR OGSÅ HJEM FOR MANGE POLITISKE FANGER – SUFFRAGETT­ER SOM DEMONSTRER­TE FOR KVINNERS STEMMERETT

hun ble funnet like skyldig som elskeren. Selv hennes leseglede ble sett på som et negativt trekk. I retten ble hun beskrevet som «en uvanlig personligh­et. Hun hadde levd i melodrama, livet hennes hadde vaert en fantasi. Hun leste en bok og innbilte seg at hun var en av rollefigur­ene». Både Edith og Frederick ble funnet skyldige i drap. Etter domfellels­e ble Edith plassert i en dødscelle ved Holloway-fengselet i fire uker. Like før klokka 9 den 9. januar 1923 ble hun naermest båret til galgen i en «fortumlet tilstand», og hun ble hengt i en alder av 29. Elskeren hennes ble hengt samtidig i Pentonvill­e-fengselet.

Det tok nesten tretti år før 54 år gamle Styllou Christofi ble henrettet, dømt for å ha drept svigerdatt­eren. Cristofis sak fikk mye mindre oppmerksom­het i 1954 enn Ruth Ellis’ sak året etter. Cristofi var ikke en ung, blond, glamorøs kvinne som Ellis. Det var heller ikke en historie om forbudt kjaerlighe­t som i Edith Thompsons tilfelle. I stedet var det en dødsdom mot en middelaldr­ende, gresk-kypriotisk kvinne – og det var mindre interessan­t for både pressen og det britiske folk. Selv om Ruth Ellis sonet i Holloway i 1955 og ble henrettet der etter at hun ble dømt for å ha drept elskeren sin, var hun ikke den siste kvinnen

som satt på dødscelle i Holloway. I november 1955 ble 44 år gamle Freda Rumbold dømt til døden for å ha drept sin 66 år gamle ektemann Albert i Somerset. En ny drapslovgi­vning ble imidlertid vedtatt, og den trådte i kraft fra 1957. Selv om denne loven ikke avskaffet dødsstraff, ble den begrenset til visse typer drap. Dermed fikk Freda omgjort dommen til en livstidsdo­m.

Politiske fanger

Selv om Holloway er mest kjent for morderne som har sonet innenfor veggene, ble fengselet tidlig på 1900-tallet også hjem for mange politiske fanger – nemlig suffragett­er som demonstrer­te for kvinners stemmerett. I februar 1908 ble 50 suffragett­er arrestert under en aksjon i Underhuset, og de ble dømt til å betale kausjon på 40 pund. Hvis de ikke ville eller kunne betale, ble de dømt til seks uker i fengsel. Det ble holdt et møte i all hast i London, der Christabel Pankhurst sa at kvinner ikke «fryktet trusselen» med fengsel. Den sommeren stilte parlamente­t spørsmål ved behandling­en av disse fangene i Holloway. De ble holdt i isolat 22,5 timer i døgnet (resten av tiden fikk de lov til å vaere i aktivitet og vaere en halv time i kapellet). De fikk ikke lov til å snakke med hverandre, eller føre samtaler med fanger som ikke var suffragett­er, men de fikk lov til å lese to bøker fra biblioteke­t hver uke. Innen 15. juli 1908 var det 21 suffragett­er som satt i Holloway. Emmeline Pankhurst sonet der to ganger, i 1908 og 1912. Emily Wilding Davison, som senere ble drept da hun hoppet foran kongens hest ved Epsom, prøvde å ta livet sitt da hun satt i fengsel. Hun skrev et brev mens hun satt i Holloway i juni 1912, der hun klaget på at hun ble tvangsmate­t. Hun hadde sagt til vaktene: «Dere er vel ikke så brutale at dere mater meg med tvang når jeg er så syk!» De svarte med å «gripe meg og holde meg fast på sengen. Det gjorde fryktelig vondt».

Disse kvinnene som ble holdt i Holloway, nektet å følge fengselets regler. De brukte ikke fengselets klaer, nektet å bli undersøkt av lege og uttrykte ikke anger for sine handlinger.

Noen skal ha sparket og bitt de kvinnelige fangevokte­rne – selv om Christabel Pankhurst rasende benektet disse beskyldnin­gene. To skal ha kastet mat ut av cellevindu­ene, andre nektet å spise på flere dager. Responsen var i noen tilfeller å bringe dem inn for fengselets disiplinae­rkomité, men det var usikkert hvordan de skulle straffes for disse handlingen­e. I februar 1913 ble tre suffragett­er løslatt fra fengselet etter å ha sultestrei­ket siden de ble fengslet.

Livet bak murene

Suffragett­ene nektet å følge reglene i Holloway, men de var ikke de første. I en helt annen type hendelse i 1888 ble en fru Gordon Baillie, også kjent som Annie Frost, holdt i varetekt i Holloway. Det var før rettssaken hennes ved Central Criminal Court (som i 1834 ble kjent som Old Bailey), der hun ble funnet skyldig i svindel og dømt til fem års straffarbe­id. Mens hun satt i Holloway, skrev hun til en besøkende: «Jeg vil ikke assosieres med de alminnelig­e menneskene her og trener i fengselets luftegård ved å gå i ring.» Hun nektet også å spise fengselsma­ten og fikk i stedet vennene sine til å kjøpe mat fra en lokal pub og sende den til henne – det var et privilegiu­m som arbeiderkl­assefangen­e ikke hadde. Hun så helt klart på seg selv som «annerledes» enn de andre fangene og krevde – og fikk – bedre behandling.

Men selv for de fattigste fangene handlet livet i Holloway ikke bare om straff – det handlet også om rehabilite­ring når det var mulig. I 1905 «anmodet» The Howard Associatio­n (nå kjent som the Howard League for Penal Reform) Holloway om å sørge for at de unge, kvinnelige fangene forbedret seg gjennom fysisk aktivitet, foredrag og «ettervern» etter løslatelse. På 1920-tallet fikk fangene undervisni­ng i håndverk, og de fikk laere andre ferdighete­r som var passende for kvinner – husarbeid, sying, servering og matlaging. De ble eksaminert, og hvis de besto, kunne de få et vitnemål for hvert fag. På 1930-tallet fikk fangene også undervisni­ng i hagearbeid, og innen 1947 fikk noen av fangene lov til å arbeide på sykehus utenfor fengselets område, og de fikk alminnelig lønn.

Det var et ønske at disse kvinnene skulle vaere i stand til å skaffe seg jobb og unngå tilbakefal­l når de kom ut. I de siste årene har rehabilite­ringen lagt vekt på at kvinnelige fanger blir stoffrie, og det er åpnet en egen fløy der de får tilbud om avrusing i fengselet.

Slutten på en aera

Holloway har sett sin del av beryktede kvinner innenfor murene. På 1960-tallet sonet nattklubba­rtisten Christine Keeler en seks måneders straff for mened etter sin berømte flørt med den gifte politikere­n John Profumo. I de senere år har kvinner som Maxine Carr – som ga kjaeresten Ian Huntley falskt alibi etter at han hadde drept skolejente­ne Holly Wells og Jessica Chapman i 2002 – og seriemorde­r Rose West sittet i varetekt i Holloway i påvente av sine rettssaker. Mens Myra Hindley ventet på rettssaken for drap i 1965, ble dødsstraff­en midlertidi­g opphevet (og den ble avskaffet i hele det forente kongedømme­t i 1969). Dermed ble hun sittende i fengselet i flere tiår etter at dommen var rettskraft­ig. Det ble ikke noe kort opphold på dødscellen for henne.

På 1970-tallet ble Holloway ombygget – en prosess som tok mer enn ti år. Levningene fra fem av de seks kvinnene som ble henrettet der – de to englemaker­ne pluss Edith Thompson og Styllou Christofi – ble begravd på nytt i Surrey. Familiene hadde fått spørsmål om de ville ha levningene utlevert, noe de nektet, så de ble begravd i umerkede graver. Ruth Ellis’ levninger ble også fjernet og begravd i Buckingham­shire. Til tross for ombygginge­n var det likevel bekymring rundt fengselets tilstand. Emmeline Pankhurst hadde tidligere beskrevet det som «et veldig gammelt sted … Det stinker flere generasjon­er med dårlig ventilerin­g», og i 2015 ble det beskrevet som «ikke tilfredsst­illende og utdatert».

I november 2015 ble det annonsert at det største kvinnefeng­selet i Vest-europa skulle stenges, og at bygningen – som lå på en førsteklas­ses tomt midt i byen – skulle selges og brukes til boligbyggi­ng. Det var kroken på døren for Holloway og slutten på en aera i det britiske fengselsve­senets historie.

VENSTRE Iteriørfot­o fra Holloway-fengselet anno 1970. Det viktorians­ke fengselet ble bygget om i årene 1971 til 1983, og ble gjenåpnet som lokalfengs­el og psykiatris­k institusjo­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway