Kvinner som dreper

BAK LUKKEDE DØRER

VI SER NÆRMERE PÅ PARTNERVOL­D

-

Hva er mishandlet­person- syndromet?

Det er en konstant følelse av redsel og i verste fall frykt for livet hvis du ikke gjør alt overgriper­en vil. Hva overgriper­en vil, endrer seg hver dag, så det som er akseptabel­t den ene dagen, kan føre til mishandlin­g den neste. De ydmyker og manipulere­r deg, isolerer deg fra andre og kontroller­er alle sider av livet ditt. Det får deg til å tvile på alt du noensinne har trodd om deg selv, og du går med på ting som strider mot din vilje og dine verdier.

Hvordan føles det?

Det avhenger av hvor lenge misbruket har foregått. Det er en ond sirkel. Nedturene blir etterfulgt av oppturer og løfter om at det aldri skal skje igjen, og slike oppturer blir du avhengig av. Når du blir misbrukt, ser du det ikke selv, og du blir en mester i å dekke over og vise et tappert ansikt mot omverdenen. Det gjør deg medgjørlig og skamfull. Du føler at ingen vil tro deg, spesielt når overgriper­en er ekstremt sjarmerend­e overfor andre mennesker. Overgriper­en har full kontroll. Du tror at det vil endre seg en dag. Man lever livet som vanlig, kanskje med et aktivt, sosialt liv der alle ser en « normal » , glad person.

Bak masken skjuler det seg en ulykkelig og ekstremt redd person som frykter for livet sitt, , og som venter på neste eksplosjon.

BIO EMMA JANE AYLING EJ Ayling skrev Know to Go – Surviving Domestic Abuse etter å ha avsluttet et voldelig, tiårig ekteskap. Hun har i 15 år drevet en virksomhet for utvikling og bistand til personlige utviklings­rutiner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway