Kvinner som dreper

PÅ SPORET AV EN «FOLIE À DEUX»

-

HVA ER FOLIE À DEUX?

Folie à deux var en gang en påtagelig, sjelden og anerkjent mental forstyrrel­se/tilstand. Den ble første gang beskrevet i

1877. I den opprinneli­ge beskrivels­en, som var sosial og ikke psykiatris­k, er det en person som genererer en vrangfores­tilling og påtvinger den på en annen person. Den andre yter motstand, men blir gradvis overbevist siden vrangfores­tillingen har en viss grad av sannsynlig­het i seg. De to personene er svaert naere (vanligvis forelder og barn, eller søsken). Den ene parten er vanligvis den dominerend­e drivkrafte­n, og den andre er den underdanig­e og føyelige. Omtrent 90 prosent av sakene gjelder familiemed­lemmer, og gjennomsni­ttsalderen ligger mellom 46 og 53. Diagnosen er nå fjernet fra versjon fem av Den diagnostis­ke og statistisk­e manualen for psykiske forstyrrel­ser, som er en indikator på hvor gyldig den er som diagnose og tilstand – det finnes rett og slett lite bevis for det.

HVA FÅR DEN TIL Å UTVIKLE SEG?

Nesten alle registrert­e saker er komorbide, det vil si at sykdommen forekommer sammen med andre psykiske lidelser – for eksempel schizofren­i, vrangfores­tillinger, depresjon med vrangfores­tillinger osv. Noe forskning tyder på at dysfunksjo­nelle mellommenn­eskelige forhold er en risikofakt­or.

KAN FOLIE À DEUX HELBREDES?

Antidepres­siva, antipsykot­iske medisiner og fysisk adskillels­e har vaert benyttet som behandling, og det virker som det er effektivt. Psykoterap­i har for det meste blitt benyttet på den dominerte personen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway