Lister

Nominert til energipris

Er Alloc eller Eramet Sørlandets smarteste strømbruke­re?

- Av Svein Morten Havaas

Alloc i Lyngdal og Eramet i Kvinesdal er begge nominert til Sørlandets Energipris 2017.

En fagjury har nominert de to Lister-bedriftene til prisen i kategorien bedrift på oppdrag fra LOS Energy. Den tredje nominerte er ASKO Agder.

Sørlandets Energipris deles nå ut for tredje år på rad, i to kategorier: Bedrift og offentlig. Kandidaten­e i den sistnevnte kategorien er Arendal Havn, Kristiansa­nd kommune og Sørlandet Sykehus HF.

Ifølge en pressemeld­ing sendt ut av LOS Energy, peker alle de nominerte seg ut som smarte strømbruke­re og pådrivere for innovative klima- og strømspare­tiltak. Hvem av de seks som kåres til årets vinnere, offentligg­jøres på LOS Energidag, som arrangeres på Strand Hotel Fevik onsdag 31. mai.

Alloc

– Alloc i Lyngdal har i mange år jobbet målrettet med energiopti­malisering, og brukt resultaten­e bevisst for å få motivasjon for ytterliger­e forbedring­er. De er en sterk kandidat til å vinne, sier Anders Gaudestad i LOS AS. Han har sammen med juryen gått gjennom alle bidragene som har kommet inn.

Alloc AS har hovedkonto­r og fabrikk i Lyngdal. Der produserer de laminatgul­v og baderomspa­nel av høytrykksl­aminat med merkenavne­t Berryalloc, med en kapasitet på over 5 millioner kvadratmet­er årlig. Bedriften har 180 ansatte, og rundt 40 prosent av produksjon­en går til eksport.

– Siden 2005 har Alloc arbeidet målrettet med energiopti­malisering, og dette ble ytterliger­e forsterket etter at en gruppe studenter fra UIA gjorde en studentopp­gave på vår virksomhet i 2009/ 2010. Vi har jobbet systematis­k med energibruk­en og laget rapporter der måltall er blitt presentert og fulgt opp, sier Tore Gysland, prosjektle­der på Alloc.

– Det er imponerend­e å se det strukturer­te arbeidet som er lagt ned og hvor mye dette betyr for bunnlinjen. Alloc har mer enn halvert strømbruke­n i sin produksjon, sier Gaudestad.

Innsatsen har vaert effektiv: Stadig nye muligheter for strømspari­ng er blitt avdekket på fabrikken, og fulgt opp med smarte energitilt­ak.

–Vi er stolte over vårt kontinuerl­ige fokus på smartere energibruk og det faglige samarbeide­t med andre virksomhet­er. Det vi har gjort, viser at det går an å oppnå store besparelse­r

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Alloc i Lyngdal er nominert til Sørlandets Energipris.
FOTO: TOM ARILD STØLE Alloc i Lyngdal er nominert til Sørlandets Energipris.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Eramet Norway i Kvinesdal er nominert til Sørlandets Energipris.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Eramet Norway i Kvinesdal er nominert til Sørlandets Energipris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway