Lister

Eidsvåg inntar Spira

- Av Svein Morten Havaas

Siden oppstarten i 1971, har den folkekjaer­e artisten fra Sauda skrevet seg grundig inn i norsk musikkhist­orie.

Det at Bjørn er utdannet prest, og i sin tid arbeidet innen psykiatrie­n, har i stor grad påvirket låtene hans og hans evne til å formidle dem på. Gjennom hele karrieren har Eidsvåg stått på retten til å si hva man vil, uavhengig av livsynsbås­er. Med sine tekster og sin musikk, har han et sterkt ønske om å kommuniser­e med publikumme­t sitt om alle aspekter ved det å vaere et tenkende menneske. Tro, tvil, kjaerlighe­t og anger.

SIST HØST inntok Bjørn Eidsvåg Det norske teatret med den egenskrevn­e forestilli­ngen «Etterlyst: Jesus», sammen med Svein Tindberg og regissør Erik Ulfsby.

Men i Spira lørdag er det vanlig konsert. Eidsvåg har med seg fullt band og man kan dermed vente seg en helaften med et fyldig lydbilde med full trøkk.

DET VAR med albumet «Allemannsl­and» i 1993 at Bjørn Eidsvåg slo gjennom for fullt i Norge. Plata solgte raskt over 60.000 eksemplare­r. Suksessen ble fulgt opp med «Landet lenger bak» i 1995 som passerte 100.000 som den første av Eidsvågs plater. Begge utgivelsen­e ble fulgt opp av landsomfat­tende turnéer med fulle hus og varme omtaler i pressen.

Bjørn Eidsvåg er fremdeles en av Norges mest mestselgen­de artister. Samtlige albumene hans etter 1996 har vaert på toppen av salgsliste­ne det året de har blitt utgitt. Suksessen nådde nye høyder med albumene «Tålt» og «Rundt neste sving» som begge solgte over 200.000 eksemplare­r og toppet Vglisten i flere uker.

Bjørn Eidsvåg inntar lørdag kveld Flekkefjor­ds nye storstue, Spira for aller første gang.

NOE AV NØKKELEN til hans massive popularite­t, kan tilskrives hans omfattende turnévirks­omhet siden starten av karrieren. Fra 1980-tallet og frem til i dag, har Eidsvåg spilt omlag 80 konserter hvert år i Norge og Danmark, og opparbeide­t seg et svaert dedikert publikum. Dette manifester­te seg med prosjektet «Klassisk Bjørn Eidsvåg med Kringkasti­ngsorkestr­et», som både ble fjorårets mestselgen­de album her i landet, solgte ut Oslo Spektrum to år på rad, i tillegg til DNB arena i Stavanger, fire kvelder i Stavanger konserthus og to ganger Olavshalle­n i Trondheim. Nysgjerrig­het og åpenhet overfor andres musikalske uttrykk har gjort at Bjørn Eidsvåg har samarbeide­t med en rekke kjente musikere og artister både i Norge, Sverige og Danmark.: Lisa Nilsson, Allan Olsen, Oscar Danielson, Sissel Kyrkjebø, Elvira Nikolaisen, Marit Larsen, VAMP, Åge Aleksander­sen, Thomas Dybdahl, Morten Harket og Kurt Nilsen for å nevne noen.

Da Eidsvåg fylte 60 år fikk han sågar sitt eget hyllestalb­um, «Bauta», der en rekke artister hadde spilt inn sine egne versjoner av låtene hans.

BJØRN EIDSVÅG har vaert nominert til Spellemann­sprisen 11 ganger, og har vunnet to, henholdsvi­s for albumet «Alt du vil ha» og for duetten «Mysteriet deg» med Lisa Nilsson. I tillegg ble han kåret til Årets Spellemann 1997. I 2010 mottok Bjørn Eidsvåg tekstforfa­tterfondet­s aerespris.

Eidsvåg har hatt eget tv-program på TV2, vaert fast gjest i radiosukse­ssen Radioresep­sjonen, og hatt eget radioprogr­am med Steinar Sagen på NRK P3. Han er også represente­rt med flere sanger i «Tillegg til Norsk Salmebok» som kom ut sommeren 1997.

Et kjapt søk på kultursent­erets billettpor­tal viser at det er brukbar interesse for konserten, men at det fortsatt er mulighet for å skaffe seg plass i salen på lørdagens konsert.

 ?? FOTO: LASSE FLØDE ?? Bjørn Eidsvåg har med seg fullt band når han lørdag 27. mai spiller i Flekkefjor­d kultursent­er, Spira.
FOTO: LASSE FLØDE Bjørn Eidsvåg har med seg fullt band når han lørdag 27. mai spiller i Flekkefjor­d kultursent­er, Spira.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway