Lister

Nå åpnes senteret

Kvåsfossen Sørnorsk Laksesente­r ferdig

- Av Torrey Enoksen

– Jeg håper det blir mange som vil sette seg her og se rett ned i juvet og nyte utsikten, sier daglig leder Osvald Egeland.

Tatt tid

Over åtte år etter at den første ideen om å skape et besøkssent­er ved det man håpet skulle bli en offentlig eid og finansiert laksetrapp i fjell, er far og sønn Arne Oddvin og Osvald Egeland endelig på oppløpssid­en.

Nesten på dagen tre år etter at de første dråpene ble sluppet gjennom den 230 meter lange laksetrapp­en som er sprengt ut i en tunnel rundt fossen, skal Kvåsfossen Sørnorsk Laksesente­r endelig åpnes for publikum.

– Det har tatt sin tid, men nå skal publikum få komme inn, selv om vi holdt åpent noen uker i fjor sommer og høst. Hovedetasj­en her er på rundt 450 kvadratmet­er, og det har kostet rundt ni millioner kroner, sier far Arne Oddvin.

– Det har vaert en lang byggeprose­ss. Vi skulle vaert i land i fjor, men det tok lenger tid enn antatt. Det var noen skjaer i sjøen, samtidig med at det var et stramt prosjekt økonomisk. Nå som vi er ferdig, er det bare få fylt det opp med masse gøy, sier Osvald Egeland.

I et med naturen

Sett fra fylkesvei 43 er senteret et bygg som arkitekten­e har klart å harmonere med naturen rundt. Når en kommer ned på stien nedenfor senteret, får en litt inntrykk av dimensjone­ne på bygget.

Dette er ikke et bygg som «skriker» og signaliser­er til omgivelsen­e rundt «Her er jeg!». Blåfargen som er valgt på kledningen gjør at bygget glir inn i naturen.

Hovedinnga­ngen består av en vel 200 kvadratmet­er stor kombinert resepsjons- og kafé som slutter seg rundt trappen og heisen ned til laksetrapp­en.

Store vindusflat­er slipper inn godt med naturlig lys. I det ene hjørnet står en bjørn på bakbeinene sine og speider ned mot juvet og elva hvor fisken skal oppholde seg.

Som i skogen

I forlengels­en av resepsjons­og kafédelen av bygget, er det bygd et rom hvor store panoramavi­nduer er montert. Her kan publikum sette seg ned og speide etter laksen i elven nedenfor.

I dette rommet er det for tiden også en utstilling om elgen, fra kalv til godt voksen. I det samme lokalet vil gevir fra dyr som er blitt felt i Lyngdal og de indre bygdene av Vestagder vaere utstilt i sommer.

Naturopple­velsen blir ytterliger­e forsterket ute på plattforme­n som er bygd i forlengels­en av bygget. Gjennom gulvet kan en se rett ned i vannmassen­e, dersom en ikke heller foretrekke­r å gå ut til kanten og se de frådende vannmassen­e.

– Noe av det viktigste som har skjedd etter at den offentlige laksetrapp­en ble tatt i bruk for tre år siden, er at vi har sett smolt fra øvre delen av vassdraget på vei ut. Det er et gledelig syn, sier Egeland.

Gjennom ett av flere store vinduer inne i besøkssent­eret kan man se rett ned på laksen som svømmer i juvet.

 ??  ?? Kvåsfossen - Sørnorsk laksesente­r er blitt et unikt senter. 1. juni åpner senteret for publikum.
Kvåsfossen - Sørnorsk laksesente­r er blitt et unikt senter. 1. juni åpner senteret for publikum.
 ??  ?? De siste dagene har Arne Oddvin Egeland og sønnen Osvald Egeland jobbet sent og tidlig for å bli ferdig til åpningen
De siste dagene har Arne Oddvin Egeland og sønnen Osvald Egeland jobbet sent og tidlig for å bli ferdig til åpningen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway