Lister

Angrende tungtransp­ortsjåfør

Mistet lappen, jobben og hybelen etter å ha kjørt for fort

- Av Bjørn Hoel

–Jeg skulle vaert mer tålmodig og ikke forhastet meg slik jeg gjorde i påsken. Jeg ønsker på ingen måte å unnskylde meg. Jeg vil heller advare andre. Selv om det var lang kø og det gikk tregt, er det sjelden mye tid å spare på forbikjøri­nger, advarer Geir Nordli ovenfor Lister24.

– Gikk tregt

18-åringen snakker altså om det som skjedde i påsken i år, mens han var på vei langs E 39 mot Flekkefjor­d, i sin personbil.

–Det var veldig mye trafikk, og det gikk tregt. Jeg kjørte gjennom Bjerkereim i Rogaland. Det hopet seg opp. Forrest i køen lå det en traktor som hadde en gravemaski­n på lasteplane­t. Enda det var masse lommer den kunne kjørt inn i, for å slippe trafikken forbi, så fortsatte den. Jeg merket at mange ble irriterte. Det gjorde jeg og, forklarer Geir Nordli, og fortsetter:

– Jeg lå ganske naerme traktoren, og etter hvert kommer vi til en strekning hvor det blir to kjørefelt, og hvor oversikten er fin. Jeg ser at jeg kan rekke å komme meg forbi, hvis jeg gir på. Dermed legger jeg meg i venstre kjørefil og klarer å passere den, før jeg bremser ned. Det var oversiktli­g og fint og ingen skade skjedde. Men langs den strekninge­n står politiet og vinker meg til side. De hadde målt hastighete­n min til 126 kilometer i timen.

Mistet jobben

Siden dette er 80-sone, går grensen for å miste lappen på 116 kilometer i timen, ifølge Nordli. Dermed røyk førerkorte­t for den unge yrkesjåfør­en. Som en konsekvens av dette mistet han også jobben, og han må si opp hybelen. På denne tiden arbeidet han for en møbelhandl­er.

Det hører med til historien at han risikerte å miste lappen i inntil åtte måneder. Først satt politiet det ned til fem måneder. I retten fant man flere formildend­e omstendigh­eter og satte den ned til fire måneder. Per nå har han cirka tre måneder igjen før han kan kjøre opp.

Yngste i Lister

22. desember i fjor hadde vi en sak i avisen om Geir Nordli, som da var den yngste personen i regionen som hadde lappen i klasse C (lastebil) og CE (lastebil med henger). Da ville han vise at det går an å ta lappen for tunge kjøretøy også før man er fylt 21 år. Kurset, som den da skoletrøtt­e unge mannen tok, var på 19 uker og som han gjennomfør­te på Blakstad videregåen­de skole i Froland.

«Her laerer man også om ting som miljø og sikkerhet og opparbeide­r seg en bred forståelse for hva man driver med», sa han den gang.

En drøm

Å ta lappen for tunge kjøretøy var noe han hadde drømt om, og på tampen av 2016 var altså tiden inne.

En viktig grunn til at Geir Nordli nå står fram med denne historien er ryktespred­ning og at saken, etter hans mening, har blitt ensidig fremstilt av lokale media.

– Saken har jo blitt veldig satt på spissen. Det har for eksempel vaert fokusert på at jeg fikk 15 dagers fengsel. Jeg har også fått mange telefoner hvor folk har spurt om det var meg. Derfor hadde jeg lyst til å fortelle min side av denne saken, sier han.

I tillegg til å miste lappen fikk han 12.000 kroner i bot.

– Aldri vaert tullekjøre­r

Nordli understrek­er at han ikke er noe fartbølle, og sier at det har han heller aldri vaert.

– Jeg har aldri vaert en del av det miljøet som tullekjøre­r, sier han.

For tiden kurser han seg opp på ulike former for teori, og skal ta ny prøve i august.

– Jeg håper å bli en enda bedre yrkessjåfø­r når jeg får igjen lappen for tunge kjøretøy, sier Geir Nordli bestemt.

Geir Nordli (18) fra Flekkefjor­d hadde kun hatt lappen for tunge kjøretøy i fire måneder før ha mistet den, på grunn av stor fart. Nå snakker han ut.

 ??  ??
 ??  ?? Etter at Geir Nordli mistet lappen har han kurset seg for å bli en enda bedre yrkessjåfø­r.
Etter at Geir Nordli mistet lappen har han kurset seg for å bli en enda bedre yrkessjåfø­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway