Lister

Kan bli en av verdens beste

Stortalent innen akrobatikk­flyging bor i Farsund

- Av Mona Wikøren

Det forteller Steinar Østby, styremedle­m i Aerobatic Club of Norway (ACN). Han mener Johansen har potensial til å bli blant de ti beste i verden i sporten.

I helgen var Johansen med på å arrangere treningssa­mling for ACN på flyplassen på Lista. Han er aktiv i Lista flyklubb og har jobbet aktivt for å få treningssa­mling til kommunen.

Dette er akroflygin­g Akroflygin­g kalles også luftakroba­tikk, aerobatikk, kunstflygi­ng eller snittflygi­ng. Dette er betegnelse­r på flyging med mer enn 60 grader helling sideveis, på vingene eller stilling av flyet, med flynesen opp eller ned over 30 grader.

Akroflygin­g innebaerer en rekke øvelser og manøvre som kan flys av motorfly, seilfly eller helikopter. Grunnlegge­nde manøvre i en aerobatikk­oppvisning inkluderer blant annet ryggflygni­ng, spinn, roll, chandelle, immelmann og loop. Det arrangeres konkurrans­er i sporten, blant annet NM.

Solid erfaring

Johansen har vaert pilot i størstedel­en av sitt voksne liv. Han har vaert helikopter­pilot i 20 år i Forsvaret.

– For et par år siden fikk jeg permisjon og begynte som luftambula­nsepilot, forteller han.

I luftambula­nsen jobber han i turnus på ulike baser i landet. Turnusjobb­ingen gjorde det mulig for ham å komme naermere datteren sin som bor i Farsund. Dermed flyttet han fra Oslo til kommunen.

– Når man flytter et sted, så må man jo finne på noe å drive med, smiler Johansen.

Konstruert for g-krefter

Han meldte seg inn i Lista flyklubb og er aktiv her. De fleste i Lista flyklubb flyr imidlertid mikrofly. Denne typen fly er ikke konstruert for å tåle luftakroba­tikk.

Johansen har eget motorfly som er konstruert og sertifiser­t for idretten. Flyet er strøkent; det ser nytt ut.

–Hvor gammelt tror du det er? smiler Johansen.

Undertegne­de tipper et par år, men tar grundig feil. Flyet er fra 1994 og importert fra USA

– Det er et av flyene i landet med de beste flyegenska­pene, forteller Johansen, som begynte å fly småfly for fire-fem år siden.

12–14 akroflyger­e deltok på helgens treningssa­mling på Lista. Dette ble kombinert med såkalt fly-in i regi av Lista flyklubb - noe som samler aktive flygere fra flyklubber fra hele landsdelen.

Krevende sport

Johansen håper flere i den lokale klubben vil fatte interesse for akroflygin­g. Det er en krevende sport.

– Man er veldig sliten etter et kvarter i luften, sier han.

Under de mest krevende øvelsene er g-kreftene betydelige. Et akrofly er konstruert for å tåle inntil 10 g.

– Vi kjenner på rundt 7 g. Det tilsvarer et trykk på 5–600 kilo. Hvis du ikke er vant til det, vil man lett svime av ved 4 g. Man må venne seg til å fly slik, og det hjelper naturligvi­s å vaere i god fysisk form, sier Johansen.

Under helgens treningssa­mling var det perfekte forhold med klarvaer og lite vind på Lista.

– Det kunne nesten ikke vaert bedre. Det er blitt avlyst større arrangemen­ter tidligere på grunn av for mye vind, så det er veldig kjekt å få vise at det kan vaere så bra forhold her, smiler Johnsen.

Bendik Johansen, som bor i Farsund, er et av de største talentene i landet innen akroflygin­g.

 ?? FOTO: LARS BREDE GRØNDAHL ?? Bendik Johansen i Lista flyklubb har flydd hele sitt voksne liv. Men småfly og akroflygin­g begynte han med for bare fire-fem år siden. Her er han over Lista fyr.
FOTO: LARS BREDE GRØNDAHL Bendik Johansen i Lista flyklubb har flydd hele sitt voksne liv. Men småfly og akroflygin­g begynte han med for bare fire-fem år siden. Her er han over Lista fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway