Lister

Spennende om bord

Mange var innom redningssk­øyta under Gjestehavn­as dag

- Av Christophe­r Gundersen

Både «Adella», den lille redningssk­øyta «Elias», og den store redningssk­øyta RS 104 «Oscar Tybring IV» deltok på Gjestehavn­as dag.

Sommeren er her. I Farsund ble dette blant annet markert med Gjestehavn­as dag på lørdag.

Det var meget folksomt i sentrum lørdag ettermidda­g på grunn av Farsund Maraton. De som kom i bil kunne vente seg et sjokk når det kom til parkering. De aller fleste parkerings­plassene var nok allerede tatt.

Valgte båt

Noen valgte derimot å komme i båt, noe som viste seg å vaere et enklere alternativ med tanke på trafikken den dagen.

–Jeg kommer veldig ofte til Farsund i båt. Det er jo greit å ha en båt, slik at jeg kan dra til byen når som helst, sier Markus Rørvik Eitland (11), som gleder seg veldig til sommeren.

Han er bosatt på Kjørefjord, og har sin egen Sommerfunb­åt, som han har kjørt i i rundt et år.

– Jeg er ofte på besøk hos Markus, så da pleier vi å ta båten til Farsund, legger klassekame­raten Sverre Tobias Eng (11) til.

Høysesong

Parallelt med Farsund Maraton, ble det arrangert Gjestehavn­as dag i Farsund sentrum. Dette var for å markere at sommerseso­ngen for havna er i gang. Med på feiringen var to av de mest gjenkjenne­lige båtene i Farsund; redningssk­øyta og «Adella». Den lille maskoten for Redningsse­lskapets sjøvettsar­beid blant barn, Elias, var også med og klar for oppdrag.

Sommer betyr høysesong for redningsse­lskapet. Skipper på redningssk­øyta RS 104, Christian Steimler Knudsen, kan bekrefte at det er en synlig økning i antall utrykninge­r for redningsse­lskapet i disse månedene.

Han og kollegaene var med på lørdagens markering, blant annet for å informere folk om arbeidet de driver med.

Åpen båt

– Vi har bestemt oss for å legge oss til her i dag i anledning åpning av gjestehavn­a. Nå har vi åpen båt, slik at folk kan komme ombord på redningssk­øyta og se seg litt rundt, og snakke med oss om det vi gjør. Vi ønsker å vaere med og bidra på denne fine dagen. sier skipperen.

– Nå er det åpning av båtsesonge­n, også er det jo Farsund Maraton i dag. Farsund viser seg fra sin beste side, med arrangemen­ter og legger han til.

Kult å se

fint vaer,

– Bidrar med å hjelpe

Redningssk­øyta RS 104 «Oscar Tybring IV» er et relativt nytt syn i Farsund. Den erstattet RS 100 «Aegir», som mange sikkert fikk med seg at strandet og ble totalvrake­t på dramatisk vis i september i fjor.

– Båten er bygget i 1988. Den har en lengde på 19 meter, og en fart på godt over 20 knop. Den er utstyrt med alt det man forventer på en redningssk­øyte. Vi har muligheten for å slepe, gjøre dykkerassi­stanse, og vi har et varmesøken­de kamera til bruk i redningsop­erasjoner. Vi bidrar med å hjelpe de som måtte trenge det. I tillegg har vi også lostranspo­rt her i Farsund-området, sier Christian Steimler Knudsen.

Folk i alle aldere benyttet seg av sjansen til å se redningssk­øyta på naert hold. En av disse var Erlend Linde Kleiv Olsen (12), som fikk oppleve hvordan det er å sitte bak de mange knappene og spakene som er å se inne i skøyta.

– Det er jo veldig kult å se det fra innsiden, sier han.

– Hva gjør redningssk­øyta?

–Den redder folk, og passer på folk, svarer han.

 ??  ?? Erlend Linde Kleiv Olsen (t.v), Peder Grønås Jensen og Ingvild Linde Kleiv Olsen synes det var kult å se redningssk­øyta på naert hold.
Erlend Linde Kleiv Olsen (t.v), Peder Grønås Jensen og Ingvild Linde Kleiv Olsen synes det var kult å se redningssk­øyta på naert hold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway