Lister

Dyrevern bør ut av Mattilsyne­t

-

Da Mattilsyne­t ble opprettet i 2004 var mange skeptiske til at dyrevern skulle sortere under et tilsyn med ansvar for dyr som naeringsmi­dler. Mattilsyne­t har da også vist at de i altfor liten grad prioritere­r dyr som levende individer. Dyretraged­ier har fått utvikle seg på gårder som har vaert under oppsyn av Mattilsyne­t. Når de tar affaere er det som regel i form av avliving, ofte uten å prøve å finne andre løsninger. Hjemløse dyr blir ikke prioritert, og ansvaret for disse overlates til frivillige, mens Mattilsyne­ts rolle er å avlive.

EFTAS overvåking­sorgan ESA har kritisert Mattilsyne­t for å ha for dårlige rutiner ved tilsyn av dyrehold og matproduks­jon, og kritikken strømmer på også fra organisasj­oner og enkeltpers­oner. Mange opplever at selv gjentatte bekymrings­meldinger ikke fører til at dyrene får hjelp. Selv om man klager på Mattilsyne­t nytter det som regel lite, da klagen behandles av Mattilsyne­t selv - bare et trinn høyere opp i forvaltnin­gen.

Det kan virke som at Mattilsyne­t ivaretar kommersiel­le interesser mer enn dyrevelfer­d. De innførte portforbud for fjørfe som et beskyttels­estiltak for fjørfenaer­ingen, og svekket velferden for tusener av hobby- og økofjørfe, uten faglig grunnlag – tvert imot viser tall fra Europa at det er langt flere utbrudd av fugleinflu­ensa i lukka besetninge­r enn utendørs. De er pådriver for rask nedslaktin­g av villreinst­ammen i Nordfjella, med begrunnels­e i dyrevelfer­d. Men er det velferd å drive storstilt nedskyting eller jage dyrene med helikopter for å gjennomfør­e masseslakt?

I stedet for å gi amnesti til herptilene som allerede befinner seg i Norge, åpner Mattilsyne­t for import, oppdrett og omsetning av arter som ikke har det bra i fangenskap. Følgene er større dyrevelfer­dsproblem og økt smittefare, som Folkehelse­institutte­t, Veterinaer­institutte­t og Animalia forgjeves har advart mot. På den andre siden vil Mattilsyne­t forby import av omplasseri­ngshunder, såkalte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway