Lister

Eldre skal spise bedre

-

Altfor mange eldre får ikke god nok mat. De spiser ofte ikke nok, maten er ikke godt ernaerings­messig sammensatt og heller ikke godt nok tilpasset den enkeltes behov. Arbeiderpa­rtiet vil ha en nasjonal strategi for bedre kosthold for eldre om vi kommer i regjering. Så langt har regjerings­partiene stemt ned forslagene vi har fremmet i Stortinget.

Senest i juni sa regjeringe­n nei til Arbeiderpa­rtiets forslag om en nasjonal kostholdss­trategi for eldre. Vi tok opp problemsti­llingen på ny med helseminis­ter Bent Høie i Stortinget­s spørretime 16. november. Dette ble Høyres Tone W. Trøen meget fortørnet over og kritiserte Arbeiderpa­rtiet i etterkant. Trøen hevdet blant annet at; – Svaret på disse utfordring­ene er ikke enda en ny strategi. Svaret ligger først og fremst i at helseperso­nell og ledere i sykehjem og hjemmebase­rte tjenester bruker den kompetanse­n de har eller tilegner seg ny.

Dette er en åpenlys ansvarsfra­skrivelse fra det største regjerings­partiet. Riktig kompetanse er viktig, godt lokalt lederskap det samme. Men situasjone­n krever et tydeligere grep også fra sentralt hold. Temaet er for viktig og problemet for stort til at det kan avfeies av det vanlige Høyreskryt­et vi hører hver gang regjeringe­n kritiseres.

Trøen mener tydeligvis at det får holde med den generelle handlingsp­lanen for sunt kosthold som regjeringe­n har lovt i 2017. Vårt forslag i Stortinget innebar å løfte eldres kosthold og ernaering som en egen strategi, gjerne integrert i den samme handlingsp­lanen. Vi foreslo å bruke de gode, nasjonale retningsli­njene og kostholdsv­eilederne vi allerede har, og som ble utarbeidet av den rødgrønne regjeringe­n. Men dette ønsket altså ikke Høyre og Frp.

Tidligere undersøkel­ser viser at mellom 30 og 60 prosent av brukerne i eldreomsor­gen er underernae­rte, eller står i fare for å bli det. Derfor foreslo Arbeiderpa­rtiet at det må gjøres en ny gjennomgan­g av ernaerings­situasjone­n hos eldre, og at ernaerings­kompetanse­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway