Lister

Det ble en ny løpsfest

Over 600 løp under Farsund maraton

- Av Torrey Enoksen

To dager før det første startskudd­et under Farsund Maraton skulle avfyres, hadde arrangøren­e med Rune Grimsby i spissen kun registrert rundt 350 deltakere på de ulike distansene.

Utover fredagen kunne arrangørko­rpset puste noe letter ut, for i løpet av noen timer strømmet det inn over 200 påmeldinge­r. Og i det skuddet for halvmarato­net ble avfyrt klokken 11.00, kunne Grimsby sammen med speaker Davy Wathne konstatere at 623 jenter, gutter, kvinner og menn ville innlede lørdagen med en løpetur med startnumme­r på brystet.

Barna tok gatene

Etter at feltet på helemarato­n og maratonsta­fetten hadde satt seg i bevegelse, var det de yngste sin tur til å løpe gjennom Farsunds gater. I en 600 meter lang rundløype som skulle løpes to ganger skulle de mellom ti og 14 år gjøre opp seg imellom. Mens noen av de ivrigste guttene la ut i et voldsomt tempo, valgte flere av jentene å holde litt igjen.

12 år gamle Erlend Lundekleiv Olsen fra Borhaug valgte en mellomløsn­ing, for da løperne kom ned i Strandgate­n for siste gang hadde han mest krefter av alle og krysset mållinjen først.

–Det var ok! Sikkert tungt, sa 12-åringen like etter målgang.

Like etter var det de minstes tur til å løpe den 600 meter lange løypa. Mens de eldste og ivrigste av barna under ti år satte av gårde i stor fart, var det for andre igjen godt å holde i hånden til mor eller far mens de løp igjennom den tøffe løypa.

Triathlon dominerte milen

Farsundsmi­la ble dominert av triathlonu­tøvere. Lyngdalsje­nta Amalie Birkeland satte konkurrent­ene på plass da hun løp inn til seier med tiden 44.28.

Andreas Mathingsda­l Pedersen vant med hele fire minutters margin, da han ble klokket inn på tiden 34.26. Det til tross for at han er midt i en tung treningspe­riode.

– Nå begynner endelig triathlons­esongen med sprint på Bryne neste helgen før Hove triathlon helgen etter. Det ble et bra løp i dag selv om jeg er litt tung for tiden. Det viktigste var at jeg løp raskere enn i fjor, sier farsundsma­nnen.

Lokalseier ble det også på det 21,1 kilometer lange halvmarato­nløpet, da Arian Loshamn krysset mållinjen først. Tiden 1.20.04 var fire minutter svakere enn det han løp på i fjor.

– Jeg har ikke løpt siden Holmenkoll­stafetten, jeg har rett og slett ligget sjuk i ni dager. Dagens løp må regnes som ei treningsøk­t, for jeg hadde ikke noe sprut i beina underveis. Jeg holdt god marsjfart, det var alt i dag, mener Loshamn, som løper for Kristiansa­nd løpeklubb.

Kvinneklas­sen ble vunnet av Serine Vaeting, som fikk notert tiden 1.41.35.

Gikk for helsen

Mens de aller fleste var mest opptatt av å løpe fortest mulig og slå vennene sine, var situasjone­n for en gruppe personer fra Landsforen­ingen for Hjerte og lungesyke i Farsund og Lyngdal mest opptatt av å fullføre. Under mottoet om at det svakeste leddet i gruppen skulle bestemme tempoet, gikk Kate Svendsvoll sammen med ni personer som normalt ikke ville ha deltatt i et løps- og mosjonsarr­angement.

– Det gikk veldig bra. Det hele startet i fjor høst i forbindels­e med Oslo Maraton. Da gikk en gruppen under begrepet «Tre for Alfa». Der bestemmer det svakeste leddet tempoet gruppa skal ha for å kunne gjennomfør­e økta. Dette viser at alle kan delta i fysiske aktivitete­r på sine premisser, og at det kan gi helsegevin­ster. Til høsten skal vi dra med en gjeng på 30 personer til Oslo maraton og gjøre det samme der, sier Svensvoll, som sammen med gruppen sjarmerte speaker Davy Wathne i senk.

Med vaeret på sin side, ble Farsund maraton den løpsfesten som arrangøren­e håpet på.

 ??  ?? Over 623 personer i alle aldre deltok i løp under lørdagens Farsund maraton her fra barneløpet i sentrum.
Over 623 personer i alle aldre deltok i løp under lørdagens Farsund maraton her fra barneløpet i sentrum.
 ??  ?? Speaker Davy Wathne (nr to t.v.) lot seg sjarmere av gruppen på ni personer fra LHL Farsund og Lyngdal som fullførte fem kilometere­n.
Speaker Davy Wathne (nr to t.v.) lot seg sjarmere av gruppen på ni personer fra LHL Farsund og Lyngdal som fullførte fem kilometere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway