Lister

Feiret 20 år med bilde

Ansatte forteller om turbulent bedriftshi­storie

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Bildelfabr­ikken i Farsund er 20 år. Flere av de ansatte har vaert med på hele reisen.

Torsdag markerte Benteler Automotive Farsund jubileet med festivitas og ordførerbe­søk. Invitert var også ansatte og tidligere ansatte.

– Jeg jobbet i oljeindust­rien, og så var de så snille at de betalte meg for å slutte. Da måtte jeg finne på noe nytt, forteller Roy Johansen, som var den aller første som ble ansatt på bildelfabr­ikken.

– 8. august 1996, da ble jeg ansatt, mimrer han.

Den gang var det var sand på området hvor fabrikken i dag ligger. Alt ifra infrastruk­tur til å bygge fabrikken, velge ut maskiner og finne utstyr som kunne produsere bildelene, var blant arbeidsopp­gavene hans.

– Var det mye arbeid?

– De første fire årene tror jeg jeg jobbet tolv timer i døgnet, sju dager i uka, svarer han.

Johansen var ansatt fra 1996 til 2002 og forteller at han har mange gode minner fra de seks årene.

Frie tøyler

– Det var mange artige personer og personligh­eter. Noen fikk man et godt forhold til og noen fikk man et litt mer anstrengt forhold til, sier han.

Rundt bordet sitter også Morten Skog og ordfører i Farsund kommune, Arnt Abrahamsen. Førstnevnt­e ble ansatt i 1997 og jobber på fabrikken fremdeles. Abrahamsen jobbet i seks år på bildelfabr­ikken og tenker tilbake på årene som en fin tid i yrkeskarri­eren.

– Ingen dager var like. Du fikk en mulighet til å vaere med og bygge noe fra bunnen av. Mottoet til amerikaner­ne var: «If you think it’s a good idea, then do it!». Vi fikk nokså frie tøyler, forklarer han.

Snart svarte tall

I 1999 ble det derimot endringer. CMI solgte solgte seg ut, og noen måneder senere brukte Alcoa opsjonen sin og kjøpte det hele. Gjennom tykt og tynt kan Morten Skog fortelle om et godt samhold i bedriften.

– Vi ble nesten som en familie, sier han og de andre nikker enig.

I dag består «familien» av 260 ansatte, men veien har ikke bare vaert rosenrød. I 2009 gikk fabrikken konkurs, men i dag ser fremtidsut­siktene langt lysere ut, og i løpet av 2019 er målet å kunne levere svarte regnskapst­all.

Jan Ove Løland, som var den første som ble fast ansatt på bildelfabr­ikken, kan fortelle om store forandring­er i tjue år.

– Vi har hatt mange forskjelli­ge eiere, og hver eier har sin bedriftsst­rategi og måte å jobbe på, forteller han og trekker frem forskjelli­ge eksempler på amerikansk bedriftsku­ltur som ikke alltid har sammenfalt med den norske måten å jobbe og tenke på.

– Da vi gikk konkurs, fikk vi en lokal eier, Roger Cocroft, som sammen med to kunder, eide oss. Da fikk vi en helt annen dynamikk, for vi hadde kort vei til beslutning­ene, og ting gikk veldig smidig, forteller Løland.

Bedriften var imidlertid for liten til at kundene våget å plassere store ordre hos dem.

– Det var da vi fikk inn Benteler. Med en gang vi fikk inn Benteler, fikk vi fem-seks nye produkter med en gang, for Benteler hadde finansiell tyngde, opplyser han.

Benteler er et tysk selskap, og Løland kan fortell om visse utfordring­er i den tyske lederstile­n som i starten førte til noe misnøye blant de ansatte på fabrikken i Farsund.

– Men det har gått seg til, og potensiale­t hos de ansatte blomstrer igjen. Jeg tror bildelfabr­ikken i Farsund går gode tider i møte, avslutter han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway