Lister

Åpnet skalldyrbu­tikk

Håper at ungdommer begynner å fiske

- Av Bjørn Hoel

– Lykkes vi med satsingen på skalldyr blir det mer fisk i fremtiden, sier styreleder Trond Rafoss.

Fredag var det offisiell åpning av den nye skalldyrbu­tikken på Borhaug. Med prominente gjester som blant annet ordføreren til stedet var det god stemning, både blant ansatte og kundene i forkant av åpningen.

– Det er flere som har prøvd seg før med fiskemotta­k her, uten å lykkes. Utfordring­en er å ha nok varer. Vi blir utsolgt med en gang. Men nå samarbeide­r vi faktisk med Lyngdal, for på Hausvik har de lagringsmu­ligheter for levende skalldyr. Målet er å øke tilgangen på varer, og jeg håper noen ungdommer tar utfordring­en. Hvis de tør kan de nemlig begynne å fiske, og levere til oss, sier Trond Rafoss.

Reker og krabber

Det er altså i første rekke skalldyr som omsettes, så som reker, krabber, hummer, krebs, og også snøkrabber. I tillegg blir det noe fisk.

Rafoss, som i tillegg til å vaere styreleder også er medier i dette prosjektet, sier at målet først og fremst er å gå i balanse.

–Vi blir nok ikke rike av å drive et slikt mottak. Men samtidig må vi jo ha ett mottak her, sier Rafoss, som i tillegg til dette også har vaert involvert i oppstarten av flere bedrifter.

– Savner et fiskemotta­k

Blant de som sto i kø på åpningsdag­en var Per Inge Almås, tidligere dirigent for Nordvesten, for å nevne noe.

–Det er flotte med et skalldyrmo­ttak, men det jeg savner er et skikkelig fiskemotta­k. Det er rart at det skal vaere så vanskelig å få til, påpeker Almås blant annet

Stein Nordhaug, som bor på Borhaug, og som blant annet har vaert dypt involvert i Listeskøyt­a-prosjektet, var også glad for at de nå har fått et slikt mottak.

– Ja, er det ikke flott? Nå skal jeg inn i butikken se om de har de gode krabbene, smiler Nordhaug.

Ordfører Arnt Abrahamsen var også ganske klar på hva han mente om saken.

– Det har jo vaert en fallitt å ikke ha et mottak, når stedet ligger sånn til. Men jeg synes det er veldig spennende det som nå skjer, og forhåpentl­igvis kan det vaere starten på noe større. For kommunen er det gøy og er med å skape liv. Jeg håper virkelig at de lykkes, fremholder Abrahamsen.

– Dyrt bygg

Havnefogd Tom Egil Ravndal understrek­et at det ikke har vaert noe kjekt å vaere eier av et slikt bygg som har stått tomt så lenge.

– Men på grunn av all pågangen fra folk, som måtte reise langt for å få tak i fisk, så gikk dette til slutt i orden. Men det har vaert dyrt,. Bygget er bygget som et våtrom. Mattilsyne­t er strenge når det gjelder slike ting, men vi kom i mål på tiden, til avtalt pris med utbygger Skanska, avslører Ravndal.

Daglig leder Andreas Lindholm, fikk mye skryt for sin entusiasme. Selv trekker han frem kvalitet og tilgjengel­ighet som viktige årsaker til at man skal lykkes bedre med et mottak denne gang.

– Per nå har vi tre ansatte her. Vi «tjuvåpnet» for en ukes tid siden og opplevde at det ble kø, sier Lindholm, som har vaert engasjert i lignende prosjekter i sin hjemby Flekkefjor­d.

 ??  ?? Styreleder og medeier i skalldyrmo­ttaket på Borhaug, Trond Rafoss, smilte fra øre til øre under den offisielle åpningen fredag.
Styreleder og medeier i skalldyrmo­ttaket på Borhaug, Trond Rafoss, smilte fra øre til øre under den offisielle åpningen fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway