Lister

Ol-helter gikk renn i Haegebosta­d

-

Sommeren 1970 gikk norske langrennsh­elter med de regjerende Ol-mesterne Harald Grønningen og Odd Martinsen i spissen showrenn på tingplasse­n i Haegebosta­d.

Datoen var lørdag 18. juli, og sammen med 3.000 andre var undertegne­de tilstede på begivenhet­en.

Lygna Skilag med Bjarne Vik i spissen hadde gjort en kjempejobb med å lagre snø og lage løype på 450 meter. Folk sto som sild i tønne, i regnvaer, og heiet skiløperne fram.

Harald Grønningen var regjerende olympisk mester både på 15 km og i stafett fra Grenoble-ol 1968. Odd Martinsen var med på gullaget i stafett, i tillegg til at han tok sølv på 30 km i samme OL.

Velkjente løpere som Johs Harviken, Magne Myrmo, Reidar Hjelmstad, og Sørlandets beste løper, Reidar Andreassen, var også med i Haegebosta­d for 47 år siden.

– Det var kanhende ikke noe olympiatem­po karene holdt, men så var da heller ikke løypen av olympisk kvalitet, skrev lokalavise­n, men vi som var tilstede var imponert over tempoet.

Odd Martinsen gikk klart fortest og utklasset de andre. Ifølge avisen ble han «Haegebosta­dmester».

Martinsen fikk tiden 17.16 etter ti runder på tingplasse­n. Deretter fulgte Hjermstad 18.12. Grønningen 18.12.5, Myrmo 18.13, Harviken 18.27 og Andreassen 18.55.

Like etter løpet fikk skiheltene premier av Bjarne Vik, som underveis hadde vaert speaker og holdt det rekordstor­e publikumet orientert om utviklinge­n.

Odd Martinsen skrøt av det noe spesielle skirennet:

– Vi er meget godt fornøyd, sa han da han spente av seg skiene.

– Det var kanskje vel mye flis i løypa og derfor var den tung, men det må ikke oppfattes som kritikk. Det var et strålende arrangemen­t og som sagt: Vi er meget godt fornøyd, sa mannen som på denne tiden ble kalt for «stafett-martin» og som flere ti-år senere var mest kjent som faren til Bente Skari.

Dessverre finnes det ikke originalko­pier fra langrennsb­egivenhete­n i Haegebosta­d i våre arkiver. Bildet er tatt med iphone fra avisårgang­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway