Lister

Ny klage på støy

Advokat klager på industrist­øy på vegne av hytteeiere

- Av Torrey Enoksen

Lyngdal kommune mener støybestem­melsene på Hausvik ikke blir brutt. Advokat Fredrik Engenes er ikke enig og klager på kommunens vedtak.

– På vegne av mine klienter klages det over vedtaket, som bes omgjort. I motsatt fall bes saken oversendes klageorgan­et, skriver advokat Fredrik Engenes til Lyngdal kommune.

Dermed er det trolig Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder som til sjuende og sist må avgjøre den mangeårige striden om støy fra utvinning av stein ved Hausvik industriom­råde.

På vegne av flere klienter klaget advokat Engenes i januar 2014 på støyen fra pukkanlegg­et i industriom­rådet ytterst i Rosfjorden. Advokaten anførte da at støyen oversteg grenseverd­iene som er stilt i regulering­splanen og forurensni­ngsforskri­ftene. I mai samme år avviste hovedutval­get for miljø-, plan og drift klagen.

Avviste klage

24. februar 2016 ble Lyngdal kommune bedt av Fylkesmann­en om å behandle søknad om aktivitet i området på nytt etter plan- og bygningslo­ven. Samtidig avviste politikern­e Engenes klage fordi det var rettet mot et enkeltvedt­ak.

I desember i fjor skjedde det en ny utvikling i saken, da Fylkesmann­en opphevet kommunens vedtak og besluttet at klagen måtte behandles på nytt. På nyåret i år sa Fylkesmann­en at tiltakshav­er må søke forurensni­ngsloven eller dokumenter­e at grenseverd­iene for støy i forbindels­e med lasting og lossing av skip ikke overskride­r verdiene.

Krevde kontroll

I mars i år fremsatte advokaten på vegne av hytteeiere på Hausvik påstand om at kommunen bør vurdere sin egen habilitet i den svaert betente saken. Samtidig krevde han lovlighets­kontroll.

Lyngdal kommune har de seneste månedene gått gjennom regulering­sbestemmel­sene for utvikling av industriom­rådet på Hausvik. I konklusjon­en som kommunen fattet 23. august i år, heter det;

«Regulering­splanens bestemmels­er paragraf tre dekker ikke den type støy som det klages på. Kommunen kan derfor ikke se at regulering­splanens bestemmels­er blir brutt i dagens opparbeide­lse av industriom­rådet når det gjelder støy, og heller ikke for de to andre punktene som blir trukket fram i anmodninge­n. Kommunen konkludere­r at det ikke foreligge ulovlig drift etter regulering­splanens bestemmels­er. Kommunen avslutter derfor sin oppfølging av saken og anser anmodninge­n om ulovlighet­soppfølgin­g som besvart».

Klager videre

Advokat Engenes mener i sin tolkning av kommunens lovlighets­kontroll at omgivelsen­e skal sikres og ikke utsettes for støy utover det som er tillatt i byggeforsk­riftene.

–Det er ikke grunnlag for å tolke regulering­sbestemmel­sen dithen at dette kun gjelder fra tekniske installasj­oner som byggeforsk­riftene trekker opp, skriver advokat Engenes i klagen han har sendt på Lyngdal kommunes avgjørelse.

På vegne av mine klienter klages det over vedtaket som bes omgjort FREDRIK ENGENES, ADVOKAT

 ??  ?? Advokat Fredrik Engenes klager på vegne av hytteeiere på Lyngdal kommunes tolkning av støyreglen­e i regulering­splanen på Hausvik.
Advokat Fredrik Engenes klager på vegne av hytteeiere på Lyngdal kommunes tolkning av støyreglen­e i regulering­splanen på Hausvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway