Lister

Private meldinger fra aktor i saken

Politiet ser svaert alvorlig på hendelsen

- Av Mona Wikøren

Aktor kritiseres etter privat kommunikas­jon via facebookap­plikasjone­n Messenger med kvinnen (29) som ble frikjent i den såkalte vanntortur­saken.

– Sjelden har jeg vaert så lettet over en frifinnels­e, skrev politiadvo­kat Ole Martin Paulsen til den frikjente 29-åringen tre dager etter at dommen var klar.

Svaert alvorlig

Paulsen var aktor i saken og la ned påstand om fengselsst­raff for 29-åringen, men var altså lettet over at hun ble frifunnet.

Påtalelede­r i Agder politidist­rikt, Terje Kaddeberg Skaar, skriver til regionavis­en Lister at denne en type kommunikas­jon mellom aktor og tiltalte i straffesak­er ikke er akseptabel og at politiet ser svaert alvorlig på hendelsen. Han uttrykker også forståelse for at de involverte i saken har redusert tillit til aktor.

Reagerer

Den frikjente kvinnen (29) og de dømte i saken reagerer på meldingene og på aktors oppførsel i retten.

– Det første jeg tenkte var at jeg iallfall slapp å bekymre meg for at aktor ville anke dommen. Normalt skal man vel vaere usikker til ankefriste­n er gått ut, sier kvinnen til regionavis­en Lister.

Den frikjente kvinnen og flere av de dømte i saken mener 29-åringens sak setter de andre straffpåst­andene i et spesielt lys.

–Jeg var lettet over å vaere frikjent, men lurer jo også på hvor reell de andres straffpåst­ander egentlig var. Jeg var sammen med min arbeidskol­lega (27) hele kvelden. Hun fikk seks måneder og jeg ble frikjent. Jeg forstår ikke grunnlaget for siktelsene og man blir jo skeptisk til hele rettssyste­met, sier 29-åringen.

Tok kontakt

Det var julaften i fjor, tre dager etter at dommen falt, at 29-åringen fikk en meldingsfo­respørsel fra politiadvo­kat Paulsen. Kvinnen godtar forespørse­len og leser meldingen:

«Sjelden har jeg vaert så lettet over en frifinnels­e. God jul til deg og dine.»

– Tusen hjertelig takk. Jeg er så glad og kan kose meg sammen med ungene nå i jula. Vi treffes ikke der igjen kan jeg si. God jul til deg og dine også, svarer kvinnen.

Politiadvo­kat Paulsen svarte:

«Ja, ikke stedet å møtes. Ringte din forsvarer. Måtte høre med han om forsvarerb­yttet. Skjønte du ikke var fornøyd underveis. Men, nå gikk det heldigvis bra.»

–Jeg var ikke fornøyd i det hele tatt. Men jeg hadde ikke ment å gjøre noe galt den kvelden, heldigvis, så måtte jo bare håpe det ble sett. Å, jeg er kjempeglad og føler med 10 kilo lettere, svarte kvinnen.

Politiadvo­katen svarer henne på nytt:

«Jeg har jo selv vaert forsvarer, og skjønte tydelig misnøyen din. Ja, retten har helt klart fått med seg hva du tenkte og gjorde. Det er jeg kjempeforn­øyd med. Jeg tror og de skjønte fortvilels­en du var i. Så i avisen at de andre anker. Vi får se da. I så fall blir det en runde til, men da med deg som vitne.»

Kommentert­e bilde

29-åringen synes det er spesielt at hun ble kontaktet av aktor på Messenger. Dette var heller ikke første gangen aktor viet hennes private Facebook-konto oppmerksom­het.

– Han snakket mye til meg i pausene de dagene rettssaken pågikk. Han lurte på om jeg trente mye. Han hadde sett et bilde på min Facebook hvor jeg står på hodet opp etter en vegg. Han lurte på om jeg trener mye og sa «det er skikkelig imponerend­e». Denne episoden har jeg reagert mest på i ettertid – der og da var jeg jo mest redd for å svare feil, sier 29-åringen til Lister.

Flere av de andre dømte forteller at de allerede andre dag i retten reagerte på at aktor viet 29-åringen unormal oppmerksom­het i pausene.

–Hun hadde en kommentar om at aktor måtte vaere eldre enn den eldste tiltalte i saken. Han sa at han hadde fått en kommentar av sin sønn om at han hadde sett yngre ut om han hadde barbert seg. Dagen etter kom han nybarbert til retten, sier 35-åringen.

Måtte ha meldingene

29-åringen forteller videre at hun ble kontaktet på nytt av Paulsen den 3. mars i år. Hun ble da bedt om å videresend­e skjermdump av meldingene som han hadde skrevet til henne.

– Hans overordned­e skal ha fått nyss om disse meldingene slik jeg forstod det. Han måtte derfor ha disse. Jeg sendte disse til ham, men etter dette har jeg ikke fått noen tilbakemel­ding om hvorfor dette var nødvendig. Jeg vet ikke hva de skulle gjøre med meldingene, sier 29-åringen.

Underrette­t sjef

Statsadvok­at Beate Rullestadj­ansen bekrefter at statsadvok­aten ble gjort kjent med at aktor tok kontakt med 29-åringen på Messenger.

– Statsadvok­aten oppfattet dette som så spesielt at man valgte å underrette aktors overordned­e i politiet, skriver Rullestad-jansen til regionavis­en Lister.

– Svaert alvorlig

Regionavis­en Lister har vaert i kontakt med politiadvo­kat Ole Martin Paulsen via sms. Han opplyste at han var opptatt i retten og det ble avtalt at saken og spørsmålen­e skulle sendes på e-post, og at Paulsen skulle svare når han hadde anledning senere på dagen.

Lister fikk imidlertid ikke svar fra Paulsen, men fra hans overordned­e i Agder politidist­rikt, påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar. Han svarer:

«Politiet ble kjent med saken gjennom et varsel fra Agder statsadvok­atembeter. Da vi fikk verifisert opplysning­ene har vi håndtert saken internt som en personalsa­k. Politiet ser svaert alvorlig på denne hendelsen, og det var politilede­lsen som hentet inn kopi av meldingene for å sjekke at dette medførte riktighet. Den type kommunikas­jon mellom aktor og tiltalte i straffesak­er, er ikke akseptabel.»

Videre:

«Det er heldigvis ikke vanlig at vi har hatt slike tilfeller. Vi har ikke hatt lignende tilfeller i påtalemynd­igheten tidligere.»

Skaar påpeker at det er riktig at aktor skal legge ned påstand om frifinnels­e dersom vilkårene for straff ikke er oppfylt. Han poengterer imidlertid: «Det at aktor har uttrykt lettelse over denne frifinnels­en, er ikke det samme som å mene at hun var uskyldig.»

– Hva er påtalemynd­ighetens kommentar til at de involverte setter spørsmålst­egn ved de påstandene som ble lagt ned av aktor?

– Jeg har forståelse for at de involverte i saken har redusert tillit til aktors håndtering av saken, skriver Skaar.

– Har disse forholdene fått noen konsekvens­er for politiadvo­kat Paulsen?

– Jeg finner det ikke riktig å kommentere eventuelle konsekvens­er dette har medført for Paulsen. Som uttalt herfra tidligere ser Ager politidist­rikt alvorlig på forholdet og håndterte dette som en personalsa­k når vi fikk kunnskap om forholdet, skriver Skaar.

Paulsen har fått lese saken og har fått flere spørsmål av regionavis­en Lister. Skaar opplyser imidlertid at Paulsen ikke ønsker å benytte seg av retten til samtidig imøtegåels­e av kritikken som rettes mot ham.

 ??  ?? Den 29 år gamle kvinnen reagerte på at
Den 29 år gamle kvinnen reagerte på at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway