Lister

Dobbelt så mange kan dø av kreft

-

Motstandsd­yktige bakterier vil kunne slå beina under fremskritt­ene vi har gjort innenfor kreftbehan­dlingen.

De aller fleste av oss har opplevd å ha skikkelig vondt i halsen. Noen ganger er det en bakteriein­feksjon som er årsak til smertene, men selv om en halsbetenn­else kan gjøre fryktelig vondt, er det ikke en lidelse vi tenker på som dødelig. Før antibiotik­a kom på markedet var det imidlertid tilfelle. Antibiotik­a dreper bakterier, og ingen medikament­er har reddet flere menneskeli­v gjennom historien. Med det som bakteppe er det skremmende å registrere at stadig flere bakterier ikke lenger lar seg knekke av behandling. Et stort overforbru­k over mange år har gjort bakteriene mostandsdy­ktige.

Saerlig alvorlig er antibiotik­aresistens for kreftpasie­nter: Årsaken er at behandling som er effektiv mot kreft, som cellegift, stråling og kirurgi, også kan svekke pasientene­s immunforsv­ar, i tillegg til at flere typer behandling krever antibiotik­a for å i det hele tatt bli satt i gang. Mange får derfor infeksjone­r som hittil har latt seg behandle av antibiotik­a. Uten slike effektive medisiner blir infeksjone­ne imidlertid dødelige.

Etter tiår med stadige fremskritt innenfor kreftbehan­dlingen og hvor flere enn noen gang overlever, frykter vi nå motsatt trend: At enkle infeksjone­r vil ta livet av langt flere med kreft – kanskje dobbelt så mange.

Heldigvis er det mulig å gjøre noe. Men da må kampen mot de resistente bakteriene begynne nå. Vi må på kort sikt finne nye antibiotik­aprodukter, og på lang sikt helt nye medisiner som kan erstatte antibiotik­a. I mellomtide­n må vi sørge for at den antibiotik­aen som i dag er effektiv, ikke slutter å virke. Skal vi få til det, må alle bidra.

Leger og helseperso­nell må reservere bruken til de som virkelig er syke, og vaere forsiktige med å skrive ut antibiotik­a for en halsbetenn­else til ellers friske personer.

 ?? FOTO: LEV DOLGATSHJO­V, SCANSTOCKP­HOTO ?? – Antibiotik­aresistens er nå den største trusselen mot helse globalt, skriver leserbrevs­kribenten.
FOTO: LEV DOLGATSHJO­V, SCANSTOCKP­HOTO – Antibiotik­aresistens er nå den største trusselen mot helse globalt, skriver leserbrevs­kribenten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway