Lister

Farger garn på gammel og

- Av Mona Wikøren

– Mosen kan vi ta opp i badet igjen, sier Annemor Sundbø til ivrige kursdeltak­ere som rister lav av garn.

Helgen var fargerik på Nordberg Fort da Lista husflidlag inviterte til kurs og familieakt­iviteter med temaet «Fargerik helg».

– FREDAG forberedte vi garnet. Vi bandt det opp og laerte å lage blåkype av indigo. Indigo kan ikke oppløses i vann, så da må man lage en oppløsning som indigo kan oppløses i, forteller kursholder Annemor Sundbø. Regionavis­en Lister er innom kurset i det kursdeltak­erne naermer seg slutten av prosessen med farging av garnet.

– Du ser at deltakerne går rundt med blått og brunt garn. Den brune fargen får garnet etter at det er kokt i bad sammen med steinlav, forteller hun mens hun løfter på brunt garn fra den store gryten.

Vannet i gryten koker. Og det fyres med ved under.

Steinlaven som gir brunfargen har kursdeltak­erne samlet inn selv tidligere på dagen.

FOR Å få den blå fargen er det imidlertid brukt et pulver. – Pulveret lages av en indigoplan­te fra Orienten. Det er samme fargen som vi ser i dongeri. I dongeri vaskes fargen ofte gradvis bort. Det er fordi stoffet kun er kokt i fargestoff­et. Her forbinder vi fargen i fargeprose­ssen, forklarer Sundbø.

Hun forteller at man før i tiden brukte urin for å forbinde fargen. Amoniakken i urinen skal vaere årsaken til at fargen forbindes.

– Det som er litt interessan­t er at det på slutten av 1700-tallet ble startet et mosefarger­i i Farsund. Her var det et urinreserv­oar - folk kunne komme hit og levere sitt urin, forteller Sundbø.

Inger Johanne Rasmussen er en av deltakerne og samtidig foredragsh­older på kurset. – Det er veldig gøy, smiler Rasmussen og legger til:

– JEG LAERTE dette av Annemor for 40 år siden, men det er greit å få en oppfriskni­ng. Jeg farger mye selv, men det er med kjemiske farger.

Rasmussen er tekstilkun­stner og viser frem en bok med bilder av hennes arbeider. Hun forteller at det er en spesiell applikasjo­nsteknikk hun bruker. I foredraget hennes vil hun fortelle om sitt kunstnersk­ap og vise eksempler.

 ??  ?? Det var elleve kursdeltak­ere med på helgens kurs på Norberg Fort. Kursdeltak­erne laerte å farge garn med lav og indigo.
Det var elleve kursdeltak­ere med på helgens kurs på Norberg Fort. Kursdeltak­erne laerte å farge garn med lav og indigo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway