Lister

Vindkraftv­erk får konsesjon

Stadfester Buheii-vedtak

-

tror at vedtaket vil bringe flere reaksjoner hos kvindølene.

Delte meninger

–I dag er det nok både glade og skuffede personer over det vedtaket som ble tatt. Saken har hatt en lengre historikk med mye debatt da den var på høring i sin tid. Da var det et knapt flertall som var positive til konsesjone­n, mens andre mente det var andre viktige ting å se på, sier Kvinlaug.

Samtidig påpeker han at det nå er viktig å ta vedtaket til etterretni­ng.

– Vedtaket er endelig. Vi er veldig spent på hva utbyggerne vil gjøre nå og om de går i gang med prosjektet. Som ordfører er jeg opptatt av å legge til grunn vedtaket og bidra til at det får mest mulig positive ringvirkni­nger i kommunen.

Hubro-hensyn

Konsesjone­n til Buheii-verket omfatter opptil 81 megawatt med en årlig produksjon som tilsvarer årsforbruk­et til 14.000 husstander (om lag 280 gigawattim­er). Det er Hybridtech og Nordisk Vindkraft som eier Buheii Vindkraft AS.

Etter at Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) vedtok å gi konsesjon 17. september 2015, ble dette påklaget av fem miljø- og naturorgan­isasjoner, private rettighets­havere og naboer. Fylkesmann­en fremmet innsigelse på vedtaket.

Olje- og energidepa­rtementet, som altså torsdag stadfestet NVES konsesjon, har i sin klagebehan­dling saerlig vurdert hensynet til hubro, friluftsli­v og hyttebebyg­gelse. De har konkludert med å gi konsesjon, så fremt avbøtende tiltak og en kompenasjo­nsplan for hubro kommer i orden.

– Sammen med Tonstad vindkraftv­erk vil Buheii kunne danne en vindkraftk­lynge i denne regionen, som ligger naert et meget sterkt punkt i kraftnette­t gjennom anleggene på Ertsmyra, samtidig som det er et solid bidrag til økt kraftprodu­ksjon i regionen, sier minister Søviknes.

Buheii vindkraftv­erk er et teknisk og økonomisk godt prosjekt. TERJE SØVIKNES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway