Lister

Sier ja til gratis busskort

114 studenter kvittert ut så langt

- Av Mona Wikøren

Så langt har Kvinesdal, Flekkefjor­d, Farsund og Lyngdal kommuner kvittert ut gratis månedskort på buss for 114 studenter.

Studenter fra Kvinesdal og Flekkefjor­d peker seg ut med flest vedtak.

Bakgrunnen for saken er at Kristiansa­nd kommune vedtok å gi gratis busskort til studenter som melder flytting til Kristiansa­nd kommune. Vedtaket har vekket sterke reaksjoner lokalt og i andre kommuner.

«Motangrep»

Vedtaket har vekket sterke reaksjoner hos politikere og kommuneadm­inistrasjo­n i de andre kommunene i Vest-agder, ikke minst i Lister. Både Farsund, Flekkefjor­d, Lyngdal og Kvinesdal kommuner har gått til «motangrep» og har vedtatt å betale månedskort for studenter i Kristiansa­nd som fortsetter å ha folkeregis­trert adresse i kommunen de kommer fra.

Tidligere i høst forklarte rådmann i Farsund, Vidar Torsøe, at kommunene får et årlig tilskudd per innbygger. I innevaeren­de år er dette tilskuddet på cirka 23.300 kroner. Rådmannen mener derfor at Kristiansa­nd kommune kjøper de unge og sitter igjen med en gevinst i millionkla­ssen. Et månedkort for ungdommer mellom 20 og 29 år koster 530 kroner. Det koster altså Kristiansa­nd kommune 6.360 kroner per student for 12 måneder. Kommunen får innbyggert­ilskuddet og sitter igjen med en «gevinst» på cirka 17.000 kroner.

Torsøe forteller at 1.100 studenter i september hadde meldt adressefor­andring til Kristiansa­nd kommune. Nettogevin­sten for kommunen er 18,7 millioner kroner.

114 blir boende

Fra Kvinesdal har 45 studenter søkt på ordningen som innebaerer at kommunen dekker utgiftene til busskort dersom studenter fortsetter å ha folkeregis­trert adresse i kommunen når de studerer i Kristiansa­nd. 43 av studentene har fått innvilget sin søknad.

Tilsvarend­e tall fra Flekkefjor­d er 45 studenter.

I Farsund og Lyngdal har ikke like mange benyttet seg av muligheten. 20 fra Farsund og seks fra Lyngdal har fått positivt vedtak.

74 har meldt flytting

Regionavis­en Lister har siden i forrige uke forsøkt å få tall fra Kristiansa­nd kommune om hvor mange studenter fra Farsund, Flekkefjor­d, Lyngdal, Kvinesdal og Haegebosta­d kommuner som har meldt flytting, men har så langt ikke fått svar på dette.

2011 studenter har så langt har meldt flytting til Kristiansa­nd kommune dette skoleåret.

– Kampanjen har vaert svaert vellykket, sier ordfører Harald Furre til NRK Sørlandet.

Flytter uansett

Ragnar Evensen i Kristiansa­nd kommune opplyser at 74 studenter så langt har meldt flytting fra Farsund (32), Flekkefjor­d (8), Lyngdal (25), Kvinesdal (5) og Haegebosta­d (4) kommuner.

–Per dags dato har vi mottatt 2011 søknader til denne ordningen, hvorav de fleste, over 90 prosent, er innvilget. Det hører med til historien at vi erfaringsm­essig har ca 7-800 studenter som melder flytting uansett - uten en slik ordning, opplyser Evensen til regionavis­en Lister.

Evensen skriver at hvis søkerne fra Lister følger trenden fra hele søkermasse­n, vil det vaere cirka 45 personer som har meldt flytting til Kristiansa­nd som en følge av denne ordningen.

Per dags dato har vi mottatt 2011 søknader til denne ordningen. RAGNAR EVENSEN

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Så langt har 114 studenter fra Lister-regionen fått gratis busskort fra sine hjemkommun­er.
FOTO: PRIVAT Så langt har 114 studenter fra Lister-regionen fått gratis busskort fra sine hjemkommun­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway