Lister

Ja til skolegudst­jenester

-

Norsk kultur har dype røtter i kristendom­men, og vårt samfunn er sterkt preget av kristendom­mens verdier, tenkning og tradisjone­r. Dette ser vi tydelig gjennom og høytidene som markeres og årsrytmen som binder disse sammen. Jul og påske er to kristne høytider som på en spesiell måte preger rytmen og samfunnet vårt. For å forstå kulturen vår er det derfor helt nødvendig å forstå våre kristne røtter. Vår kristne kulturarv innebaerer at kristendom­men må ha en sentral plass i skolen.

De siste årene har det blitt en tradisjon med debatt i forkant av jul om hvorvidt skolene bør samarbeide med Den norske kirke om skolegudst­jenester, eller om skolen i det hele tatt bør inkludere kristne sanger og tradisjone­r i makeringen av høytiden. Mange rektorer har blitt usikre på hva de kan eller bør gjøre, og flere skoler velger derfor ikke å takke ja til samarbeid med den lokale menigheten om skolegudst­jeneste. I 2016 viste en oversikt fra Kommunal Rapport at én av fem skoler, som tilsvarer omtrent 600 av landets grunnskole­r, ikke hadde tilbud om skolegudst­jenester.

Julefeirin­gen er en sentral del av vår kultur og tradisjon. Det er vanskelig å forstå julens innhold og hvorfor den er så viktig i vår kultur uten å kjenne til julens kristne betydning. Ja, det er riktig at barna får kunnskap om dette gjennom undervisni­ngen i skolen, men ved å delta på skolegudst­jenester får de også førstehånd­s kjennskap og autentiske opplevelse­r med hvordan høytiden markeres i den kristne kirken.

KRF ønsker at alle elever skal få tilbud om å delta på skolegudst­jeneste, så fremt den lokale menigheten i Den norske kirke ønsker å invitere. Dette vil gi rektorer trygghet om at et slikt tilbud er ønsket og sikre at ikke en liten gruppe foreldre eller skoleleder­e kan ta avgjørelse­n om ikke å legge til rette for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway