Lister

Bronsemeda­lje og ni toppseriem­ål

-

Ingen fotballspi­llere fra Lister har scoret flere toppseriem­ål i en enkelt sesong enn Arild Tønnessen gjorde i 1992.

Den lynraske og dribleglad­e lyngdølen hadde spilt A-lagsfotbal­l i over ti år da han fikk sitt gjennombru­dd som Startspill­er som 28-åring. Ni seriemål scoret Arild for Starts bronselag i 1992.

Han debuterte for Lyngdals A-lag i 1981 da Ivar Holand var trener. I 1984 prøvde han seg i Start, men lykkes ikke. To kamper som innbytter var alt han fikk med seg i 1. divisjon, den gangen Svein Mathisen, Trond Pedersen og Stein Thunberg var stjernene på Start.

Arild Tønnessen dro til Grimstad og spilte for Jerv i mange sesonger, før han valgte å gjøre et nytt forsøk i Start.

Denne gangen er jeg nok en adskillig bedre fotballspi­ller. Dersom jeg får vaere skadefri, vet jeg at jeg er mer enn god nok for eliteserie­spill. Og jeg tror Start kan overraske. Jeg ser ikke bort fra at vi vil kjempe om medaljer, sa Arild Tønnessen før sesongen startet.

Og medaljer, storspill og flotte scoringer skulle komme. 24. mai 1992 fikk Arild sitt store gjennombru­dd i Startdrakt­a. Slik beskrev Farsunds Avis den minnerike kampen:

To ganger dundret han ballen inn bak Lyns keeper Einar Rossbach på Kristiansa­nd stadion. 28-åringen fra Lyngdal var blant banens dominerend­e spillere - frekk og freidig i spillestol­en, rask og driblester­k og adskillig mer ballsikker enn i tidligere kamper.

Start vant 5-0 over Lyn. Målscorere: Arild Tønnessen to, Frank Strandli to og Erik Mykland ett.

Da status ble gjort opp i november var Arild Tønnessen på 8. plass blant landets største goalgetter­e med sine ni mål; og Start hadde bare Rosenborg og Kongsvinge­r foran seg på tabellen.

I 1993 gikk det noe tyngre for Start og Arild. Lyngdølen scoret fem toppseriem­ål og syv cupmål for Sørlandets stolthet, som havnet helt nede på 9. plass etter en skuffende høstsesong.

Arild Tønnessen, populaert jalt «Tusse», står bokført med 45 toppseriek­amper og 14 toppseriem­ål for Start. Foran 94-sesongen valgte han å melde overgang til Vålerengen, men her lykkes han ikke og fikk kun ni kamper for VIF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway