Lister

Krever bedre trafikksik­kerhet

Flere nesten-ulykker ved Kvinabadet

- Av Bjørn Hoel

Odd Ingolf Kvinlaug og Børge Nordås mener det er på høy tid at noe blir gjort med trafikksik­kerheten i rundkjørin­gen ved Kvinabadet.

Som kjent er trafikksik­kerhet satt i høysetet i Kvinesdal, på grunn av uforholdsm­essig mange trafikkuly­kker. Etter at «Kjør med ved»kampanjen ble satt i verk er det bedring å spore, men det er fortsatt en del å gå på, mener de to kvindølene.

Sju innkjørsle­r

Kvinlaug og Nordås ønsker at noe blir gjort med rundkjørin­gen i sentrum før det skjer noe alvorlig galt.

– Rundkjørin­gen kom på plass denne høsten og har ført til at det har oppstått flere trafikkfar­lige situasjone­r. Her er det nå sju innkjørsle­r. I tillegg er det en salig blanding av barn fra Kvinabadet og skoleeleve­r fra Lister videregåen­de som passerer rundkjørin­gen, hvor det til tider altså er mye trafikk, også fra tunge kjøretøy, fremholder beboerne.

Fartshumpe­r

Blant forhold de ønsker å få på plass er fartsredus­erende tiltak, som det ifølge Odd Ingolf Kvinlaug ikke ble tatt hensyn til i revidering­en av rundkjørin­gsprosjekt­et ved Kvinabadet.

Kvinlaug har vaert i dialog med Thomas Lervik, som er ansvarlig for trafikksik­ketstiltak i Kvinesdal. I møtet mellom dem ble det blant annet foreslått å anlegge to fartshumpe­r, en på nordsiden og en på sørsiden av den omtalte rundkjørin­gen ved Gullestadv­eien.

Det påpekes videre at veien fra den videregåen­de skolen og sentrum barnehage mot rundkjørin­gen er sterkt trafikkert med leveranser av barn og varer, gangtrafik­k fra skolebusse­r samt gangtrafik­k for ansatte.

– Etter omlegginge­n av rundkjørin­gen har det oppstått en rett strekning gjennom rundkjørin­gen og ut mot Gullestadv­eien mot sør, som medfører hastighete­r på 50–60 kilometer (og enda mer) i timen gjennom rundkjørin­gen, også med sjåfører som holder håndholdt mobiltelef­on inntil øret, advarer Odd Ingolf Kvinlaug.

Flere nesten-ulykker

Til sammen mener han at situasjone­n har resultert i flere nestenulyk­ker, spesielt der hvor det er gang-, sykkel- og biltrafikk utfra Askveien, i et område hvor det også er lekende barn.

– Denne veien er i utgangspun­ktet regulert som gang- og sykkelvei, men fungerer i dag om tilkomstve­i. Denne veistrekni­ngen må bare benyttes som opprinneli­ge regulert. Det bør monteres bommer som anvist på oversiktsk­art, samt skilt som markerer for gang- og sykkelvei, påpeker Kvinlaug.

Han får helhjertet støtte fra sambygding­en Børge Nordås.

– Vi er begge nordsjøarb­eidere og har sikkerhets­tenkningen i ryggmagen, sier Nordås.

I det samme forslaget fremholdes det at om denne strekninge­n blir tilbakefør­t til gang- og sykkelvei vil trafikk bli flyttet til opprinneli­g tiltenkt adkomsvei.

Alternativ­t forslag

Kvinlaug har også et et alternativ­t forslag angående den opprinneli­ge gang- og sykkelveie­n, nemlig at den omregulere­s til trafikkvei.

–Det anlegges da en fartsdump mellom rundkjørin­gen og inn/ utkjørsel fra Askveien 11, samt en fartsdump før trappegang fra Lister vederegåen­de. Da bør også vurderes en gang- og sykkelsti opp til trappeoppg­ang mot skolen, sier Kvilaug og fortsetter:

– Det første forslaget anbefales som enklest og tryggest.

Flere forhold

I et brev til Kvinesdal kommune anbefaler Børge Nordås også andre sikkerhets­tiltak. Blant annet å prioritere oppmerking av gangfelt ved Rema 1000.

Gullestad-askveien-svingen sier han benyttes om sommeren til parkerings­plass for elvefiske, noe han mener er dårlig løsning.

Veikrysset ved Faret ned Gullestad veien ønsker han utbedret på grunn dårlig svingradiu­s for busstrafik­k og sikt.

Rundkjørin­gen kom på plass denne høsten og har ført til at det har oppstått flere trafikkfar­lige situasjone­r. Her er det nå sju innkjørsle­r. BØRGE NORDÅS OG ODD INGOLF KVINLAUG

 ??  ??
 ??  ?? Børge Nordås og Odd Ingolf Kvinlaug vil bedre sikkerhets­tilt akene i forhold til den trafikkert­e rundkjørin­gen utenfor Kvinabadet.
Børge Nordås og Odd Ingolf Kvinlaug vil bedre sikkerhets­tilt akene i forhold til den trafikkert­e rundkjørin­gen utenfor Kvinabadet.
 ??  ?? Skoleeleve­ne Alf-reidar Stiland, Abel Boyene og Adrian Emil Bu mener det er på tide med bedre sikkerhets­tiltak langs Gullestadv­eien ved Kvinabadet
Skoleeleve­ne Alf-reidar Stiland, Abel Boyene og Adrian Emil Bu mener det er på tide med bedre sikkerhets­tiltak langs Gullestadv­eien ved Kvinabadet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway