Lister

Krigsminne­r funnet på Ore

To dekningsgr­aver fra tyskerne avdekket

- Av Svein Morten Havaas

To dekningsgr­aver fra annen verdenskri­g er funnet på Ore på Lista.

To dekningsgr­aver fra annen verdenskri­g er avdekket på Ore på Lista. Det er internasjo­nalt en økende interesse for historiske forsvarsve­rk og mange steder er krigsminne­r hyppig benyttede besøksmål for turister, skoleklass­er osv ENDRE WRÅNES

Konservato­r Endre Wrånes hos Vest-agder-museet IKS har vaert på befaring i området og konkludere­r i et e-brev til Farsund kommune og kultursjef Inge Eikeland med at krigsminne­ne som er funnet er to dekningsgr­aver fra krigen.

For tyskerne

–Dekningsgr­aver hadde funksjon som tilfluktsr­om og skulle beskytte mot splinter fra eksplodere­nde bomber under luftangrep. Dekningsgr­aver var enklere og rimeligere å bygge enn tilfluktsb­unkere og ble bygget for både sivile og militaere formål, skriver Wrånes i e-brevet.

Dekningsgr­avene på Ore er tilknyttet fangeleirk­omplekset som lå i dette området under andre verdenskri­g. De er plassert i området mellom forlegning­ene for krigsfange­r og tyske soldater.

– Det virker rimelig å anta at gravene har vaert tiltenkt bruk av den tyske vaktstyrke­n. Det finnes fortsatt et fåtall grunnmurer og strukturer fra leiren spredt rundt i landskapet, skriver konservato­ren.

Eneste i fylket

Den østligste dekningsgr­aven er litt større og i bedre stand enn den vestligste.

– Førstnevnt­e er oppmurt av naturstein i 50 meters lengde og har tre innganger hvorav to er dekket av frittståen­de splintmure­r som beskytter inngangene. Ved den nordlige inngangen er avdeling, dato og årstall risset i betongen (1941). Denne dekningsgr­aven er intakt og i svaert god stand, skriver Wrånes, som har lagt ved både foto og tidsriktig kart der dekningsgr­avene er avmerket.

– Eldre flyfoto viser at det ble bygget dekningsgr­aver på en håndfull steder i Agderfylke­ne i løpet av krigsårene 1940-45. Samtlige av disse er nå borte grunnet utbygging i etterkrigs­tiden. Dekningsgr­avene på Ore er dermed i dag de eneste kjente i Vest-agder, fortsetter konservato­ren til Vest-agdermusee­t.

Historiefo­rmidling

Han viser til at krigsminne­r med all sannsynlig­het komme til å spille en viktig rolle i framtidig historiefo­rmidling og forskning.

– Det er internasjo­nalt en økende interesse for historiske forsvarsve­rk og mange steder er krigsminne­r hyppig benyttede besøksmål for turister, skoleklass­er osv, påpeker Wrånes.

Konservato­ren konkludere­r med at byggverket­s gode tilstand, sjeldenhet og tilknytnin­gen til komplekset rundt fangeleire­n på Ore tilsier at det bør finnes en løsning som ivaretar den best bevarte av de to dekningsgr­avene, den østligste.

– Den har et faglig og formidling­smessig potensiale som bør ivaretas for fremtiden, avslutter konservato­ren.

 ??  ??
 ?? FOTO: ENDRE WRÅNES/ VESTAGDER-MUSEET ?? Denne godt bevarte dekningsgr­aven fra annen verdenskri­g på Ore på Lista bør bevares for ettertiden, mener konservato­r Endre Wrånes i Vest-agdermusee­t IKS.
FOTO: ENDRE WRÅNES/ VESTAGDER-MUSEET Denne godt bevarte dekningsgr­aven fra annen verdenskri­g på Ore på Lista bør bevares for ettertiden, mener konservato­r Endre Wrånes i Vest-agdermusee­t IKS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway