Lister

Hjelp de eldre strømkunde­ne

-

Kraftig snøfall har ført til strømbrudd flere steder på Sørlandet. Blant de mange som ble rammet i helgen var Sonja (70) og Toralf Stegemoen (76). De bor på Stegemoen i Kvinesdal, og har i likhet med naboen sin vaert uten strøm siden lørdag morgen. I skrivende stund, rundt klokken 16 tirsdag, hadde de fortsatt ikke fått strømmen tilbake. At snøen av og til skaper trøbbel for strømforsy­ningen, må man regne med. Men at eldre mennesker skal måtte vente i over fire døgn før de får strømmen tilbake, er uholdbart. Ekstra ille er det når Agder Energi ikke klarer å svare på telefonanr­op fra abonnenter som sitter hjemme og fryser.

EKTEPARET fra Kvinesdal var ikke de eneste som mistet strømmen i helgen. Over

15.000 sørlending­er var på det meste rammet. De fleste fikk strømmen igjen i løpet av noen få timer. Men i går ettermidda­g førte mildvaer og regn til at 1500 nye kunder plutselig var uten elektrisit­et. Agder Energi har de siste dagene hatt over 100 montører i sving med å rydde. Tung snø fører til at traer og grener blir tunge og bøyer seg over linjene. Når vaeret blir mildere, blir traerne gjerne enda tyngre. I verste fall knekker de og forårsaker strømbrudd.

DE FLESTE forstår at elektrisit­etsselskap­ene ikke styrer vaeret. Dessuten har antallet store snøfall på Sørlandet økt markant de siste årene, samtidig som barskogen tåler mindre enn før. Det skaper ekstreme vanskeligh­eter for Agder Energi og de andre aktørene i bransjen. Men når slike dager inntreffer, er det viktig å vaere tilgjengel­ige for kundene på telefon. At et eldre ektepar fra Stegemoen i Kvinesdal som er uten strøm på femte døgnet ikke får svar når de kontakter Agder Energi, er ikke bare dårlig kundebehan­dling. Det er en direkte uforsvarli­g måte å behandle eldre mennesker på.

HUSSTANDEN­E i Sør-norge er på vedfyrings­toppen. Men fortsatt har nesten 60 prosent strøm som sin hovedkilde for oppvarming, ifølge en undersøkel­se fra Infact. Enten fordi de baserer seg på elektriske ovner eller fordi de har installert varmepumpe. Det betyr at mange vil fryse når strømmen går og blir borte i mange dager midt på vinteren. I slike tilfeller er det viktig at Agder Energi prioritere­r sine eldre kunder, både når det gjelder reparasjon og informasjo­n.

At eldre mennesker skal måtte vente i over fire døgn før de får strømmen tilbake, er uholdbart

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway