Lister

– Sikkerhet fra A til Å

Storstilt trafikkaks­jon på Liknes skole

- Av Bjørn Hoel

– Dette tiltaket fra FAU viser at det tenkes trafikksik­kherhet fra A til Å i Kvinesdal.

Det sier en blid og fornøyd 0-visjonsled­er Torstein Salvesen, som vi fikk en liten prat med underveis i arrangemen­tet.

Samarbeid

I samarbeid med 0-visjonen og FAU ved Liknes skole ble det nemlig arrangert trafikksik­kerhetsdag på skolen for alle elever og foresatte mandag kveld.

I tillegg hadde Kjell Nilsen stilt lastebil og egen kompetanse til disposisjo­n.

Blant de som var med på dette var tidligere laerer, nå 0-visjonsled­er Torstein Salvesen, som ledet quiz-stasjonen.

– Den første gruppa jeg hadde var 1. og 2. klassinger, og mange av spørsmålen­e var jo tekstbaser­t. Men jeg synes elevene svarte kjempebra, sier han.

Blindsoner

Og det var ikke kun enkle spørsmål som ble stilt. Ett av dem dreide seg nemlig om blindsoner, fra en lastebilsj­åførs synsvinkel.

Dette med blindsoner ble også fysisk fremvist midt på skolegårds­plassen, hvor elevene også fikk prøve å se hvordan er å sitte i styrhuset på en slik doning.

– Jeg synes den var veldig høy, og jeg kan godt forstå at sjåførene ikke ser så godt alt som foregår rett utenfor, svarer eleven Esther da vi spør henne hvordan det var.

Den som styrte det hele var rektor Bjørn Arild Frestad.

– Passe fornøyd

– Av 283 elever var det mellom 60- og 70 som kom. Det er jeg sånn passe fornøyd med. Det kunne gjerne ha kommet noen flere. Dette er jo FAU sitt arrangemen­t, og det er første gang de har fått det til på den måten. Men det ligger jo inne i planen at vi skal ha fokus på trafikksik­kerhet, sier han og fortsetter:

– Det er kjempebra at 0-visjonen stiller, saniteten og ikke minst Kjell Nilsen som er her med lastebil.

Elevene ble inndelt i sine respektive klassetrin­n, og som etter hvert ble delt inn i tre grupper, som besøkte hver sin stasjon, og alle skulle innom alle stasjonene. I tillegg til quizen og blindsoner var det en gruppe som hadde fokus på refleks.

Da vi spurte eleven Mathias Marthisen om hva han husket best, etter å ha vaert innom alle tre stasjonene var det nettopp hvor viktig det er å bruke refleks.

Blant de frivillige som var med var tungtransp­ortsjåfør Asbjørn Bragstad.

– Det er kjempevikt­ig at barna begynner tidlig med å få denne informasjo­nen. Barn tenker jo gjerne ikke på hva sjåfører ser i lyskryss for eksempel. Det er jo også derfor man har alle disse speilene på en lastebil, slik at man får sett best mulig. Men man får ikke med seg alt. Det er det viktig at barna får forståelse for dette så tidlig som mulig, sier Bragstad.

I tillegg til at det fornuftige som ble sagt og gjort denne kvelden på Liknes skole fikk alle som ønsket det kakao, kaffe og noe å bite i. Akkurat det var det flere enn elevene som satt pris på. Arrangemen­tet foregikk tross alt ute i skolegårde­n, en småkjølig januardag.

Det er kjempevikt­ig at barna begynner tidlig med å få denne informasjo­nen. ASBJØRN BRAGSTAD

 ??  ?? Her illustrere­r elevene ved Liknes skole omtrentlig hvor blindsonen for lastebilsj­åføren går.
Her illustrere­r elevene ved Liknes skole omtrentlig hvor blindsonen for lastebilsj­åføren går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway