Lister

Kvåsveien kan bli Lygnaveien

- Av Torrey Enoksen

Skal du til Kvås og Haegebosta­d langs fylkesvei 43 kan det i fremtiden foregå på Lygnaveien.

Det er et av forslagene som foreligger etter at felleskomi­teen for veinavn i nye Lyngdal hadde møte 9. januar.

Ifølge forskrift om veinavn i en kommune, kan ikke to forskjelli­ge strekninge­r i en og samme kommune ha samme navn. Ettersom Lyngdal og Audnedal kommuner fra over med 1. januar 2020 skal forenes til en kommune, må en del veinavn endres.

I møtet ble det bestemt at Lyngdal får beholde navnet Kirkeveien, Lunden, Lølandsvei­en, Moneveien, Neseveien og Stadionvei­en til tross for at de samme navnene brukes på veier i Audnedal.

Fortsatt vil Audnedal få beholde sin Kirkevei, men der skal navnet skrives og uttales Kjørkeveie­n.

Beboerne langs Birkelands­veien, Høylandsve­ien og Skårveien i Audnedal får beholde adressen sin, mens de som har samme gatenavn i Lyngdal må belage seg på nytt navn.

Det er tjenesteut­valget i Audnedal og kulturstyr­et i Lyngdal som vil ta endelig stilling til navnendrin­gene senere i vinter.

Det som trolig vil skape mest engasjemen­t er to forslag som kom opp på bordet under møtet 9. januar. For det første mener flere medlemmer i komiteen at fylkesvei 43 fra Presthølkr­ysset til kommunegre­nsen mot Haegebosta­d like nord for Birkeland i Kvås bør skiftes fra Kvåsveien til Lygnaveien.

Langs denne naermere 15 kilometer lange strekninge­n bor det flere hundre mennesker. Nå er det opp til navnekomit­een om de vil innstille overfor kommunesty­rene om at veien fra 1. januar 2020 skal skifte navn til Lygnaveien.

Samtidig med at flere i komiteen mener navnet Kvåsveien kan forsvinne fra dagens veistrekni­ng, kan den bli overført til fylkesvei 461 fra Kvås kirke til Konsmo i Audnedal. I dag har fylkesvei strekninge­n to navn, Brattestie­n på Lyngdals siden av kommunegre­nsen, og Kvåsheivei­en.

Siden forslagene om nye navn på fylkesvei 43 og 461 kom opp på bordet under møtet, ber komiteen om å få lov til å bruke litt tid på behandling av dette forslaget.

 ??  ?? Fylkesvei 43 gjennom Vemestad i Kvås heter Kvåsveien. Veinavnkom­iteen for nye Lyngdal foreslår at veien skifter navn til Lygnaveien.
Fylkesvei 43 gjennom Vemestad i Kvås heter Kvåsveien. Veinavnkom­iteen for nye Lyngdal foreslår at veien skifter navn til Lygnaveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway