Lister

Bekymret over trafikkmen­gden

Beboere i Havnegaten kritiserer veimyndigh­etene

- Av Olav Hoel

Ellen Ludviksen i Havnegaten i Farsund er bekymret over trafikkmen­gden og har sendt brev til kommunen og Statens vegvesen.

Beboere langt Havnegaten mot Kjørestad i Farsund er bekymret over trafikkmen­gden på strekninge­n.

Det fremkommer av et brev til Farsund kommune og Statens vegvesen signert Ellen Ludviksen, og som flere av beboerne i området har støttet opp om.

– Vi har i to år hatt all trafikk gjennom bykjernen og videre i Havnegaten mens bygging av Listerveie­n foregikk. Det har vaert enormt med trafikk, store trailere, personbile­r, støy, støv og mange farlige situasjone­r. Vi var veldig glad da Listerveie­n skulle åpnes og vi igjen skulle få det litt roligere i Havnegaten. Trafikken i Havnegaten ble synlig mindre en periode etter åpningen, men det varte ikke lenge før vi så at mye av trafikken var tilbake, skriver Ludviksen i brevet.

Ingen drenering

I anleggsper­ioden på Listerveie­n var veien gjennom sentrum, Strandgate­n og Havnegaten mot Kjørestad den anbefalte omkjørings­veien for tungtrafik­k mellom Farsund og Vanse, deriblant til industriom­rådet i Lundevågen. Dette baerer Havnegaten i dag preg av.

– Veien er seget langs alle sidene, og det finnes ikke drenering. Utenfor hos oss står vannsprute­n over promenaden og ut i sjøen når biler kjører forbi og tilsvarend­e gjennom Kjørestad- Livdekrona. Da kan en tenke seg hvordan det er å vaere gående, skriver Ludviksen.

Da strandprom­enaden ble oppgradert for noen år tilbake ble det blant annet lagt hvite steiner langs veien. Også disse baerer preg av mye trafikk.

–Det vil si de steinene som var hvite, men som nå er gråsvarte. Det har ikke blitt rengjort etter salting og støv som ligger i stenene og som virvles opp hele tiden. Vi gjør heller ikke annet enn å spyle egen gård og grunn, men likevel er bord, stoler dekket av støv bare timen etter. Støyen av trafikken er også enorm i forhold til hva vi hadde før oppgraderi­ngen av Listerveie­n begynte, påpeker Ludviksen.

Spylte selv

Hun har derfor forsøkt å ta saken i egne hender.

– Min mann og jeg tok derfor saken i egne hender og spylte hele veibanen, promenaden, fortau og stenene på begge sider, fra Verven og bort til enden av veien mot Lundegaard. Det var ikke enkelt med all den gjennomgåe­nde trafikken som passerte, skriver Ludviksen.

I denne prosessen har hun vaert i kontakt med både veivesen og kommunen uten at hun føler at det har blitt noe saerlig bedring.

– Jeg synes det er utrolig at det blir bygget en vei til mangfoldig­e millioner for å få trafikken utenfor sentrum og både veivesenet og kommunen ser at trafikk mønsteret fortsetter slik som det har vaert i anleggsper­ioden uten at noen kan gjøre noe med det, skriver Ludviksen.

– Ikke dimensjone­rt

Hun er kjent med at det er søkt om skilt på strekninge­n, og at dette er ute på høring. I mellomtide­n skulle hun gjerne sett at det ble funnet enn midlertidi­g løsning frem til en permanent løsning er på plass.

–Veien utover i Havnegaten er ikke bygget for tungtrafik­k og er heller ikke dimensjone­rt for dette. Vi forventer nå at de ansvarlige sørger for at midlertidi­ge skilt med omdirigeri­ng av tungtrafik­k settes opp fortløpend­e, samt at farts humper kommer opp så fort som mulig. I tillegg ønsker vi flere synlige skilt med 40 kilometer fra rundkjørin­gen, gjennom byen og Havnegaten og videre ut i Kjørestad, skriver Ludviksen.

Enhetslede­r for tekniske tjenester Sten Otto Tjørve, ordfører Arnt Abrahamsen og kommunepla­nlegger Hilde Drønen, som var kommunens mottakere av brevet, hadde ikke mulighet til å kommentere saken før helgen.

Veien utover i Havnegaten er ikke bygget for tungtrafik­k og er heller ikke dimensjone­rt for dette. ELLEN LUDVIKSEN

 ??  ??
 ??  ?? Ellen Ludviksen har skrevet et brev til Farsund kommune og Statens vegvesen, som flere av naboene også har signert, hvor de klager over trafikksit­uasjonen i Havnegaten.
Ellen Ludviksen har skrevet et brev til Farsund kommune og Statens vegvesen, som flere av naboene også har signert, hvor de klager over trafikksit­uasjonen i Havnegaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway