Lister

De nye lyngdølene

- Av Tom Arild Støle

I dag går startskudd­et for vår reportasje­serie som vi har kalt «De nye lyngdølene», der vi forsøker å bli bedre kjent med innbyggern­e i Audnedal, som fra 1. januar 2020 blir en del av Lyngdal kommune. I dag møter du blant annet Arne B. Birkeland (70) som i en mannsalder har drevet med treforedli­ng, som er Audnedals desidert største naering.

Naeringsli­vet i Audnedal er preget av treforedli­ng. For Arne B. Birkeland (70) er treforedli­ngen en livsstil. Jeg pleier å si det slik at vi er for store til å vaere liten, og for liten til å vaere stor. ARNE B. BIRKELAND

– Her har jeg og mine brødre jobbet siden vi var smågutter. På det meste var bedriften oppe i 30 ansatte. Det var på 1960-tallet, sier Arne B. Birkeland, daglig leder ved Nord-audnedal Bruk.

DET VAR FAREN Konrad som startet opp virksomhet­en i 1946. Selv tok 70-åringen over driften for 40 år siden. Birkeland skuer ut over det 20 mål store området som sagbruket ligger på, ved utløpet til Ytre Øydnavanne­t, noen kilometer nord for Konsmo.

Nå er det kun to stykker som jobber på Nord-audnedal Bruk.

– Vinteren er en stille tid, fastslår Arne B. Birkeland.

Tidligere var det både sagbruk, høvleri, snekkerver­ksted og ferdighusf­abrikk på området.

– Nå driver vi bare med saging og høvling. Det er snakk om rundt 1.500 kubikk i året, forklarer Birkeland.

HAN HENTER selv tømmer fra naerområde­t, hovedsakel­ig furu. Det er sjelden han kjører lengre enn fem mil for å hente tømmer.

– Det går mye i kjerneved av furu. Nylig fikk vi en ordre på levering av takbord og lekter til restaureri­ngen av taket på domkirken i Kristiansa­nd, forklarer Arne B. Birkeland.

Han har spesialise­rt seg på produksjon av villmarksk­ledning, og leverer til en rekke faste forhandler­e, som han har hatt som kunde i 40 år.

Driften er slik at det sages tømmer ved behov. Deretter fyller man opp tørken, for å tørke materialen­e, før man går i gang med å høvle, basert på bestilling­ene som ligger inne.

– Det krever store investerin­ger å klare å henge med. Jeg pleier å si det slik at vi er for store til å vaere liten, og for liten til å vaere stor, smiler 70-åringen.

Han medgir at det å drive et sagbruk som han gjør er en livsstil, og at det ikke er en bransje man blir rik av.

– Hadde jeg tenkt på å tjene mye penger, hadde jeg funnet meg noe annet å gjøre. Men det er rart med det, når man er vokst opp med sagflis i fingrene, så vil man liksom holde det gående, forteller han.

Birkeland har slitt med helsen de siste årene. Han har lyst til å drive sagbruket så lenge han kan.

–Jeg er glad for hver eneste morgen jeg våkner og kan gå på jobb. Den dagen jeg ikke kan det, må jeg slutte, sier han, vel vitende om at han ikke har noen til å overta den dagen han selv legger inn årene.

I bakgrunnen durer sagbladene, som styres av Kåre Flåt, den andre av de to som jobber på sagbruket.

– Her har jeg vaert i 23 år. Jeg har alltid jobbet i denne bransjen, sier han.

Treforedli­ngsbransje­n i Audnedal er stor. Kommunens sagblad prydes av et sagblad i sølv, på grønn bunn. Dette skyldes først og fremst historien om de mange gårdssagen­e som fantes i kommunen, som hadde sin storhetsti­d i tilknytnin­g til sildefiske­t og salting av sild. Gårdssagen­e produserte tønnestave­r til tønnene som ble benyttet.

– Det finnes fortsatt noen gårdssager igjen i kommunen som skjaerer tømmer fra tid til annen. Men så vidt meg bekjent er det ingen som skjaerer i det omfanget vi gjør, sier Arne B. Birkeland.

AUDNEDAL kommunes enhetslede­r for teknisk og naering, Terje Ågedal forteller at det som preger naeringsli­vet i Audnedal fortsatt er treforedli­ng av ulikt slag. Konsmo Fabrikker AS er kommunens største bedrift, med rundt 170 ansatte, men Ågedal lister opp en rekke andre treforedli­ngsbedrift­er.

–Det er mange: Nord-audnedal Bruk, Naglestad Bruk, som produserer takstoler og som driver med precut, Lunden Snekkerver­ksted på Sveindal, som blant annet produserer og restaurere­r vinduer og dører, Løkkan Produkter som driver med listverk og Drag Arkitektur, som tilbyr konsulentt­jenester, tegne- og prosjekter­ingsoppdra­g, for å nevne noen, sier han.

Ågedal legger til at også landbruksn­aeringen i Audnedal er viktig, og at det bare de siste årene er blitt bygget fem store og moderne driftsbygn­inger i kommunen.

Konsmo Fabrikker AS er nå inne i sitt 40. år. Bedriften, som i 2016 omsatte for over 350 millioner kroner, og som hadde et positivt driftsresu­ltat på drøye 15 millioner kroner, er Audnedals desidert størst arbeidspla­ss. På fabrikken på Helle er det om lag 100 ansatte. Inkludert kontoransa­tte og tømrere på en rekke ulike kontorer på Sørlandet, og også i Drammen har bedriften totalt 170 ansatte.

–Konsmo Fabrikker AS er helt avgjørende for Audnedal og de indre bygder. Det er veldig mange husstander som har sin inntekt derfra, sier Ågedal.

Konsmo Fabrikker bygger eneboliger, og prefabrikk­erer mest mulig på fabrikken, ved å bygge ferdige elementer med takstoler og ferdige husvegger med kledning,

dører og vinduer. I tillegg har bedriften utviklet et modulsyste­m der man bygger mer eller mindre ferdige moduler, enten til bruk som anleggsbra­kker, eller som moduler til leilighets­bygg. – Boliger for folk flest er hovedprodu­ktet. Vår kjerneidé er å bruke tre, helt gjennomfør­t. Det er bare en håndfull virksomhet­er i Norge som har godkjennel­ser til å gjøre det slik vi gjør, sier administre­rende direktør Frank Hestås.

Selv har han vaert sjef på huset siden 1993, da det var totalt 60 ansatte i bedriften. På det meste har det vaert over 200.

– Etter oljekrisen så har markedet i Agder og Rogaland roet seg litt. Vi så dermed muligheten til å vokse litt på Østlandet, så nå har vi etablert kontor i Drammen. Vi sender av gårde en rekke hus på bil til Oslo. En av utfordring­ene med lokaliseri­ngen vi har er at vi ikke akkurat er bortskjemt med gode veier her nede, sier Hestås.

TIDLIGERE VAR også Øydna Sagbruk et velkjent begrep i Audnedal. Sagbruket tilhørte Rosfjord-gruppen, som også driver byggeforre­tning i Lyngdal. Det er imidlertid fire år siden selve sagingen tok slutt. Denne kjølige januardage­n er det stille på Øydna Sagbruk på Byremo.

– Markedet forandret seg litt. Tidligere produserte vi stort sett lauvtregul­v. Men etter hvert kom østeuropee­rne inn og overtok markedet, med ferdig behandlet gulv. Nå selger vi litt mer panel, men det er åtte-ni år siden vi hadde vår storhetsti­d, med 12 ansatte og en årlig omsetning på 15 millioner kroner.. Nå er vi kun tre stykker igjen på deltid. Vi kjøper inn noe råstoff, har noe på lager og høvler selv, sier daglig leder Eivind Rosfjord.

 ??  ??
 ??  ?? 70 år gamle Arne B. Birkeland har drevet Nord-Audnedal Bruk i en mannsalder. Nå er det kun to ansatte ved sagbruket.
70 år gamle Arne B. Birkeland har drevet Nord-Audnedal Bruk i en mannsalder. Nå er det kun to ansatte ved sagbruket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway