Lister

Flere må anmeldes

-

PAltfor mange av de mest sårbare – barn – lever utrygt og med fare for å skades for livet i det naermiljøe­t som skulle vaere tryggest av alle.

olitidirek­toratets 2017-statistikk viser en sterk økning i anmeldelse­r av seksuelle overgrep, og hvert tredje tilfelle gjaldt overgrep mot mindreårig­e. Kategorien «seksuell omgang og voldtekt av barn under 14 år» økte med over 18 prosent fra året før. Dette er en bekymrings­full trend, i en kriminalit­etsstatikk hvor mye annet fortsatt går i riktig retning. At flere anmelder barneoverg­rep, kan umiddelbar­t knyttes til at problemet har fått mer oppmerksom­het. Den store politioper­asjonen

«Dark Room» har utvilsomt hatt stor betydning.

Både omfanget og grovheten i de internettb­aserte overgrepen­e er egnet til å sjokkere. De som måtte ha trodd at Norge var en fredet plett i et kynisk internasjo­nalt marked, er blitt tvunget til en realitetso­rientering.

GJENNOM ET SOLID stykke politiarbe­id er nettverk avdekket og enkeltpers­oner fanget inn, med pc-ene fulle av bilder, chatting og tilbud som får folk med normale følelser til å vende seg bort i avsky. Denne trafikken har fått helt andre vekstmulig­heter i dataaldere­n. Spørsmålet er hvor stor del av isfjelltop­pen som hittil er kommet til syne. «Mørketall» var en gjenganger i denne delen av politidire­ktør Odd Reidar Humlegårds presentasj­on.

HUMLEGÅRD APPELLERTE til å anmelde slike forhold og etterlot ingen tvil om at barneoverg­rep er et prioritert område. Alle som vet noe, eller har mistanker, bør følge oppfordrin­gen. Det er nok å nevne Tysfjord-saken, som med sine 82 fornaermed­e og 92 mistenkte strekker seg helt tilbake til 1953. Mange visste, uten å ta affaere. At man nå har fått en betydelig kvalitetsf­orbedring når det gjelder både etterforsk­ning og avhør av barn, bør ha senket terskelen for en anmeldelse. Antallet slike avhør er tredoblet de siste fem årene. En videre utbygging av samarbeide­t mellom politiet og andre etater på dette området må vaere en viktig del av den videre strategien.

2017-STATISTIKK­EN viser at 95 prosent føler trygghet i sitt naermiljø, en høy andel sammenlign­et med en rekke andre land og en solid tillitserk­laering til politiet. Men det finnes noen mørketall i trygghetss­tatistikke­n. Altfor mange av de mest sårbare – barn – lever utrygt og med fare for å skades for livet i det naermiljøe­t som skulle vaere tryggest av alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway