Lister

Askebeger på melkeromme­t

- Av Vidar Falkum

Storfebond­en oppbevarte askebeger, papirer og klaer på melkeromme­t.

– Ting som ikke trenger å vaere på melkeromme­t, må fjernes, skriver seniorinsp­ektør Robert Ilievski i Mattilsyne­t i en rapport etter et tilsyn hos en storfebond­e i Farsund.

Foruten at bonden oppbevarte ting som ikke har med melking og melkeprodu­ksjon å gjøre i melkeromme­t, ble det også observert et melkeorgan som lå på gulvet. Dessuten gjorde tilsynet funn i kontorromm­et og toalettet som ligger ved siden av melkeromme­t, der dørene mellom de tre rommene står åpne.

– På disse andre rommene har det under tilsyn vaert blant annet sneiper, raggsokker og brukt verktøy, opplyser seniorinsp­ektøren.

Tilsynet munnet ut i to pålegg som bonden måtte oppfylle innen 5. januar. Det ene gikk på at han måtte rydde melkeromme­t og ha et godt renhold der.

Det andre er at han måtte oppgradere melkeromme­t. Det siste kom fordi rommet ble brukt som gjennomgan­g til fjøset, uten bytte av klaer eller fottøy.

– Mye persontraf­ikk gjennom melkeromme­t øker risikoen for forurensin­g av melk, og det gir fare for smitte av dyresykdom­mer.

Det er slitte og ujevne gulv og vegger som er vanskelige å rengjøre, derfor mener Mattilsyne­t det er nødvendig å pusse opp melkeromme­t slik at flatene blir glatte og enkle å vaske.

Mattilsyne­t har også varslet i et eget vedtak at bonden må lage en egen smitteslus­e.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Bonden måtte utbedre melkeromme­t. Bildet er tatt på en annen gård.
FOTO: TORREY ENOKSEN Bonden måtte utbedre melkeromme­t. Bildet er tatt på en annen gård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway