Lister

Raljerer med Kardemomme­loven

- Av Svein Morten Havaas

Hva vil det egentlig si å vaere grei og snill?

Det skal stand-up-komiker Jonas Rønning drøfte og prøve å finne svaret på i forestilli­ngen «Dermed Bastian» som han fremfører i Lyngdal kulturhus tirsdag kveld. Forestilli­ngen vises paradoksal­t nok samme kveld som Riksteatre­t fremfører nettopp Kardemomme by - der utsagnet er hentet fra - i kulturhuse­t. Mens Riksteatre­t fyller scenen i sal Bellevue, skal Rønning holde sitt show i sal 3–5 kombinert.

DET ER NETTOPP Kardemomme­loven han blant annet raljerer med. «Dermed Bastian» er et humorshow hvor komikeren snakker om å plage andre og seg selv.

For hva vil det egentlig si å vaere grei og snill?

Etter at Jonas Rønning takket ja til å gestalte rollen som politimest­er i Kardemomme by har han måtte finne sin indre Bastian og oppdaget at han har altfor mange likhets trekk… Men også tante Sofie – åh, huff av meg!

PUBLIKUM må kanskje finne ut når man er en tante Sofie, en røver eller når i livet man heller skulle vaert en løve? Her blir det standup og det dukker opp flere parodier og figurer som Rønning har skapt gjennom sin over 20 år lange karriere som en av landes fremste komikere.

Hvordan hadde kardemomme-loven vaert hvis den hadde vaert laget av for eksempel Kim Jung-un, Kong Harald, eller Bjørn Kjos?

Litt musikk blir det også, for Jonas har med seg en bitteliten gitar for å synge en låt om meningen med livet – i tillegg til megafon.

47 ÅR GAMLE Jonas Rønning er fra Jevnaker. Komikeren, skuespille­ren og revyartist­en er de siste årene kjent fra musikalen «Olsenbande­n Jr – På Sirkus» på Oslo Nye Teater og opptredene­r i underholdn­ingsprogra­mmer i TV.

Som stand-up-komiker gjenkjenne­s han som «mannen med megafonen» og for «Hønefosskå­len». Han var den første norske standupkom­ikeren med egen fanklubb da JFK (Jonas Fan Klubb) ble dannet i 1994.

I 1997 satte Rønning opp stand-up showet «Stand up & go» på Smuget i Oslo. Navnet var en parodi på babybleier med samme navn. I 1998 og 1999 ble showet tatt på turné og solgte til sammen 30.000 billetter. I forbindels­e med oppsetning­en ble det gitt ut en singel med samme tittel som showet.

I 2002 mottok Rønning Stå opp-prisen av Stand Up Norge.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Klar for å showe i Lyngdal kulturhus tirsdag kveld: Komiker Jonas Rønning.
FOTO: PRESSEBILD­E Klar for å showe i Lyngdal kulturhus tirsdag kveld: Komiker Jonas Rønning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway