Lister

– Ol-toget er gått

Men i helgen var Tom Arild Støle (42) stildommer i Holmenkoll­en

- Av Karl Birger Saelør

Tom Arild Støle (42) er for gammel for OL, men i helgen var kvåsingen stildommer i Norgescupr­enn i selveste Holmenkoll­en.

– Jeg har egentlig ingen ambisjoner. Nå har jeg tatt forbundsdo­mmerkurset og fått dømme i Holmenkoll­en. Jeg er fornøyd med det, men kanskje NM en gang hadde vaert gøy. Jeg er fire år for gammel for å ta dommerkurs for å dømme internasjo­nale renn, så Oltoget er gått, sier journalist Støle, som er en av Listers aller største hopp-entusiaste­r.

Han tok kretsdomme­rkurs for sju-åtte år siden, og han har dømt en rekke kretsrenn i Agder og Rogaland skikrets siden da. I fjor vinter ble Støle med på et forbundsdo­mmerkurs, og tok teoridelen da. Rennet i Holmenkoll­en fungerte som en slags praktisk prøve for å fullføre forbundsdo­mmerkurset. – Det var litt tilfeldig at jeg havnet i Holmenkoll­en for den praktiske prøven. Da tilbudet om å dømme der, var jeg ikke sen med å takke ja. Egentlig skulle jeg jo jobbe, men fikk raskt byttet vakt. Når man får muligheten til å dømme i Holmenkoll­en, sier man ikke nei, sier Tom Arild Støle, som nå kan vaere stildommer i all slags renn i Norge, også NM.

– Jeg var med som lengdemåle­r i Vikersund i 2011 og i VM i 2012. Å vaere stildommer er litt mer utfordrend­e og gøyalt. Da er man med på å påvirke resultatet. Som lengdemåle­r er man bare en reserveløs­ning, dersom videomålin­gen skulle svikte. Holmenkoll­en er jo Norges nasjonalan­legg, og kanskje en av de flotteste hoppbakken­e i verden. Det er ganske aerefullt å få lov til å dømme der. Og det er ikke så mange dommere som får sjansen til det, sier Støle, som ikke legger skjul på at han var både spent og nervøs på forhånd.

– Fantastisk moro

– Man kjenner jo litt på det når man skal dømme noen av Norges beste hoppere i en stor bakke. Den største bakken jeg har dømt i tidligere er en 60-metersbakk­e. Opplevelse­n på lørdag var helt fantastisk moro. Rennet ble streamet på nett-tv, så man fikk ikke så god tid til å tenke seg om før man måtte avgi karakter. Holmenkoll­en badet i sol og det var supre forhold. Jeg var på forhånd litt redd for at tåka skulle komme, slik det var meldt. Det hadde vaert litt krise om man skulle dømt uten å se hoppene, sier Tom Arild Støle,

Etter rennet studerte de fem dommere resultatli­sten, for å se om de hadde dømt noen lunde likt.

– Det så veldig bra ut. Vi har ikke lov til å prate sammen eller diskutere stilkarakt­erer underveis. Det var betryggend­e å se at jeg ikke var helt på jordet i forhold til de andre dommerne, som er langt mer rutinerte enn det jeg er, sier Støle, som har vaert interesser­t i hopp siden han var en liten guttunge og hoppet i Slåttebakk­en hjemme i Kvås.

– Også vitenskap

– Roger Ruud var det største forbildet da jeg var liten gutt. Hopp er en utrolig fascineren­de idrett, det å kaste seg ut i lufta med ski på beina, og fly så langt man bare kan. Å drive med det er et adrenalink­ick, og jo lengre man hopper, jo mer kick er det. Skihopping er ikke bare en idrett, det er også vitenskap, med aerodynami­kk og luft som viktige elementer, sier Støle entusiasti­sk.

Han hoppet ganske aktivt fram til han var 18-19 år, og ble kretsmeste­r i sin årsklasse tre ganger.

– Fortsatt prøver jeg meg litt når jeg får muligheten, men det blir neppe hopping i noe mer enn 50-metersbakk­er..men det er aldri for seint. Eldstemann som hoppet i Holmenkoll­en i helgen, og som gjorde det for første gang,var 66 år.

Store forventnin­ger – Er du inspirert av Sverre Vidringsta­d fra Kvås, som var stildommer under OL i Calgary 1988?

– Vet ikke om det er ham jeg er blitt inspirert av. Men husker at han var med i OL i 1988. Det var artig det med en kvåsmann i OL. Men det er nok mest iveren etter å fortsatt vaere en aktiv del av hoppmiljøe­t som gjorde at jeg tok dommerkurs.

– Dine forventnin­ger til norske hoppere i OL?

– Jeg har store forventnin­ger, og gleder meg stort. Norge har gullmuligh­eter både på damesiden og på herresiden. Maren Lundby er en ener blant jentene, og Norge har faktisk flere medaljesja­nser på herresiden. Laggull er jo deres store mål, og de har gjort det veldig bra så langt i sesongen, selv om de viste på lørdag at man ikke bare kan spasere seg til gull.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fantastisk moro, sier Tom Arild Støle som i helgen var stildommer i selveste Holmenkoll­en.
FOTO: PRIVAT Fantastisk moro, sier Tom Arild Støle som i helgen var stildommer i selveste Holmenkoll­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway