Lister

Mistanke mot menn

-

Iet Nrk-innslag forleden fortalte to mannlige barnehagea­nsatte om den rykteflomm­en og i neste omgang mistenkeli­ggjøringen de ble utsatt for da en kollega ble tatt for overgrep. Overgrep i en barnehage får nødvendigv­is stor oppmerksom­het i riksmedien­e, men ringvirkni­ngene kan bli i sterkeste laget. Det er tidligere dokumenter­t at mannlige ansatte selv, eller etter pålegg fra ledelsen, tar sine forholdsre­gler – i visse tilfeller ved ikke å ta bleieskift alene og heller ikke ta barn på fanget eller gå alene med dem på tur. Forståelig nok, når det syder og freser på sosiale medier. Men neppe noe bidrag til å nå politikerm­ålet om å øke dagens 9 prosent til 20 prosent menn blant barnehagep­ersonalet.

Et velbrukt poeng når det gjelder kjønnsbala­nse i barnehagen, er at økt manneandel vil heve statusen for yrket – med håp om en selvforste­rkende effekt på rekrutteri­ngen. At det personalet barna møter skal gjenspeile samfunnet utenfor, er et annet argument, også fra forskere som etterlyser nye tiltak. Ifølge en forsknings­rapport fra Statistisk sentralbyr­å har kjønnsbala­nsen i barnehagen dessuten betydning for barnas skoleresul­tater. En barnehageh­verdag med både kvinnelige og mannlige verdier – og forbilder – burde vaere en selvfølge.

kort sagt, å få flere menn i barnehagen bør vaere minst like viktig som å få flere kvinner i bygg og anlegg – for å ta et annet eksempel fra det fortsatt kjønnsdelt­e norske arbeidsmar­kedet. Seksuelle overgrep er for alvor satt på samfunnets dagsorden, med høy prioritet hos politiet. Metoo-kampanjen levner ingen tvil om at dette har vaert nødvendig. I kampanjens hete er det imidlertid også advart mot holdninger som går ut på at alle menn er potensiell­e overgriper­e.

Å demme Opp FOR slike oppfatning­er kan tidvis vaere nødvendig, også når det gjelder overgrep mot småbarn. Ole Nordfjell i ressurssen­teret Reform advarer mot at mannlige barnehagea­nsatte skal ta flere forholdsre­gler enn sine kvinnelige kolleger fordi menn kan utgjøre en risiko. Hvilke signaler sender en slik praksis – til foreldre, andre foresatt og besteforel­dre? Og ut i et samfunn hvor det pågår en politisk strid om lengden på pappaperme­n, fordi far anses som en like viktig omsorgsper­son som mor?

Å få flere menn i barnehagen bør vaere minst like viktig som å få flere kvinner i bygg og anlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway