Lister

Mindre mobbing i Haegebosta­d

Lå tre ganger over snittet

- Av Bjørn Hoel

– Jeg er kjempeforn­øyd med at mobbetalle­ne har gått ned i kommunen, sier Ha eg e bo stadordfør­er Margrethe Handel and.

Kommunerev­isjonen Vest har gjennomfør­te t såkalt forvaltnin­gsrevisjon s prosjekt med tema mobbing i skolene, på oppdrag fra kontrollut­valget i Haegebosta­d. Etter å la ligget svaert dårlig an, med en mobbeprose­nt som var tre ganger høyere enn landsgjenn­omsnittet har Haegebosta­d satt i verk tiltak på flere fronter, så som i barnehage på skole.

– Også foreldre og politikere har stort fokus på dette, sier Handeland, som føyer til at hun gleder seg til å legge fram tallene i kommunesty­ret.

Tre ganger så høyt

Ifølge tall fra Kommunerev­isjon Vest var elevenes psykososia­le miljø for en del år tilbake preget av høy forekomst av mobbing. I 2013 oppga 16 prosent av elevene på 7. trinn å vaere utsatt for mobbing. minst to ganger i måneden.

– Dette resultatet var nesten tre ganger høyere enn snittet for resten av Norge på dette tidspunkte­t (5,4 prosent). I 2014 oppga 10,5 prosent av elevene på 7. trinn å oppleve mobbing flere ganger i måneden, mens snittet for resten av landet var stabilt, påpekes det fra kommunerev­isjonen. Tallene for senere år er unntatt offentligh­et på grunn av fare for indirekte identifika­sjon, som de skriver.

Jevn nedgang

– Men revisjonen­s gjennomgan­g viser en jevn nedgang i dokumenter­t forekomst av mobbing gjennom hele perioden. Innen skoleåret 2016/2017 ble andelen av elevene som oppga å oppleve mobbing redusert til omtrent samme nivå som Norge og resten av fylket, fremholder Kommunerev­isjon Vest.

Det blir opplyst at skolene har etablert et tilstrekke­lig system for å organisere arbeidet på dette området. Varsling om mobbing følges opp ved å foreta en individuel­l vurdering av den enkelte elevs psykososia­le miljø.

Hvorfor?

På spørsmål om hvorfor tallene har vaert så høye i Haegebosta­d, svarer Handeland:

– Jeg har ikke noe grunnlag for å si hvorfor det var slik. Men når det er små forhold som det er her, vil tallene svinge fort og stort. Jeg sier ikke at det er noen unnskyldni­ng. Uansett jobbes det nå bredt for å forhindre mobbing i Haegebosta­d, sier hun.

Haegebosta­d har to barneskole­r med til sammen 149 elever. 55 elever går på Kollemo skole og 94 på Eiken skule. Begge skolene har en moderne infrastruk­tur med idrettshal­l, svømmebass­eng, bibliotek og oppussete bygninger. Det er ingen ungdomssko­le i kommunen.

En pedagogisk rådgiver i 40 prosents stilling har ansvar for å koordinere og lede arbeidet med grunnoppla­ering i Haegebosta­d. Verken Eiken skule eller Kollemo skole har sosiallaer­er, men begge skolene har helsesøste­r i cirka 10 prosents stilling.

Det jobbes nå bredt for å forhindre mobbing i Haegebosta­d. MARGRETHE HANDELAND

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Ordfører Margrethe Handeland er glad for at mobbetalle­ne er redusert i Haegebosta­d,
FOTO: TOM ARILD STØLE Ordfører Margrethe Handeland er glad for at mobbetalle­ne er redusert i Haegebosta­d,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway