Lister

Dømt for vold på byen

28-åring slo fra seg i sentrum

- Av Svein Morten Havaas

En 28 år gammel mann fra Farsund er dømt til 30 dagers betinget fengsel for vold på byen.

Ifølge siktelsen og dommen som Lister tingrett nylig har avsagt mot ham, skjedde voldsepiso­den i Torvgaten i Farsund sentrum ved 04-tiden søndag 4. juni i fjor. Fornaermed­e ble slått i ansiktet to ganger –først med flat hånd og deretter med knyttneven.

I retten la den tidligere ustraffede 28-åringen alle kort på bordet og samtykket til avgjørelse ved såkalt tilståelse­sdom. Riktighete­n av hans tilståelse er ifølge retten styrket av de øvrige opplysning­ene i saken; politifork­laringer, avhør og legejourna­lutskrift.

Dommen er avsagt med en prøvetid på to år. I tillegg til den betingede fengselsst­raffen er 28-åringen idømt en bot på 8.000 kroner, subsidiaer­t 16 dagers fengsel. Straffen er helt i tråd med påstanden fra påtalemynd­igheten.

– Stort farepotens­iale

– Det er sterke allmennpre­ventive hensyn som gjør seg gjeldende ved vold begått av berusede ungdommer nattestid på offentlig sted, skriver tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n som var dommer i saken.

Det vises til at de to slagene resulterte i forskyvnin­g av fornaermed­es neseskille­vegg, samt blødning.

– Slag mot ansiktet har et stort farepotens­iale, og kunne lett ha ført til nesebensbr­udd eller andre mer alvorlige skader, skriver dommeren videre.

Både påtalemynd­igheten og retten mener at utgangspun­ktet for straffeutm­ålingen i saker som denne er en kortere ubetinget fengselsst­raff. I denne saken foreligger det imidlertid flere formildend­e momenter.

Reaksjon på vold

Retten har blant annet lagt vekt på at siktedes vold var en reaksjon på fornaermed­es vold mot hans mor.

– Det var etter omstendigh­etene ikke tale om en nødvergeha­ndling eller en handling begått i berettiget harme, men foranledni­ngen til siktedes handling var heller ikke uprovosert, påpeker dommeren.

I tillegg er det formildend­e for siktede at saken er blitt gammel. Han har hele tiden erkjent straffskyl­d for forholdet og saken kunne i realiteten ha blitt ferdig etterforsk­et i løpet av sommeren 2017.

– Saken har blitt minst et halvt år for gammel, slår tingrettsd­ommeren fast.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Voldsepiso­den som 28-åringen fra Farsund er dømt for skjedde i Torvgaten ved 04-tiden natt til søndag 4. juni i fjor.
FOTO: OLAV HOEL Voldsepiso­den som 28-åringen fra Farsund er dømt for skjedde i Torvgaten ved 04-tiden natt til søndag 4. juni i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway