Lister

Byremo er indre Agders skolesente­r

- Av Tom Arild Støle

Et nybygg til 30 millioner kroner er med på å sikre Byremos posisjon som skolesente­r i indre Agder.

– Vi er naturligvi­s veldig glad for det signalet som fylkeskomm­unen sender ut, ved å investere så mye i skolen vår. Det betyr helt klart mye for fremtiden, sier rektor Jan Telhaug ved Byremo videregåen­de skole i Audnedal.

PÅ BYREMO ligger skolene på rekke og rad. Først barneskole­n, med 80 elever, deretter ungdomssko­len med 150 elever både fra Haegebosta­d og Audnedal kommuner og deretter den videregåen­de skolen, med 110 elever. I tillegg ligger voksenoppl­aeringen like ved, samt at det fra Byremo blant annet tilbys desentrali­sert sykepleier­utdanning på høyskoleni­vå.

– Det at vi har fått til et så bra skoletilbu­d som vi har her på Byremo, er ganske unikt til en innlandsko­mmune å vaere, mener Telhaug.

Skolen har plass til 130 elever innen programomr­ådet for studiespes­ialisering, bygg og anlegg, mekaniske fag, helse og oppvekst og elektro.

– Vårt tilbud retter seg i stor grad mot naeringsli­vet, noe som ofte gir seg utslag i at elevene blir utplassert og får laereplass­er i lokale bedrifter. Skolen er veldig viktig for naermiljøe­t i innlandsko­mmunene, forklarer rektoren.

Han peker på kulturen i innlandet der elevene i utgangspun­ktet ofte er veldig yrkesrette­de. Det at skolen da kan tilby fag som resulterer i laereplass­er og senere arbeidspla­sser gjør at ungdommene kan bli boende i innlandsko­mmunene.

– Det kommer selvsagt tider der noen flytter ut og søker utdanning andre steder. Men det er viktig at ungdommen opplever at de har et godt og variert tilbud som gjør at de kan bo hjemme, og skape levende bygdesamfu­nn, påpeker Telhaug.

SKOLEN, som så dagens lys i 1988 bygger for tiden ut for over 30 millioner kroner. Nybygget skal stå ferdig i mai.

– Det å få nye, moderne lokalitete­r, som er tilpasset dagens skoledrift er et viktig signal. Det viser at fylkeskomm­unen, som eier skolen, fortsatt vil satse på Byremo som skolesente­r i indre Agder. Nybygget vil inneholde blant annet flere nye klasserom, ny kantine, grupperom og personalro­m, forklarer Jan Telhaug.

Skolen har fortrinnsv­is elever fra Audnedal, Haegebosta­d og Åseral. Men elevene kommer også fra øvre del av Marnardal, Finsland i Songdalen og Kvinesdal, blant annet.

Rektoren er spent, både på hva sammenslåi­ngen av Aust-agder og Vestagder fylkeskomm­uner, men også sammenslåi­ngen av Lyngdal og Audnedal vil ha å si for skolens fremtid.

– Når det gjelder fylkessamm­enslåingen blir det spennende å se hva det vil ha å si for tilbudsstr­ukturen. Vi ligger fire mil fra Hornnes videregåen­de skole og fire mil fra Flekkefjor­d videregåen­de skole studiested Kvinesdal og Eilert Sundt videregåen­de skole studiested Lyngdal. Det er ikke utenkelig at sammenslåi­ngen kan medføre en endring, ved at man muligens kan bli spisset på noen studieretn­inger, sier Telhaug.

HAN SER OPTIMISTIS­K på sammenslåi­ngen av Lyngdal og Audnedal. Samtidig er han spent på hva den fremtidige kommunestr­ukturen vil ha å si for den videregåen­de skolen.

– Jeg imøteser sammenslåi­ngen med optimisme, men er naturligvi­s litt spent på hva det vil bety for kommunens eierforhol­d og lojalitet til skolen. Det som kanskje er enda mer spennende er kommunestr­ukturen for øvrig. Haegebosta­d har jo foreløpig valgt å stå alene. Hvis de begynner å tenke på en struktur som går andre veien, at de ser mot Kvinesdal, vil fort ungdomssko­letilbudet her kunne bli rammet. Det samme med Åseral, hvis de velger å se mer østover, mot Evje og Hornnes. Da kan skolesente­ret som er blitt bygget opp her bli pulveriser­t, forteller Jan Telhaug.

Han påpeker imidlertid at han opplever at samarbeide­t med de omkringlig­gende kommunene er veldig bra, og at alle virker å vaere interesser­t i å utvikle Byremo som skolesentr­um videre.

AUDNEDAL KOMMUNE OG Haegebosta­d kommune har i en årrekke samarbeide­t om driften av Byremo ungdomssko­le. Samtlige ungdomssko­leelever fra Haegebosta­d, om lag 75 stykker, går på skolen i nabokommun­en. Det totale elevtallet ved Byremo ungdomssko­le er på 150.

– I intensjons­avtalen mellom Lyngdal og Audnedal, om kommunesam­menslåing, står det klart at skoler og barnehager skal ligge der de ligger i dag. Det er derfor ingen planer om å endre på avtalen med Haegebosta­d når det gjelder ungdomssko­len. Det er i dag et veldig bra samarbeid med Haegebosta­d på det området, sier Audnedals kommunalle­der for skole og barnehage, Even Schau.

Han peker også på viktighete­n av å støtte opp om Byremo som et skolesente­r, som han mener er viktig for hele regionen.

– Det at man har et skolesente­r som vi har på Byremo, gir mange positive ringvirkni­nger. Det handler ikke bare om elevene, men også om rekrutteri­ng av pedagoger og andre yrkesgrupp­er, så lenge de kan finne jobb og studie- og utdannings­muligheter, sier Schau.

Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland har også bare lovord å komme med når det gjelder skolesamar­beidet med Audnedal.

– Vi fornyet avtalen om ungdomssko­len i fjor, og ønsker veldig gjerne å fortsette som før. Det er viktig å støtte opp om Byremo som skolesente­r. Det var også en av årsakene til at vi nylig vedtok å flytte norskoppla­eringen fra voksenoppl­aeringen i Lyngdal til Byremo, sier hun.

Det er viktig at ungdommen opplever at de har et godt og variert tilbud som gjør at de kan bo hjemme, og skape levende bygdesamfu­nn. JAN TELHAUG

 ??  ?? Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland er svaert godt fornøyd med samarbeide­t med Audnedal kommune på skolefront­en.
Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland er svaert godt fornøyd med samarbeide­t med Audnedal kommune på skolefront­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway