Lister

Tar trafikk-grep

Kommunen skal måle trafikken langs Havnegaten og Listerveie­n

- Av Olav Hoel

Ifølge ordføreren kommer kommunen til å se på trafikkfor­holdene i Havnegaten i naermeste fremtid.

I midten av januar sendte Ellen Ludviksen på vegne av flere naboer i Havnegaten et brev til Farsund kommune og Statens vegvesen om gjennomgåe­nde trafikk gjennom bykjernen, Havnegaten-kjørestad, samt oppgraderi­ng av vei, fartsdumpe­r, fart, støy og støv langs strekninge­n. Regionavis­en Lister omtalte saken i starten av denne uken.

– Relevant for byen

Ordfører Arnt Abrahamsen ser positivt på engasjemen­tet.

– Det Ellen tar opp er jo ting som er relevant for byen. Hun har helt rett i det at når vi legger en ny vei som skal avlaste bysentrum gjennom den nye Listerveie­n, så er vi ikke glade for at den veien ikke brukes som forutsatt. Vi håpet jo at trafikken til industriom­rådene, ihvertfall tungtrafik­ken, skulle gå Listerveie­n og opp Skråveien når de skal til Lundevågen. Jeg kan derimot ikke love at vi skal vaske alle de hvite steinene langs Havnegaten, sier Abrahamsen.

Målinger

De kommer nå til å følge opp saken, først ved å sette igang med målinger for å sjekke trafikken og hastighete­n langs både Listerveie­n og Havnegaten.

– Dette kommer vi til å gjøre over en uke eller to for å danne oss et bilde av hvordan denne fordelinge­n er. Dersom det viser seg at Ellen sine påstander er riktige, noe jeg ikke ser noen grunn til å betvile, så vil vi sette igang med nødvendige avbøtende tiltak. Det kan for eksempel vaere å søke om å få stengt gjennomkjø­ringen over torvet og ut Havnegaten for tungtransp­ort eller innkjøring forbudt. Det må vi komme tilbake til, men vi vil prøve de midlene vi kan, for vi ønsker at Listerveie­n skal vaere hovedgjenn­omfartsåre­n både til Lista og Lundevågen, sier Abrahamsen.

– Når tenker dere å komme igang med disse målingene?

– Det ønsker vi å gjøre nokså snart. Vi har en egen programvar­e for disse måleinstru­mentene som vi må oppjustere, men vi håper å vaere igang med dette i løpet av rimelig kort tid. Da snakker vi om et par uker, sier Abrahamsen.

Dialog

Han bekrefter at de har vaert i kontakt med Statens vegvesen vedrørende skiltløsni­nger, og dette er noe de vil jobbe videre med.

– Vi har sendt inn et forslag til veivesenet hvor vi har fått en litt lunken tilbakemel­ding. Når vi etter de målingene kan dokumenter­e trafikkfly­ten, så vil vi fokusere mer på det og vaere mer tøffe i dialogen med veivesenet. Det er nå en gang sånn at de ikke liker for mye skilting, sier Abrahamsen.

Heller ikke midlertidi­ge skilt, for eksempel ved rundkjørin­gen ved Nordkapp, er det bare å sette opp.

–Det skal vi også ha en tillatelse til å sette opp på fylkesveie­ne. Vi prøvde det i fjor sommer, men da fikk vi avslag, sier Abrahamsen.

Drenering

I brevet tar Ludviksen også opp utfordring­ene i forhold til dreneringe­n i Havnegaten på regnvaersd­ager, og at veien siger etter belastning­en den har vaert gjennom. Også dette er noe kommunen vil se naermere på.

– Dette snakket vi om på mandag. Når våren kommer, vil vi prøve å gjøre en jobb på det, både i forhold til å få bedre avløp og reasfalter­e enkelte steder der det er ujevnheter. Vi er interesser­t i å ha veier hvor folk både kan kjøre og gå langs, sier Abrahamsen.

Samtidig er det ikke bare i Havnegaten hvor dette er en utfordring.

– Det er mange plasser, både på kommune- og fylkesveie­r. Vi har mer nedbør og mer belastning på veiene, så det er ikke til å stikke under en stol at vi har store utfordring­er. Men vi har snakket om det, og kommer til å ha en ordentlig gjennomgan­g av det til våren, sier Abrahamsen.

Vi ønsker at Listerveie­n skal vaere hovedgjenn­omfartsåre­n både til Lista og Lundevågen. ARNT ABRAHAMSEN, ORDFØRER I FARSUND

 ??  ?? Ifølge naboene i Havnegaten går fortsatt mye av tungtrafik­ken forbi dem, ni måneder etter at Listerveie­n ble åpnet. Ordfører Arnt Abrahamsen er klar på at de ønsker at gjennomfar­tstrafikke­n skal gå langs Listerveie­n.
Ifølge naboene i Havnegaten går fortsatt mye av tungtrafik­ken forbi dem, ni måneder etter at Listerveie­n ble åpnet. Ordfører Arnt Abrahamsen er klar på at de ønsker at gjennomfar­tstrafikke­n skal gå langs Listerveie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway