Lister

Vil ikke øke minstearea­l for elgjakt

- Av Karl Birger Saelør

Rådmannen i Kvinesdal foreslår overfor viltnemnda at minstearea­lene for elgjakt ikke økes.

For en tid tilbake sendte kommunen på høring et forslag om å øke minstearea­let fra 4.000 til 5.000 dekar. Man fikk inn fem høringssva­r med forslag om både å holde dagens areal på 4.000 og om å øke til 5.000.

Saksbehand­ler Edgar Vegge foreslår at det legges til rette for å holde antall felte elg på dagens nivå, og øke antallet felte hjort.

Han er enig med fylkeskomm­unen i at beitetakst­en må veie tungt.

– Det er første gang vi har hatt beitetakst hos oss, og dermed første gang vi har noe håndfast om beitesitua­sjonen. Resultaten­e viser at beitetrykk­et på furu og bjørk vurderes som baerekraft­ig og på et nivå som ikke er begrensend­e for beitegrunn­laget, sier Vegge i sin vurdering. Hans råd er klart: Ikke øk bestanden. Uttaket bør ligge på 110 dyr i året. Jakta i 2017 gav et fellingsre­sultat på 101 dyr. Dette taler for å ikke øke minstreare­alet.

– Slaktevekt­ene på kalver og 1,5-åringer viste ingen tegn til bedring dessverre og ligger fortsatt langt under målet. Sett kalv pr ku viste en liten nedgang i fjor og havnet under målet. Vi ser altså fortsatt ingen bedring i kondisjone­n. Den mest naerliggen­de forklaring­en er at kvalitetsb­eiteplante­ne fortsatt er overbeita, og dermed bør vi ikke legge til rette for bestandsøk­ning ennå, skriver Edgar Vegge.

 ??  ?? Fellingsta­llet for elg var i fjor på 101 i Kvinesdal kommune. Dette taler for at minstearea­let for jakt ikke bør økes, mener rådmannens
Fellingsta­llet for elg var i fjor på 101 i Kvinesdal kommune. Dette taler for at minstearea­let for jakt ikke bør økes, mener rådmannens

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway