Lister

Tidenes snøfall

I løpet av sitt 75 år lange liv har ikke Helge Hestad opplevd så mye som 170 centimeter snø på jordene ved hjemgården på Hestad i Kvås. I dag kan det komme enda mer.

- Av Torrey Enoksen

Helge Hestad er aldri gjennom sitt 75 år lange liv opplevd så store snømengder som det er for tiden på slektsgård­en Hestad i Kvås.

–Med de mengdene som er nå, tror jeg vi kan gå på ski her 17. mai, sier bonden.

– Måtte fotografer­es

Takket vaere et aggregat har ekteparet Helge og Liv Jorunn Hestad elektrisk varme og lys i huset. Noen hundre meter fra familiegår­den som den ene sønnen har overtatt, står en transforma­torstasjon som har vaert uvirksom siden søndag.

Da kom det naermere en meter med våt og tung snø som la seg på nettet og knekte flere strømstolp­er. I tillegg har nedbøren knekt traer i området rundt gården som ligger 397 meter over havet.

– Vi har aldri opplevd maken til vaer som det vi hadde i helgen. Vi måtte bare få ringt Lister og sørget for at dere fikk fotografer­t synet vi har på tunet og langs veien, sier Liv Jorunn inne på kjøkkenet mens hun passer på det yngste barnebarne­t og disker opp med vafler.

Frest vekk snøen

Mens det kystnaere lavlandet opplevde regn, sludd og litt snø, opplevde flere bygder så store mengder med snø at flere mange dager senere sliter med fortsatt med strømforsy­ningen.

Langs fylkesvei 461 mellom Vemestad og Førland, og langs kommunevei­en inn til Hestad, henger flere traer tungt. Traerne er tydelig preget av den blytunge snøen som to ganger denne vinteren har satt ut landsdelen.

Flere steder er brøytekant­ene så høye at en har følelsen av å kjøre i en bobbane, fordi brøytemann­skapene måtte frese vekk snøen.

Nesten to meter

Det som overrasker veldig mange er de enorme snødybden flere steder. Ute på noen av jordene antar man at det er minst 170 centimeter. Den beste indikasjon­en får Helge Hestad mens han går nedover veien og stiller seg inntil en snøskavl.

– Jeg er rundt 170 centimeter høy, og dette er høyere enn meg. Det er bare så vidt jeg klarer å ta opp på kanten. Ja, det er nok mellom, 1,90 og to meter med snø, sier han.

Vinteren 1951

Før helgen reiste ekteparet til sin datter som bor litt lenger i øst i landsdelen. Planen var at de skulle dra hjem søndag. Men uvaeret var så kraftig at de besluttet å vaere igjen.

Før snøvaeret veltet inn søndag, fjernet sønnen og et par andre personer snøen som presset mot stuevindue­ne i foreldrene­s bolighus. Videre fjernet de mye av snøen fra taket på en garasje og et bygg.

–Heldigvis har vi glatte plater på taket, slik at snøen skled fort ned, sier Helge.

– Har du noen gang opplevd slike mengder?

– Jeg husker vinteren 1951, da var det så mye snø at vi kunne sette oss på et akebrett fra loftsvindu­et. Hvor mye snø det var det året, vet jeg ikke, men det var veldig mye. Da var det ikke masse traer som det er i dag. Det var vidde, ja de «kvåske viddene», sier Helge.

Hen forteller om en person som levde i 1951 som dro ut og saget ned traer som var knekt av snøen. Da det hvite var erstattet med grønne flekker, sto en til halvannet meter høye stammer opp i terrenget.

– Det blir nok noe ekstra ved til salgs til høsten. Det jeg frykter mest nå er at det skal begynne å regne, og at nedbøren knekker enda flere traer. Vi hører det er meldt enda mer snø på torsdag. Får håpe at det ikke blir så galt som de melder, mener Hestad.

Vi har aldri opplevd maken til vaer som det vi hadde i helgen. LIV JORUNN HESTAD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Snøhauene som er blitt bygget opp er høyere enn traktoren.
Snøhauene som er blitt bygget opp er høyere enn traktoren.
 ??  ?? De siste dagene har beboerne på Hestad fått strøm via et aggregat.
De siste dagene har beboerne på Hestad fått strøm via et aggregat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway