Lister

Å måle livslykke

-

O” Hva med den daglige livslykkef­ølelsen hos folk flest «i detta landet her»?

pposisjons­partiene på Stortinget ber Regjeringe­n sørge for en helhetlig fremstilli­ng av «livskvalit­eten i Norge» og en rapport annethvert år som viser hvilken vei det går. At bruttonasj­onalproduk­tet ikke sier så mye om hvordan folk har det, er ingen ny erkjennels­e. En fascineren­de spissformu­lering fra tidlig

1970-tall gikk ut på å måle netto livslykke i stedet.

Siden den gang har seriøs forskning utviklet metoder til å måle livskvalit­et og allmenn trivsel i ulike befolkning­sgrupper, noe som har gitt grunnlag for politiske tiltak. KRF har tidligere foreslått en årlig livskvalit­etsindeks, denne gangen er det MDG som står bak. Og det stortingsf­lertallet som har sluttet seg til forslaget om jevnlige rapporter, kan også henvise til anbefaling­er fra OECD.

Nå står vi jo ikke helt på bar bakke i denne sammenheng. På FNS World Happiness-indeks har Norge gjennom flere år figurert som verdens lykkeligst­e land. Og i de såkalte Ungdata-undersøkel­sene sa opptil ni av ti barn og unge seg fornøyd med livet, foreldrene og skolen. Men samtidig har jo medisinbru­k og psykiske plager, stress og press, fått et urovekkend­e omfang i den samme aldersgrup­pen? Og hva med den daglige livslykkef­ølelsen hos folk flest «i detta landet her»?

trivsel og livskvalit­et påvirkes av mange og høyst forskjelli­ge forhold, fra gener og personligh­et via nettverk og naere relasjoner til store hendelser. Samlivsbru­dd, problemer på jobben, en alvorlig diagnose, en knekk i økonomien, for å nevne noen hendelser med negativt fortegn. Og hvordan man har det, beror i noen grad på hvordan man tar det, ifølge gammel livsvisdom. Om forskerne utvikler stadig bedre målemetode­r, også for livskvalit­et, blir neste spørsmål hva politikern­e tenker å bruke resultaten­e til.

Formålet er formodentl­ig nye, forsknings­baserte tiltakspak­ker overfor ulike befolkning­sgrupper. Men hva med variasjone­ne i lykkefølel­se innen hver gruppe? Faren er unektelig til stede for at stortingsb­ehandlinge­n av livskvalit­etsrapport­ene ender i en generell debatt om økonomiske forskjelle­r, sentralise­ring, klimakrise og skolerefor­mer som årsak til «kvalitetsp­roblemene». I verste en strid om hvorfor lykkeindek­sen pekte opp eller ned under hvilken regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway